Komentarze do Pytan

Forum wieści z Arkadii.
Siro

Re: Komentarze do Pytan

Post autor: Siro »

Vaxon pisze:Raglak:
Przypomnij zatem proszę, bo nie przypominam sobie bym cokolwiek takiego mówił/pisał.
Oj Wojtek Wojtek, jak nie pamiętasz co mówisz/piszesz to już nie jest dobrze.
Raglak

Post autor: Raglak »

Vaxon:

No to jak mozna dojsc do np. pajakow, ktorych jaskinia jest w GORACH SZARYCH inaczej niz przez gory szare? Znasz taka droge? To gratuluje. Jesli nie to co najmniej 2 z wymienionych przeze mnie 3 rzeczy sa prawda. Jesli uwazasz to za kompletna bzdure to gratulacje. Nie wiem, moze do trolli z opalem da sie dojsc jakos inaczej niz idac na s od traktu Kreutz - Przelecz i wchodzac W GORY, wiec nie bede pisal ze na 100% tam tez idzie sie prze gory, chociaz wydaje mi sie ze tez.

Piszesz, ze skoro cos bylo zgloszone, a nie zostalo zmienione to znaczy, ze tak ma byc. Podalem ci przyklad ze niektore rzeczy, ktore sa ewidentnie bledami (literowki to tylko przyklad) tez nie sa poprawiane mimo wielu zgloszen. I jako ze grales dlugo w arke powinienes wiedziec, ze czesto tak jest i nie wiadomo czy blad nie jest poprawiony, bo nie ma komu, czy tez nie jest poprawiony bo uznano ze to nie jest blad. Nie ma zadnych raportow ktore by widzial gracz - typu 'twoje zgloszenie zostalo rozpatrzone'. Dlatego argument - nie zostalo poprawione mimo zgloszen, to uznaj, ze nie jest blad jest troche bez sensu. Jeszcze jasniej mam to jakos napisac? Jesli nadal masz ochote lapac mnie za slowka, zamiast chociaz chwile zastanowic sie nad ogolnym sensem notki, to gratulacje.
Vaxon

Post autor: Vaxon »

I raz kolejny wybrałeś jedną rzecz, z wielu które wymieniłeś. Myślę, że Twoje 'nie wiem, może' powinno zamknąć ten temat.

Napiszę jeszcze raz trochę inaczej żebyś jednak zrozumiał o co mi chodzi - literówka nie utrudnia nikomu gry. Nie powoduje, że nie da się zrobić questa, dojść w jakieś miejsce czy używać jakiegoś sprzętu. Literówka ma najniższy priorytet ze wszystkich możliwych błędów. Jeśli błąd jest poważny (a według Ciebie takowy zgłaszasz) to zawsze znajdzie się ktoś kto go poprawi jak najszybciej. Jeśli zaś po kilku tygodniach od zgłoszenia nic nie zostało zmienione to można przyjąć, że prawdopodobnie błędem to nie jest.
Vaxon Gernstein
Raglak

Vaxon - wymienilem pajaki, drachenfels i opala. To nie jest wiele rzeczy, a trzy. Do pajakow i drachen na pewno nie da sie dojsc inaczej niz przez gory. Jesli wg. ciebie jedna z tych trzech rzeczy nie jest prawda, to zbywanie notki slowami 'kompletna bzdura' jest nie na miejscu i nie wiem po co sie teraz upierasz ze miales racje. Nie bede pisal, zebys zapoznal sie ze znaczeniem slowa kompletny, bo na pewno je znasz. Tylko nie rozumiem, czemu uzywasz niewlasciwie.

Co do bledow - jesli uznaliscie, ze to nie jest blad, wystarczy napisac - to nie jest blad. A nie pisac 'a nie pomyslales ze skoro nie jest poprawione to to nie byl blad?'. Nie, nie pomyslalem tak, juz wyjasnilem dlaczego, no ale skoro powazne sa od razu usuwane, to ok nie bede zglaszac wiecej niz raz (a wlasciwie to chyba w ogole przestane zglaszac, jesli jedyna reakcja po zgloszeniu jest usuniecie magika).
Vaxon

To takie myślenie informatyka - 0, albo 1 i nie ma żadnych półprawd czy półnieprawd. Cieszę się, że w tej kwestii doszliśmy do jakiś wniosków.

Jedno zgłoszenie za pomocą komendy 'zglos' wystarczy - jeśli coś jest naprawdę poważnym błędem i ma się tego pewność, a zgłoszenie na Arkadii nie przyniosło rezultatu to jest jeszcze opcja 'napisz list' na alias 'mg', a zostanie on do odpowiednich osób przekazany. Wyciąganie takich rzeczy w większości wypadków będzie niestety traktowane jako płacz i próba wymuszenia czegoś na Czarodziejach.
Vaxon Gernstein
Raglak

Vaxon, nie wymuszam nic naprawde, bo w 9 przypadkach na 10 i tak moja gildia wyciaga pierwsza po apoce ten fragment dysku. I dla mnie osobiscie nic sie nie zmieni czy on pozostanie raz na apoke, czy nie. Ale wiem ze ostatnio pare razy przez brak jakiegos fragmentu inne gildie nie mogly wyjac tam etatu. No to zglaszalem jako blad, liczac ze ktos moze poprawi. A co z tego mam? 'Kare' - za zglaszanie bledu, usuniecie ze skrzyni magika i wrzucenie tam sparcialej przeszywanicy zamiast tego? Jak dla mnie niezbyt dojrzale zachowanie.
Vaxon

Ależ Raglaku - nie pojawił Ci się magik żaden i zakładasz, że zostałeś ukarany? Spróbuj podejść tam drugi czy trzeci i raz i jeśli taka sytuacja się powtórzy to można się martwić. Na chwilę obecną mogę Ci zagwarantować, że za zgłaszanie błędów (nawet jeśli okażą się one nie być błędami) nikt nie karał i karać nie będzie.
Vaxon Gernstein
Raglak

Sprobowalem drugi raz :) Kufer byl pusty :) Dopiero wtedy napisalem notke na wiesciach.
Awatar użytkownika
Rafgart

Post autor: Rafgart »

Raglak:

Nic w Drachenfels nie bylo zmieniane. Z jakiegos powodu wylozyl sie proces rozlosowywania magikow. Trzeba bylo to normalnie zglosic i pewnie zostanie niedlugo poprawione.

Jesli chodzi o respawn dyskow, to sytuacja jest taka, ze ja poprawiam w Imperium 99% bledow. Nie mam w tej chwili czasu na zajmowanie sie czyms, co teoretycznie dziala ok od x lat. Szczegolnie w Drachenfels, gdzie musialbym zglebic caly mechanizm (bo nigdy tam nie bylem jako gracz), co z kolei postawiloby mnie w sytuacji moralnej koniecznosci poprawienia wszystkich brakow, niedociagniec i blednie zakodowanych magikow (ktorych tam sporo).

Co do opisow ciosow nozownika, to jest ich duzo a do tego bardzo skomplikowane. Zostaly zakodowane tylko dla przedmiotow w o nazwie w liczbie pojedynczej. Teraz pojawil sie przedmiot o opisie w liczbie mnogiej i przerobienie tego nie jest takie latwe. Wydaje mi sie, ze wszystko zostalo juz poprawione, ale jesli nie, to trzeba zglaszac, a nie histeryzowac.

Chcialbym takze zwrocic uwage na wystepujace przesuniecie w czasie - wiz poprawia blad, ale efekty tego gracz widzi dopiero po Apokalipsie, czasem kilka dni pozniej.

Jesli chodzi o dostawanie sie w rozne miejsca, to wszedzie da sie ominac gory, jest przeciez komenda goto. Mam nadzieje, ze to wlasciwie zrozumiesz.

Na bledy i zgloszenia pomyslow odpowiadamy tylko wtedy, gdy jest taka koniecznosc. Nie bedziemy pisac graczom listow, by poczuli sie dowartosciowani.

Przy zadnych zmianach nie kierujemy sie zlosliwoscia wobec kogokolwiek, niezaleznie od tego jak danego gracza nie lubimy.
Raglak

Czasem trudno wyczuc czy cos jest bledem. Moglo byc tez przeciez tak, ze po prostu ktos zmienil, ze magik nie jest od razu po apoce, a sie losuje (tak wlasnie myslalem na poczatku, ale gdy po zabiciu drugi raz rycerza nie bylo respawnu kufra, pomyslalem ze ktos po prostu usunal). Zas co do literowek - nie mialem akurat na mysli opisow nozownika i absolutnie nie mam pretensji o to ze nie sa szybko poprawiane - nie przeszkadza to w grze, a wiadomo ze wazniejszych rzeczy jest masa do zrobienia. To po prostu byl przyklad na to, ze nie zawsze jest tak, ze jesli zgloszenie nie jest poprawione nie znaczy ze bledu nie ma.

Dzieki za odpowiedz rozwiewajaca wszelkie watpliwosci.
ODPOWIEDZ