Dhogrin pisze:Czy jest możliwość w jakiś sposób na ArkadiaWiki utrudnić zakładanie nowych kont przez nieludzi, albo w inny sposób zabezpieczyć ją przed spamem? Bo ostatnio zaczyna w nim tonąć..
Wiki stoi już na nowym serwerze, zostało uaktualnione do wersji MediaWiki 1.15.5, dodałem captcha.
Miałem problemy z dostępem do starego serwera Wiki oraz z przenosinami, stąd tak długo to trwało.
Teraz trzebaby powyrywać chwasty, liczę na waszą pomoc
Wasza kolej. 495 elementów w kategorii artykułów zgłoszonych do usunięcia.
Nie spodziewałem się tak szybkiej akcji, dzięki!
Strony usunięte, pomyślę jak zawalczyć z obrazkami.
Niestety wydaje mi sie ze trzeba tez na logowanie zalozyc captche. Jezeli dany bot ma juz zalozone konto to moze probowac korzystac z juz isntniejacego konta. Druga sprawa jest taka, ze lamaniem captchy zajmuja sie tez ludzie (np, w Indiach) i na to juz prawie nic nie mozna poradzic. Mozna zrobic nasz wlasna prosta captche, w postaci pytania, np: podaj imie krola goblinow spod gory Carbon, itp. Ale to mogloby utrudnic dostep niektorym uzytkownikom Arki, jezeli pytania bylyby zatrudne. Uwazam jednakze ze obecna captcha powinna bardzo ograniczyc ilosc spamu.
Raczej wystarczy posortować użytkowników po datach założenia i powywalać boty. Dosłownie kilku użytkowników w tym okresie "inwazji botów" to ludzie z arki.