Co sądzisz o wolnych zawodach?

Forum wieści z Arkadii.

Czy pełen zawód może być dostępny poza gildia?

Tak
45
49%
Nie
37
41%
Tesh bym sie napil...
9
10%

Liczba głosów: 91

Awatar użytkownika
Gharus

Re: Co sądzisz o wolnych zawodach?

Post autor: Gharus »

Dobre by to było.

Gildie nadal dawałyby premie: bezpieczna lokacja, większa skrzynia, wsparcie straży etc.

Zyskałyby kluby zakładane przez graczy i cała rzesza graczy okazyjnych, do której się zaliczam a na którą powołują się nierzadko Przedmówcy.

Dynamika relacji międzygildiowych mogłaby zostać urozmaicona, prawdopodobnie wypadałoby wówczas liczyć się z większymi klubami.

RPG samotnych wilków +++. Obecna mechanika marginalizuje np. wyznawców Ulryka (credo mało spójne z istniejącymi gildiami, żeby łączyć prawdziwie wierny rpg), druchii etc. Bądź sobie takim i wyskocz rpgowo jakiemuś LE albo ZS, to Cię zmieli, bo nie masz zawodu.

Mam dwie postacie w gildiach i jedną poza gildią, żadną nie mam czasu grać. Nie mogąc wnieść zbyt wiele do życia/zasobów gildii, nie gram zgildiowanymi, czasem pobiegam "samotnym wilkiem", ale zniechęcam się szybko bo ma klub i rasówkę dość bojową co do lore, ale... nie do odgrywania temat, bo każdy by mi naciulał, pomimo zawodu wytrenowanego podstawowego. Nie mam czasu robić chorych poziomów, żeby móc tym brak pełnego zawodu balansować.
Vincent

Post autor: Vincent »

Kerian pisze: 24 sie 2026 18:40 Mysle, ze mechanika zabierania czegokolwiek bardziej by wkurzala graczy niz sprawiala ze gra byla by lepsza.
Gdyby jeszcze wkurzała Wizów, mielibyśmy kompromis idealny - sami niezadowoleni.
Awatar użytkownika
Kerian

Post autor: Kerian »

A mi przyszedl taki pomysl do glowy.

GP mozna wyidlowac caly staz calego zawodu.
Etat sprawia ze ma sie dostep do 100% umow bez idlowania.
W oczekiwaniu na TE święta. :)
Vincent

Kerian pisze: 26 sie 2026 13:37 A mi przyszedl taki pomysl do glowy.

GP mozna wyidlowac caly staz calego zawodu.
Etat sprawia ze ma sie dostep do 100% umow bez idlowania.
Obawiam się, że tym ołtarzu trzeba położyc dużo wiecej.
Vincent

Gharus pisze: 26 sie 2026 13:03 Dobre by to było.

(...)

Zyskałyby kluby zakładane przez graczy (...)
Dynamika relacji międzygildiowych (...)

RPG samotnych wilków +++(...)
Dodalbym dwie rzeczy:

1. Być może pozwoliloby to nieco "ogarnac" ekonomię świata, w ktorym każdy jest Sułtanem Brunei i wysrywa setki mietków na kolejne pochwy i kiecki .
Ale przede wszystkim:

2. Regresywny charakter takiego rozwiazania, daje duzą swobodę Wizom. Jeżeli uznaliby, że to nie działa, po prostu w ktoryms momencie trenerzy przestaliby przyjmować kasę.

Uprzedzajac, wiem, że Wizowie i tak moga zrobić co zechcą. Po prostu takie rozwiazanie umożliwia zabranie klocków bez ryzyka, ze cała grupa starszaków się rozpłacze i obrazi na panią.
Awatar użytkownika
Gharus

Post autor: Gharus »

Skręcając do quasi konkluzji, podsumowania... Mamy jakieś info zwrotne (może ktoś z Was, mniej formalnie) od administracji, co sądzą na ten temat?

Szanowni Administratorzy, uprzejma prośba o komentarz jak stoicie z tym tematem.
Awatar użytkownika
Kerian

Post autor: Kerian »

Z tymi etatami GP jest troszkę zawirowania mechanicznego, bo jak wieść gminna niesie. Mniejsze umy to mniejsza silą bojowa, a to z kolei większy exp za moby. Podobno da się to tak wykorzystać, ze robisz całego glada GP na np toporach a później bierzesz zawód od nowa i idlujesz kolejna bron obniżając sobie sile postaci żeby lepiej expic. I jestem ciekaw czy to bug czy feature ? :D

No i tez jak jesteś młoda postacią i dołączasz do gildii to masz od razu kolegów/koleżanki co cię naucza i pokażą jak grać żeby było efektywnie, co prawda dużo ich jest niespełna rozumu, ale coz.. :D

Wolne zawody to tez właśnie wolność od tych relacji, bo zawsze możesz "tylko" bić gobliny na nadludzie i nosic paczki zamiast brać udział w wyścigu po skarbce.
W oczekiwaniu na TE święta. :)
ODPOWIEDZ