TF - pomocy!
Re: TF - pomocy!
Jakiego terminala używacie, że działają wam bindy na keypada?
atermRaziekh pisze:Jakiego terminala używacie, że działają wam bindy na keypada?
“I have dined with kings, I've been offered wings. And I've never been too impressed.”
urxvt
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.
Re up:
Jak to zrobiłeś? Kiedy jeszcze używałem starego laptopa z klawiaturą numeryczną pod usb udało mi się to jakoś spiąć. Na nowym z rzekomo pełną klawiaturą num_keye w najlepszym wypadku działają w zakresie 1-3, wyżej dają key_f*. Próbowałem wszystkich chyba ustawień $TERM. Korzystam z ZSH, ale przy Bashu jest dokładnie ten sam problem.
Jak to zrobiłeś? Kiedy jeszcze używałem starego laptopa z klawiaturą numeryczną pod usb udało mi się to jakoś spiąć. Na nowym z rzekomo pełną klawiaturą num_keye w najlepszym wypadku działają w zakresie 1-3, wyżej dają key_f*. Próbowałem wszystkich chyba ustawień $TERM. Korzystam z ZSH, ale przy Bashu jest dokładnie ten sam problem.
Pamiętam, że z którymś upgrade xorga się to posypało. Nie pamiętam, co zrobiłem, bo to było koło 2008, ale generalnie wygooglałem i działało.
Sorry, nie pomogę, nie mam już linuksa na desktopie.
Sorry, nie pomogę, nie mam już linuksa na desktopie.
I aim to misbehave.
Jak sprawić, żeby decode_attr czytało zmienne?
Kod działający:
Po zmianie na:
dostaję błąd, że %zmienna to 'unsupported color', kiedy zmienię na:
TF się wywla z segfaultem (testowałem na OSX i dwóch różnych linuksach).
Kod działający:
Kod: Zaznacz cały
def -Fp2 -mregexp -t'tes( fizycznie|) w swietnej kondycji' kon1 = /set kondycja=$[strcat("[", decode_attr(" ", "Cbgblue"), "] ")]
def -Fp2 -mregexp -t'tes( fizycznie|) w swietnej kondycji' kon1 = /set kondycja=$[strcat("[", decode_attr(" ", "Cbg%zmienna"), "] ")]
def -Fp2 -mregexp -t'tes( fizycznie|) w swietnej kondycji' kon1 = /set kondycja=$[strcat("[", decode_attr("@{Cbg%zmienna} "), "] ")]
I aim to misbehave.
/set zmienna=Cbgblue
def -Fp2 -mregexp -t'tes( fizycznie|) w swietnej kondycji' kon1 = /set kondycja=$[strcat("[", decode_attr(" ", {zmienna}), "] ")]

Chciałbym samo, ale przeżyję - w globalnym colorsecie będę robił zmienne ogólne, a w plikach z decode_attr jakieś /set myzmienna=Cbg%prawdziwa_zmienna_koloru.
Dzięki, trochę naokoło, ale na szczęście nie muszę mieć kolorów hardcoded w plikach ;-)
Dzięki, trochę naokoło, ale na szczęście nie muszę mieć kolorów hardcoded w plikach ;-)
I aim to misbehave.
Sprawa niby prosta, ale jednak mam watpliwosci. Otoz potrzebny mi jest jakis sensowny i zgrabny sposob na liczenie wystąpień danego patternu w stringu. Ew. po prostu liczenie elementów rozdzielanych wybranym separatorem.
Chcę policzyć ilość cyfr pojawiających się w stringu:
Regmatch nie daje rady:
Alternatywa by bylo szukanie jakims sposobem po separatorze ", ".
Zamienic spacje na _, nastepnie separator na spacje, pozniej wrzucic to jako argument do defa, ktory petla while to liczy. Ale wydaje sie to zbyt skomplikowane jak na cos tak prostego i rutynowego.
Chcę policzyć ilość cyfr pojawiających się w stringu:
(1) Ania, (2) Bartek, (4) Cezary
/eval /echo $[regmatch("([0-9])","(1) Elf, (2) Ogr, (4) Gnomka")] %{P1} - %{P2} - %{P3}
2 (1) - -
Zamienic spacje na _, nastepnie separator na spacje, pozniej wrzucic to jako argument do defa, ktory petla while to liczy. Ale wydaje sie to zbyt skomplikowane jak na cos tak prostego i rutynowego.