Zmud pomoc

Forum techniczne Arkadii.
Awatar użytkownika
Herenvarno

Re: Zmud pomoc

Post autor: Herenvarno »

Zaprawde dziwne zdarzenie mi sie przytrafia,byc moze jest to zwiazane z jakims bledem z poczatkow nauki skryptowania.
W kazdym badz razie "#SAY" jest u mnie lapane przez triggery, ktos ma pomysl co moze byc nie tak?
No i jeszcze jedna rzecz.
Jako ze z jednego klienta zmudowskiego korzystamy czesto w dwie osoby (ja i moja zona) zmuszony bylem skryptowo rozdzielic oba konta tworzac trzy "strefy" uzytkowania, "wspolna" ktora zawsze jest odpalana po logowaniu do Arki, strefa mojej zony ktora wylacza (disable folder class) wszystkie foldery ktore nie sa przypisane pod jej "%char" i wlaczajacy jednoczesnie Jej osobiste skrypty. Oraz czesc trzecia, ktora dziala tak samo jak mojej zony, w sprawie wlaczania/wylaczania folderow.
Niedawno poswiecilem sporo czasu na napisanie skryptu bazujacego na "Data Base", pisalem bedac online, w trakcie lizania ran, Skrypt dziala dobrze i jest umieszczony w strefie "wspolnej".
chcac sie pochwalic nowymi mozliwosciami klienta, wytlumaczylem dzialanie skryptu mojej malzonce.
Jakie bylo nasze zdziwienie, kiedy zalogowala sie na swoja postac, i folderu z tym skryptem poprostu nie bylo (tak jakby zostal usuniety).
Zalogowalem sie na swoje konto, ku mojemu zdumieniu folder istnieje, bedac widoczny dla mnie.
Sprawdzilem w preferencjach, folder okazuje sie nie odbiega w ustawieniu od innych, ustawiony na "Enabled".
Jakies sugestie co moze byc przyczyna?
Nie każdy jest mile widziany w moim domu. Gdybym wszystkich traktował jednakowo, nikogo nie wyróżniłbym!
Hurio

Post autor: Hurio »

Herenvarno pisze:Zaprawde dziwne zdarzenie mi sie przytrafia,byc moze jest to zwiazane z jakims bledem z poczatkow nauki skryptowania.
W kazdym badz razie "#SAY" jest u mnie lapane przez triggery, ktos ma pomysl co moze byc nie tak?
Zmien #say na #show.
Haern

Post autor: Haern »

Sprawdź czy przypadkiem nie utworzyly się dwa różne pliki ustawień o takiej samej nazwie, np jeden w jakimś podfolderze.
Awatar użytkownika
Herenvarno

@Hurio:

#SHOW takze jest wylapywany u mnie przez triggery

@Haernie:

Nie ma zdublowanych folderow, aliasow ani variable.
Nie każdy jest mile widziany w moim domu. Gdybym wszystkich traktował jednakowo, nikogo nie wyróżniłbym!
Awatar użytkownika
Herenvarno

Znalazlem odpowiedz na problem dotyczacy "znikajacego folderu"
Wiec sprawa wyglada nastepujaco.
Zrobilem kopie zapasowa wszystkich skryptow, w razie wlasnie jakiegos bledu.
Potem napisalem skrypt.
Okazalo sie ze %Char mojej zony wczytuje plik: setting memory w starej wersji, natomiast moj wczytuje z tejze kopii.
Dziekuje wam za pomoc mimo wszystko.
Nadal borykam sie z tą niewygoda, ktora dotyczy #SAY, ktore to wychwytywane jest przez triggery, moze jakies jeszcze pomysly gdzie pogrzebac?
Hurio

Post autor: Hurio »

Herenvarno pisze:@Hurio:

#SHOW takze jest wylapywany u mnie przez triggery
A moze #echo lapnie? Dawno uzywalem zmuda.
Awatar użytkownika
Herenvarno

#echo podobnie, naprawde nie mam pojecia co jest nie tak.
Zurwen

Post autor: Zurwen »

Można ustawić, żeby coś nie było parsowane przez triggery, nie pamiętam jak.
Do kontaktów z czarodziejami służy komenda ‚zglos’ (błąd/pomysl/mg).
Awatar użytkownika
Khristoff

Post autor: Khristoff »

Niestety nie ma w zmudzie komendy wyświetlającej która zapewnia, tylko wyświetlanie. Cmud daje komendę chyba #PRINT która w 100% nie jest łapana przez triggery.
Z doświadczenia mi wyszło, że #SA (#SAY) nie łapie mi trigów.
Natomiast #SH (#SHOW) w pełni jest łapane przez triggi, wręcz używam go do testowania działania troggerów.

Zurwen: jeśli gdzieś widziałeś takie ustawienie to się podziel tą wiedzą, ja nigdzie takiego w configu zmuda nie widzę. Używam 7.21
Może nie zrobimy więcej niż jesteśmy w stanie, ale postarajmy się, żeby to nie było dużo mniej.
— Andrzej Sapkowski "Pani Jeziora"
Zurwen

Post autor: Zurwen »

#SENDRAW
Do kontaktów z czarodziejami służy komenda ‚zglos’ (błąd/pomysl/mg).
ODPOWIEDZ