Drobne pomysly

Wszelkie pomysły dotyczące Arkadii.
Coronius

Re: Drobne pomysly

Post autor: Coronius »

Kiedys nie bylo tego problemu. Zawodowki mialy oplaty, bo mialy zawod i wieksze mozliwosci zarobkowe.
Teraz wszystko zostalo ladnie wywalcowane poza tymi oplatami. Troche nieuczciwe.

I pokaz mi prosze, gdzie napisalem, ze mi zle.
Rennz
Kontakt:

Post autor: Rennz »

Pokaż mi proszę gdzie Terenes napisał, że nie chce płacić.

I mylisz się pisząc, że zawodówki kiedyś miały opłaty. Zaczęło się tak naprawdę dopiero od najemników/mafii/gladiatorów i w gruncie rzeczy tak dalej pozostało. Wszystkie inne opłaty jakie były w stowarzyszeniach (tak ex-rasówkach jak i zawodówkach) służyły tylko do pokrycia kosztów szkolenia obron.

Najprościej to podsumował jednak Terenes - każda gildia jest inna, rządzi się innymi prawami i zasadami, a jeśli nie chcesz płacić za utrzymanie swojej to możesz ją zawsze zmienić na inną lub jej brak.
Coronius

edit: nie karmić trolla
Terenes

Post autor: Terenes »

Coronius pisze:Kiedys nie bylo tego problemu. Zawodowki mialy oplaty, bo mialy zawod i wieksze mozliwosci zarobkowe.
Teraz wszystko zostalo ladnie wywalcowane poza tymi oplatami. Troche nieuczciwe.

I pokaz mi prosze, gdzie napisalem, ze mi zle.
Pierwsze zawodowki: komando, zakon a pozniej berserkerzy nie placili nic jesli chodzi o gotowke/obowiazki gildiowe... Za zawod placili tzw TAXEM gildiowym automatycznie naliczanym w EXPIE.

Pozniej powstaly rozmaite kombinacje (rownolegle ze wciaz istniejacym wtedy TAXEM), na przykladzie najmow nie dotrwaly one w wiekszosci do obecnych czasow.

Pewnym stadardem byla tylko oplata za trenowanie npcy na obronie, ale to bylo cos dodatkowego - a i tak np w Drakwaldzie byla ona zamienialna z pewnymi rytualami, a w komandzie z np uwalnianiem wiezniow.

Podsumowujac historie:
- Pienieznych oplat za sam dostep do zawodu nie bylo nigdy
- Oplaty za szkolenie npcow byly dla tych gildii ktore mialy obrone
- W nielicznych wypadkach byly dodatkowe oplaty wynikajace ze specyfiki gildii. Do glowy przychodzi mi chyba tylko RA, Kupcy i przez krotki czas Gryfy.
- Podzial zawodowka-rasowka nie ma nic do rzeczy. Co pokazuje przyklad
Zabojcow Trolli ktorzy chyba nie maja nic.

Masz inne informacje? To wymien ktore gildie placily za cos innego niz obrone.

Osobiscie wolalbym zeby bylo wiecej gildii wybajerzonych z questami wewnatrzgildiowymi w zamian za bonusy. U was takim questem jest zbieranie kasy. Obecnie jednak ponad polowa gildii nie ma nawet symbolicznego bonusu poza istnieniem glownej siedziby. Tym nie mniej uwazam ze zawsze powinno byc kilka gildii 'minimalnych' ktore niewiele wymagaja i niewiele oferuja. Slowem: roznorodnosc.
Coronius

Nie masz racji, tak samo jak nie miales racji wczesniej przy wypunktowywaniu extra super bonusow RA. Nie bede dyskutowac na ten temat. Wizowie wiedzą najlepiej i ewentualnie przy otwieraniu stowarzyszen cos bedzie zmieniane.
Terenes

Post autor: Terenes »

Coronius pisze:Nie masz racji, tak samo jak nie miales racji wczesniej przy wypunktowywaniu extra super bonusow RA. Nie bede dyskutowac na ten temat. Wizowie wiedzą najlepiej i ewentualnie przy otwieraniu stowarzyszen cos bedzie zmieniane.
Twoje zachowanie jest obrazliwe. Jesli nie chciales na ten temat dyskutowac trzeba bylo nie pisac notki na Forum Dyskusyjnym. Jesli chciales tylko przedstawic jakis pomysl wizom, bo inni gracze nie sa dla ciebie partnerami do rozmowy, to zapoznaj sie prosze z komenda ?zglos.

I nie zapomnij sie podpisac jako najwiekszy znawca tematu systemu gildiowego na Mudzie, zeby odpowiednio powaznie potraktowali twoje slowa i w nie nie watpili.
Coronius

Obrazliwe jest, ze nie widze powodu, zeby przedstawiac wszystkim co prywatnego posiada moja/inne gildie? Nie zartuj.
Rzucilem pomysl - przyczepiles sie z nieprawdziwymi argumentami.
Nie mam nic przeciwko dyskusji pod warunkiem, ze ma ona sens, a nie przedstawia rzeczy, ktore nie sa prawda.
Awatar użytkownika
Eve

Post autor: Eve »

Chociaż jedno expowisko dla mentalistów w Ishtar i jedno w Imperium.
Awatar użytkownika
Auglenn

Post autor: Auglenn »

Tak wrócę sobie na chwilę do tego... jest w ogóle szansa czy mam przestać marzyć?
Auglenn pisze:Czy jest szansa, żeby na arce pojawił się introligator, u którego można by oprawiać i tworzyć swoje książki? Mamy pergaminy na których możemy pisać (chociaż nie za wiele), ale nie można ich łączyć w całość, a kiedy dostaję 10 pergaminów, które mają spełniać rolę całości odnalezienie pierwszego i następnego jest uciążliwe. Niech to będą nawet książki, które znikają po Apoce, albo niech kosztują dużo itp, ale byłby to fajny dodatek. Można by je zrobić na zasadzie zamówień plecaków czy pierścieni itp? Jeśli pomysł byłby do zaakceptowania mogę szybciutko zrobić potrzebne opisy itp.
Ruda Paskuda :twisted:
Obrazek
Dorien

Post autor: Dorien »

taki maly pomysl zeby dodac 2 nowe umiejetnosci
kowalstwo i platnerstwo

kowalstwo dawalo by z poczatku nowa komende naostrz <co> <czym> a potem moze przekuj/ulepsz/wywaz <co> a platnerstwo napraw <co> <czym>, oczywiscie wymagalo by oselki/kowadla/tygla/mlota na ledwo moglo by naprawiac na gorzej niz bylo ;p sama czynnosc oczywiscie zuzywala by mane i trwala odpowiednio dlugo ale nie trzeba bylo by latac do kowala, pozatym nowa profesja niebojowa.
co o tym myslicie?
ODPOWIEDZ