Komentarze do Pytan
Re: Komentarze do Pytan
No dobra pal sześć lokaty, ale co z denominacją?
Kurna, znowu po denominacji zostało 99zl i kilkanaście srebrnych. Trzeba to będzie denominować jeszcze raz ze stratą prawie 30zl.
Kurna, znowu po denominacji zostało 99zl i kilkanaście srebrnych. Trzeba to będzie denominować jeszcze raz ze stratą prawie 30zl.
Tu nie chodzi o utrate kasy przy smierci, smierc sama w sobie jest wystarczajaco bolesna, tu chodzi o ciezar tych monet. Sprzedaz czegokolwiek wiekszego, pociaga za soba "ogromny stos miedzianych/srebrnych/zlotych monet", a to wazy i to sporo. Glupie 1000 monet to kilkanascie kilo. Denominujac i/lub deponujac za kazdym razem te stosy, tracimy wiekszosc kwoty. To naprawde jest absurdalne. Jesli zaczelismy od miedziakow, a sukcesywnie denominujemy po kazdej sprzedazy i deponujac, a nastepnie wyciagajac z konta uzbierane znowu "ogromne stosy zlotych monet" by znowu zdenominowac na mithryle praktycznie zostaje 20% pierwotnej kwoty.Zurwen pisze:Jest tak jak jest, żeby był obrót monet. Masz do wyboru, albo nosić kasę ze sobą i ryzykować jej utrate przy śmierci, albo zapłacić bankowi i tego ryzyka się pozbyć.
Jak dla mnie wygląda to rozsądnie.
Oczywiście, 16% to mocna przesada.
Provident przy arkowym systemie bankowym to amator

Widze dwa rozwiazania:Saggiga pisze:No dobra pal sześć lokaty, ale co z denominacją?
1) naucz sie liczyc ;P
2) zamiast denominowac monety, uzywaj komend 'zamien srebro na zloto', 'zamien zloto na mithryl'

Wg mnie wiekszym problemem sa kosmiczne prowizje.
Osz ty mądralo. A o czym ja pisze?Godar pisze:Widze dwa rozwiazania:Saggiga pisze:No dobra pal sześć lokaty, ale co z denominacją?
1) naucz sie liczyc ;P
2) zamiast denominowac monety, uzywaj komend 'zamien srebro na zloto', 'zamien zloto na mithryl'
Wg mnie wiekszym problemem sa kosmiczne prowizje.
Ja dam ci jedną za to dobrą:
1. Przestań udzielać głupich rad.
Denominując po kolei miedź na srebro,srebro na złoto, złoto na mithryl tracisz potrójnie. Denominując stosy monet po 5-6 tysięcy miedzi i 2-3 tysiące srebra może się zdarzyć choćby, że 10 sztuk miedzi nie wyjmiesz z plecaka, lub zwyczajna pomyłka o dziesięć sztuk miedzi. Może się też zdarzyć, że do zdenominowania braknie ci tych 10 sztuk miedzi a ani jednej monety więcej nie udźwigniesz choćbyś odłożył wszystko oprócz monet.
PANIMAJESZ?!
Glupi jestes?
Dobrze napisał: nie denominuj - zamieniaj recznie.
Dobrze napisał: nie denominuj - zamieniaj recznie.
Nie o to chodzi. I nie trzeba się od razu wzajemnie obrażać.
Wyjaśnię na uproszczonym przykładzie - załóżmy, że bardzo chcę się polansować posiadaniem mithrylowej monety. Idę do banku, w którym prowizja wynosi około 24%. Żeby dostać mithryla do zamiany muszę przeznaczyć 130 złota (ustalmy, że dokładnie tyle) - w jakich nominałach dla przykładu można pominąć. A ja mam akurat 129 złota i 19 srebra. Po zamianie (niezależnie od komendy, przy takiej kwocie różnica duża nie będzie - dla uspokojenia możemy uznać, że komendą powodującą najmniejsze straty) dostanę jakieś 99 złota z groszami. A chciałam mithryla! Czyli teraz do tego co mam muszę dołożyć ~30 złota, żeby go mieć. Łącznie za mithryla wartego 100 złociszy dałam 160.
Przy mniejszych prowizjach ta rażąca w przykładzie różnica byłaby znacznie mniejsza.
Teraz wystarczy wyobrazić sobie, że mam sporą kwotę w miedziakach i srebrze - ich liczba idzie w tysiące, toteż nie chce mi się liczyć, dzielić i obliczać procentów. I akurat okaże się, że do pełnej kwoty zabraknie tych dziesięciu miedziaków. I tak jak w przykładzie, przy drugiej zamianie będę musiała sporo więcej pieniędzy dołożyć, niż te dziesięć miedziaków, żeby otrzymać to co chciałam.
Przy mniejszych prowizjach ta różnica będzie mniejsza.
Więc chodzi Wam o to samo - za wysokie prowizje.
A komendy swoją drogą. Denominacja opłaca się najmniej. Z ciekawości sprawdziłam trzy komendy na tej samej kwocie (trochę srebra i miedzi) - najmniej dostałam denominując, nieco więcej zamieniając miedź na srebro a następnie zamieniając srebro na złoto, a najwięcej zamieniając miedź i srebro na złoto. Denominować w ogóle odradzam, bo zdarzają się grube pomyłki.
Wyjaśnię na uproszczonym przykładzie - załóżmy, że bardzo chcę się polansować posiadaniem mithrylowej monety. Idę do banku, w którym prowizja wynosi około 24%. Żeby dostać mithryla do zamiany muszę przeznaczyć 130 złota (ustalmy, że dokładnie tyle) - w jakich nominałach dla przykładu można pominąć. A ja mam akurat 129 złota i 19 srebra. Po zamianie (niezależnie od komendy, przy takiej kwocie różnica duża nie będzie - dla uspokojenia możemy uznać, że komendą powodującą najmniejsze straty) dostanę jakieś 99 złota z groszami. A chciałam mithryla! Czyli teraz do tego co mam muszę dołożyć ~30 złota, żeby go mieć. Łącznie za mithryla wartego 100 złociszy dałam 160.
Przy mniejszych prowizjach ta rażąca w przykładzie różnica byłaby znacznie mniejsza.
Teraz wystarczy wyobrazić sobie, że mam sporą kwotę w miedziakach i srebrze - ich liczba idzie w tysiące, toteż nie chce mi się liczyć, dzielić i obliczać procentów. I akurat okaże się, że do pełnej kwoty zabraknie tych dziesięciu miedziaków. I tak jak w przykładzie, przy drugiej zamianie będę musiała sporo więcej pieniędzy dołożyć, niż te dziesięć miedziaków, żeby otrzymać to co chciałam.
Przy mniejszych prowizjach ta różnica będzie mniejsza.
Więc chodzi Wam o to samo - za wysokie prowizje.
A komendy swoją drogą. Denominacja opłaca się najmniej. Z ciekawości sprawdziłam trzy komendy na tej samej kwocie (trochę srebra i miedzi) - najmniej dostałam denominując, nieco więcej zamieniając miedź na srebro a następnie zamieniając srebro na złoto, a najwięcej zamieniając miedź i srebro na złoto. Denominować w ogóle odradzam, bo zdarzają się grube pomyłki.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2009 20:40 przez Seren, łącznie zmieniany 1 raz.
There must be some way out of here, said the joker to the thief
There's too much confusion, I can't get no relief
No reason to get excited, the thief, he kindly spoke
There are many here among us who feel that life is but a joke
There's too much confusion, I can't get no relief
No reason to get excited, the thief, he kindly spoke
There are many here among us who feel that life is but a joke
A jeszcze lepiej zamieniać w jednej komendzie. Może nie wszyscy o tym wiedzą. Np.
> zamien miedz i srebro na zloto
zamiast
> zamien miedz na srebro
> zamien srebro na zloto
Wtedy unika się podwójnej prowizji.
> zamien miedz i srebro na zloto
zamiast
> zamien miedz na srebro
> zamien srebro na zloto
Wtedy unika się podwójnej prowizji.
Godarowi i jego jakże mądremu koledze Coroniusowi dziękuję za pokrętne wyrażanie się, głupie rady i uwagi.
Jest jeszcze lepsza komenda "zamien miedziane, srebrne i zlote monety na mithryl" co odkryłem przed chwilą. Nie mam co prawda wystarczającej ilości pieniędzy żeby sprawdzić jej działanie, ale system odpowiada nie masz wystarczającej ilości pieniędzy.
Przysiągłbym, że kiedyś tej komendy nie było.
Nie zmienia to absolutnie faktu, że system bankowy arkadii jest bardziej fantastyczny niż systemy na których opiera się świat.
Jest jeszcze lepsza komenda "zamien miedziane, srebrne i zlote monety na mithryl" co odkryłem przed chwilą. Nie mam co prawda wystarczającej ilości pieniędzy żeby sprawdzić jej działanie, ale system odpowiada nie masz wystarczającej ilości pieniędzy.
Przysiągłbym, że kiedyś tej komendy nie było.
Nie zmienia to absolutnie faktu, że system bankowy arkadii jest bardziej fantastyczny niż systemy na których opiera się świat.
a wystarczy przeczytac tabliczke w banku 

Czytałem siedem lat temu. I cóż wynika z tej lektury?
Spróbuj użyć komendy "zdenominuj probnie". Pozbędziesz się części swoich monet. Jeśli będziesz miał pecha i wyjęte mithrylowe monety będzie to całkiem spora sumka.
Najbardziej w tej grze wkurza mnie powszechne przemądrzalstwo.
Na pewno nie to że można użyć komendy "zamien miedziane, srebrne i zlote monety na mithryl"W naszym banku tanim sposobem mozesz pozbyc sie uciazliwie ciezkich monet. Za
kazda transakcje pobieramy tylko 22% prowizji.
Mozesz tu na przyklad:
- zamienic miedz i srebro na zloto
W wyniku czego zamienilibysmy ci wszystkie srebrne i miedziane
w tyle zlota, ile tylko sie da.
- probnie zamienic miedz i srebro na zloto
Co pozwala ci na sprawdzenie efektu danej operacji, bez
wykonywania jej.
- zamienic 1 mithrylowa monete na miedziane monety
Dzieki czemu rozmienisz mithryl na miedziaki.
- zamienic mithryle na 100 srebrnych monet
W wyniku czego na 100 srebrnych monet zostanie rozmienione tyle
mithrylu, ile potrzeba.
- zdenominowac monety
Co spowoduje zamiane monet na najbardziej wartosciowe.
Spróbuj użyć komendy "zdenominuj probnie". Pozbędziesz się części swoich monet. Jeśli będziesz miał pecha i wyjęte mithrylowe monety będzie to całkiem spora sumka.
Najbardziej w tej grze wkurza mnie powszechne przemądrzalstwo.