1. Zacznę od pomysłu, który by w pewnym sensie złamał określone zasady, a dokładniej mówiąc tylko jedną. Chodzi mi mianowicie o magów i ich miejsce w Arkadii. Wg mnie ciekawym pomysłem by było zajmowanie przez nich najwyższych stanowisk w świecie Arkadii i wydawanie poleceń zgodnych z rpegiem (wyroki, podatki, polityka, sprawy ekonomiczne, wojny i rozejmy).
Plusem tego byłoby nakręcenie gry bezpośrednio przez magów, jak również rozgrywka przez nich samych, a także ogromne możliwości rozbudowania systemu ekonomicznego gry.
Minusem byłoby to że mogliby promować określone osoby lub gildie, ale przecież można by również powołać jakieś stowarzyszenie magów kontrolujących ich postępowania (mogą to być nawet doradcy).
Pomysł odpowiedni tylko dla magów chcących grać.
2. Pomysł bezpośrednio gildiowy. Dobrym rozwiązaniem wg mnie byłoby zakodowanie wyrobów dostępnych tylko w gildiach. Jakkolwiek handlowanie magikami pomiędzy gildiami to dla niektórych samobójstwo, tak niektórymi wyrobami można by o ile byłoby to prawidłowo zakodowane. W tym przypadku krasnoludy mogły by posiadać własne topory, ogry maczugi, ludzie młoty, elfy miecze lub drzewce,... itd. Bronie mogły by być z podobnymi parametrami, lub takimi co by się równoważyły (mogą być też zbroje, a równowaga najlepiej jakby się nie opierała na cenie).
Plusem tego byłby jakiś rozwój ekonomiczny między gildiami.
Minus to to, że każda gildia by miała coś własnego.
3. W sumie to ostatni z takich luźnych pomysłów, a zarazem najtrudniejszy do zakodowania. Cały system npc, który byłby na swój sposób aktywny. Kowal by chodził po materiały, miał przerwy, dom do którego by wracał na noc. Drwal by chodził rąbać drzewo i zanosił je do skupu co jakiś czas odpoczywając... itd. Również można by to zakodować w zwierzętach. Wilk widząc zwierzynę by zaczął na nią polować i wracać do nory z mięsem itd.
Rodzina zabitego npc szła by do budynku straży zgłosić opis sugerowanego zabójcy, chyba że ci by się sami na ciało natknęli podczas patrolu. (Można by w ten sposób wybić pół miasta nie znajdując się na żadnej z tablic).
Plusem tego byłoby wypełnienie luki w małej ilości graczy, stworzenie sztucznego świata, które na swój sposób tętniło życiem.
Minusem jest złożoność i całokształt stworzenia tego pomysłu.
Jakkolwiek tych pomysłów można by wymieniać dziesiątkami, tak mój powód przedstawienia kilku z nich opierał się na chęci podzielenia się nimi z resztą graczy.
Tak samo wszystkie te pomysły można dowolnie rozwijać np.: każdy z npc mógłby własne dzienne przychody wpłacać do banku, lub też: każda organizacja npc mogłaby być z góry określana przez magów piastujących jakieś górne stanowiska (zwiększenie straży w mieście z powodu nasilających się napadów w mieście) a te z kolei mogłyby być ograniczone liczbą mieszkańców w miastach. Wtedy zakodowanie pomysłu jak skrytobójca , straż miejska miałoby jak najbardziej sens, szczególnie że umiejętności takich "zawodów" mogłyby dawać korzystne efekty w stosunku do npc, a nie koniecznie do graczy. Resztę pozostawiam wyobraźni...
Oczywiście każdy może to komentować na swój sposób, ale jak wspomniałem nie pisałem tego z myślą że ktoś mógłby to kiedykolwiek zakodować.
Pozdrawiam