przylacze sie do apelu aby ponownie zdiagnozowac problem - problemem moim zdaniem jest obecna wersja komendy 'kto'. Bo ja na przyklad nie potrzebuje znac imienia kolesia ktory chodzil w jakichs gratach czy tam po jakims terenie zeby go atakowac jak go zobacze. Imienia potrzebuje zeby wiedziec czy jest na nogach, czy dolaczy do gildii jakiejs, po dolaczeniu do gildii obczajac czy juz jest ich tyle ze zaraz przyjda, czy moze jeszcze nie. Stad jest wymuszanie 'przedstaw sie' bo daje to bardzo konkretne korzysci.
Domyslam sie ze najlatwiej by bylo po prostu ja usunac, jednak skoro juz mialaby byc tak rewolucyjna zmiana, to mzoe udalo by sie nieco czarodziejo-godzin zainwestowac, zeby cos wiecej dopisac.
Usuniecie calkowicie komendy 'kto' sprawi ze:
1. Wspomniane zoltki, te prawdziwe, ktorych chcemy chronic i sprawiac zeby jednak grali dalej, beda czuc sie jeszcze bardziej samotnie. Swiat jest duzy, graczy obecnie malo, a tak przynajmniej nauczeni komendy 'kto' moga zobaczyc kogos kogo spotkali i nawiazywac jakis kontakt.
2. Nadal jestem pewien ze sa ludzie ktorzy tak jak ja loguja sie i w kto patrza kto jest znajomy logniety, zeby kombinowac co mozna robic. Niekoniecznie zaraz planowac czy isc napierdzielac gildie X. Czemu im to zabierac?
3. I dalej w temacie zabierania - zabranie tej komendy spowoduje juz calkowite przeniesienie sie ludzi na IRCa czy tez inna masowa komunikacje, rownoczesne logowanie wszystkich na Arke i jednoczesnie od razu na kanal czy czata jakiegos, zeby zobaczyc kto jest, z kim mozna cos robic. Zly kierunek, juz jest tak ze nieco mlodsza fala graczy zadko kiedy uzywa arkadyjskiej poczty/golebi/szczurow itp. i IRC jest nieodzowny.
Dlatego tez popieram opcje systemu opcji dotyczacych widocznosci w 'kto'. Czyli na przyklad, pelna widocznosc, tylko dla tych ktorych sam mam w glowie, dla wydzielonej grupy, np. dla stowa czy cos w tym guscie.
Komentujac pare rzeczy ktore zostaly wymienione:
a. Kazdy widzi w jakiej delikwent jest gildii - do bani, tak samo jak opcja A.
b. Wiecej przedmiotow maskujacych - miodzio, tylko ze to pewnie przed swietami?

c. Rozne dodatkowe opisy dla postaci - cos w tym ciekawego jest, ale chyba jestem za stary na takie zmiany, wiec mi sie nie podoba. Byc moze w polaczeniu z powyzsza opcja? Ze takie czesciowe maskowanie, czyli na przyklad kaptur i wtedy rozne opcje na opisy dotyczace glowy, albo kapelusz czy jakas chusta, dajace rozne randomy na wlosy czy tez twarz.
Tyle, bo juz i tak wyszlo chaotycznie bo robilem piszac notke tez pare innych rzeczy.
E.