Skrypty

Forum wieści z Arkadii.
Momo

Re: Skrypty

Post autor: Momo »

Taaaa tylko wlasnie nie pasuje mi taka sytuacja, w ktorej dostaje kasacje umow "bo zupa byla za slona".

Pytanie bierze sie z sytuacji, po ktorej dwa ogry stracily umy:
Ogr1 tropi, dostaje komunikat:
Najswiezsze slady prowadza na wschod.
Zbindowalo mu F1: powiedz Ogrowi2 na wschod

Pytania zwiazane o to byly kasowane przez administracje bez slowa wyjasnienia, pytam wiec ogolnie ktore sytuacje sa dozwolone, a ktore nie.
Awatar użytkownika
Molu

Post autor: Molu »

Momo pisze:Pytania zwiazane o to byly kasowane przez administracje bez slowa wyjasnienia, pytam wiec ogolnie ktore sytuacje sa dozwolone, a ktore nie.
Co powoduje Twoje przekonanie, ze skoro pytania w odpowiednim topiku byly kasowane/ignorowane, to pytanie zadanie w osobnym temacie bedzie mialo odpowiedz?

Pomysl troche, zanim zalozysz kolejne tematy do tych dwoch, ktore juz zaczales.
A jesli nie odpowiada Ci obecna sytuacja - to moze przemysl jeszcze raz decyzje o powrocie na arke.
Tylko o sprawach, które nas zupełnie nie interesują, możemy wydać rzeczywiście bezstronną opinię, co niewątpliwie jest powodem tego, że opinia bezstronna jest zawsze absolutnie bezwartościowa.
Momo

Tematy zakladam bo temat z pytaniami zostal zamkniety. Tematy, ktore zalozylem dotycza ogolnych problemow muda i pytania o stanowisko gory wiec uwazam, ze sa przemyslane.
Ten temat nie dotyczy sytuacji opisanej w poprzednim poscie, tylko ogolnych sytuacji - czy cos takiego jest dozwolone. Chcialbys pewnego dnia stracic umy bo wpisales ws a nie wesprzyj?
A jesli nie odpowiada Ci obecna sytuacja - to moze przemysl jeszcze raz decyzje o powrocie na arke.
Gratuluje podejscia - gracze sa wybiorczo karani bez jakichkolwiek jasnych zasad (przypomne: przed ukaraniem oficjalne stanowisko administracji mowilo, ze te wszystkie przyklady opisane przeze mnie byly dozwolone) i jezeli nie odpowiada mi to to nie moge zapytac o te zasady?

Edit: chodzenie na numerycznej to tez bindy, wiec 99,99% graczy moze zostac z miejsca pozbawionych umow...
Amavandrel

Post autor: Amavandrel »

Doszedłeś zatem do wniosku, że są bindy konstrukcyjnie wyglądające jak alias z dodatkową funkcją wysłania polecenia (bindy na numerycznej) oraz rozbudowane bindy, które same poszukują argumentów do wysyłanych komend. Możesz zatem założyć, że te drugie są nielegalne. Chcesz korzystać, korzystaj. Najwyżej będziesz się tumaczyć epickiego refleksu.

Od razu w sprawie wypowiadania się wizów: na 99% (chciałbym się mylić), odpowiedzi nie otrzymasz, bo każda sytuacja jest oceniana indywidualnie.

Edit: literówka.
Raglak

Post autor: Raglak »

Taaaa tylko wlasnie nie pasuje mi taka sytuacja, w ktorej dostaje kasacje umow "bo zupa byla za slona".
To zmien gre na platna, w ktorej osoba ktora decyduje o losach twojej postaci jest w jakis sposob rozliczana ze swojej pracy :) Na arce zawsze bylo tak, ze wszystko zalezalo od widzimisie mg i pewnie juz zawsze tak bedzie :)
Momo

Amavandrel pisze:Doszedłeś zatem do wniosku, że są bindy konstrukcyjnie wyglądające jak alias z dodatkową funkcją wysłania polecenia (bindy na numerycznej) oraz rozbudowane bindy, które same poszukują argumentów do wysyłanych komend. Możesz zatem założyć, że te drugie są nielegalne. Chcesz korzystać, korzystaj. Najwyżej będziesz się tumaczyć epickiego refleksu.
Edit: literówka.
Czyli jakbym sobie zrobil bindy
alt + num1: szepnij ogrowi poludniowy zachod
alt + num2: szepnij ogrowi poludnie
itd
To juz by bylo dobrze? Przy dobrym refleksie czasy moglyby byc podobne, przy kiepskim/obciazonym laczu takie same. Takie bindy tez sa nielegalne?
Awatar użytkownika
Godar

Post autor: Godar »

Od razu w sprawie wypowiadania się wizów: na 99% (chciałbym się mylić), odpowiedzi nie otrzymasz, bo każda sytuacja jest oceniana indywidualnie.
I to jest właśnie najgorsze. Nie ma jasnych zasad, a wszystko zależy od widzimisię i humoru MG.

Ogólnie bardzo przykra sytuacja. Coś jak kara sądowa za nielegalne oprogramowanie: wiesz, że wszyscy tak robią, bo inaczej się nie da, ale akurat Ty masz takiego pecha, że na Ciebie padło ;] I jeszcze to kasowanie notek, cenzura... Niepoważne.

Rozumiem, że Czarodzieje tworzą tę grę za darmo i wobec tego nie mamy prawa od nich nic wymagać. Ale z drugiej strony możemy chociaż oczekiwać traktowania po ludzku. Przyznam szczerze, że gdyby mnie coś takiego spotkało, to na pewno nie wróciłbym już na arkę. Jeśli pokrzywdzeni nadal grają to są dla mnie twardzielami. I mimo, że należą do wrogiego stowarzyszenia, to bardzo mi ich szkoda.

Bardzo mnie niemiło zaskoczyła ta sprawa, bo generalnie bardzo sobie chwaliłem obecną Administrację. Może dlatego, że koniec poprzedniej to prawie jak upadek komunizmu... Ale jednak obecna władza wiele dobrego zrobiła dla muda i tym bardziej mnie to dziwi. Jeśli oczywiście wszystko wygląda tak, jak zostało przedstawione... Żeby jeszcze osoba za to odpowiedzialna przyznała się do błędu, cofnęła karę i napisała kilka słów wyjaśnienia. A tu nic. Zero reakcji, poza cenzurowaniem forum.

A później się dziwić, że coraz mniej graczy. Gdzieś obok ktoś płacze, że mu ktoś zabił postać. Straszne. Ja, kiedy zaczynałem zabawę w arkę, po zabiciu przez jakiegoś mutanta cieszyłem się, że wreszcie zobaczyłem, jak wygląda spec (poważnie). Wg mnie najbardziej odstraszają właśnie takie akcje Wizów. W ogóle tego nie rozumiem.
Awatar użytkownika
Xion

Post autor: Xion »

Jakie coraz mniej graczy? Graczy właśnie ostatnio jest więcej, to po pierwsze.

Po drugie, nie ma możliwości opisania w regułach każdej jednej sytuacji, jaka może zaistnieć, bo jest po prostu zbyt wiele możliwych wariantów, a do tego sprytni użytkownicy i tak cały czas kombinują jak te reguły obejść. Dlatego podejście indywidualne jest tak naprawdę optymalne.

Po trzecie, ciężko oczekiwać żeby osoba odpowiedzialna przyznawała się do błędu, skoro nie uważa, że popełniła błąd. To nie działa w ten sposób, że gdy osiem osób mówi Ci, że zrobiłeś źle, to na pewno zrobiłeś źle. I z tego samego powodu stosowana jest moderacja forum (każdego normalnego forum) - ucina całkowicie zbędne i bezproduktywne dyskusje.
Rozumiem, że Czarodzieje tworzą tę grę za darmo i wobec tego nie mamy prawa od nich nic wymagać. Ale z drugiej strony możemy chociaż oczekiwać traktowania po ludzku.
Ja przy każdej swojej styczności z MG byłem traktowany nawet bardzo po ludzku. A może przypadkiem działa to tak, że jak ktoś notorycznie nagina zasady, to jest automatycznie "na celowniku", mm?
Gdzieś obok ktoś płacze, że mu ktoś zabił postać. Straszne. Ja, kiedy zaczynałem zabawę w arkę, po zabiciu przez jakiegoś mutanta cieszyłem się, że wreszcie zobaczyłem, jak wygląda spec (poważnie).
No cóż. Masochista też człowiek. Ale niekoniecznie przeciętny.
Życie jest sumą przypadków.
Awatar użytkownika
Molu

Post autor: Molu »

Do notki Xiona dodam, ze tylko dana osoba i czarodzieje wiedza dokladnie za co i dlaczego tak a nie inaczej gracz zostal ukarany. Czy byl zupelnie niewinny? Czy nie zdarzyly mu sie wczesniej zadne wpadki?

Wszyscy oceniamy na podstawie tego co pisze grupa graczy - i w tym momencie wyglada to "nie fair". Natomiast nikt z nas nie zna sprawy z drugiej strony, wiec sila rzeczy nie mozemy byc obiektywni.

Ale czarodzieje sa w o tyle dobrej sytuacji, ze nie musza sie nam tlumaczyc. Tylko czy to znaczy, ze nie maja racji? Czy po prostu nie chca sie bawic w bezcelowe dyskusje?
Tylko o sprawach, które nas zupełnie nie interesują, możemy wydać rzeczywiście bezstronną opinię, co niewątpliwie jest powodem tego, że opinia bezstronna jest zawsze absolutnie bezwartościowa.
Awatar użytkownika
Godar

Post autor: Godar »

@Molu:

Napisałem, że oceniam sytuację na podstawie tego, jak przedstawili ją gracze. Oczywiście, całą prawdę znają tylko bezpośrednio zainteresowani.
Ale czarodzieje sa w o tyle dobrej sytuacji, ze nie musza sie nam tlumaczyc. Tylko czy to znaczy, ze nie maja racji? Czy po prostu nie chca sie bawic w bezcelowe dyskusje?
Właśnie w tym widzę największy problem, że Czarodzieje nie chcą wyjaśnić sprawy. Ja np. też używałem bindów, bo nigdy nikt tego nie nie zakazywał, a w zasadach nic na ten temat nie ma. I nagle okazuje się, że ktoś został za to ukarany. A wszelkie "niewygodne" pytania są cenzurowane lub ignorowane.

I teraz nie wiadomo, czy to w końcu jest legalne, czy nie, czy może od dziś wolno używać tylko 30 arkowych aliasów?
Gdyby Wizowie jasno powiedzieli, że to i to jest od teraz karalne, to bym tego nie używał. Proste.
ODPOWIEDZ