Dwie klawiatury numeryczne
Dwie klawiatury numeryczne
Ostatnio naszła mnie fantazja, żeby zacząć używać zewnętrznej klawiatury numerycznej. Podłączyłam więc ów cud techniki, włączyłam NumLk i... mam dwie działające jednocześnie klawiatury numeryczne - jedną zewnętrzną i druga laptopową pod klawiszami "7890uiop[jkl;m/". Ta druga wyjątkowo mnie drażni. Jak to to wyłączyć, żeby działała tylko klawiatura zewnętrzna?
Re: Dwie klawiatury numeryczne
Ja mam klawisz blokujący klawiature numeryczną (Num LK). Jeśli też takowy posiadasz to go wciśnij!
NumLk blokuje / odblokowuje mi obie klawiatury jednocześnie. Kombinowałam z nim już na wiele sposobów.
- Herenvarno
Hmm, ciekawa sprawa, u mnie na zadnym modelu lapka tak nie bylo (korzystam z dolaczanego key pada USB), pozostaje ci inwestycja w pelna klawiature USB
Nie każdy jest mile widziany w moim domu. Gdybym wszystkich traktował jednakowo, nikogo nie wyróżniłbym!
JEŚLI to laptop, to mają one często klawisze "funkcyjne", czyli takie, że naciskasz owy klawisz, a potem razem z nim wciskasz inny, który np. zmniejsza/zwiększa jasność ekranu, blokuje/usypia komputer, robi ciszej/głośniej w głośnikach. Może masz możliwość takim klawiszem wyłączyć klawiaturę numeryczną, która Ci przeszkadza.
Jak nie uda Ci się rozwiązać tego problem, polecam forum PClab.
Jak nie uda Ci się rozwiązać tego problem, polecam forum PClab.
Ale włączniki i wyłączniki klawiatury numerycznej działają! Chodzi o to, że działają zarówno na klawiaturę zewnętrzną jak i na klawiaturę na lapku. Ja chcę, żeby działała tylko ta pod USB.
Pozostaje chyba rzeczywiście dokupić pełną klawiaturę zewnętrzną.
Może być problem z odłączeniem "części jednej klawiatury", bo system po prostu zczytuje klawisze. Num Lock to Num Lock. Nieważne z której klawiatury sygnał wciśnięcia klawisza został wysłany. Co najwyżej można odłączyć jedną z klawiatur.Vesna pisze:Ale włączniki i wyłączniki klawiatury numerycznej działają! Chodzi o to, że działają zarówno na klawiaturę zewnętrzną jak i na klawiaturę na lapku. Ja chcę, żeby działała tylko ta pod USB.
Rozwiązaniem byłaby klawiatura, która ma sprzętowy Num Lock, ale nie wiem czy coś takiego jest na rynku. Chyba, że jest jakiś sprytny program pod konfigurację wielu klawiatur. Nigdy się jednak z czymś takim nie spotkałem (ale też nie szukałem..).
Sprawdź Fn+NumLock - może wyłączać tylko wbudowaną, ale bywa że i niestety obydwie.
Wciśnięcie Fn + NumLk na tym klawiszu wywołuje ScrLk.Elkas pisze:Sprawdź Fn+NumLock - może wyłączać tylko wbudowaną, ale bywa że i niestety obydwie.
Eksperymentowałam też z programem KeyTweak. Wymyśliłam, że usunę spod klawiszy na laptopie znaki z klawiatury numerycznej, bo i tak nie są mi do niczego potrzebne. Aplikacja jednak również "nie odróżnia" klawiatur, więc wprowadzone zmiany znowuż dotyczą ich obu jednocześnie. Nadal jestem w czarnej... czeluści.
Jejku. Napisali Ci - nie da się i już.
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.