Komentarze do Pytan
Re: Komentarze do Pytan
W 5 największych woreczkach zmieścisz 260 ziół. Handlujesz ziołami z graczami. Powiedzmy, że masz zamówienia od pięciu graczy, każdy po 100 różnych ziół. Daje to łączną liczbę ziół pięćset (a dodam, że miewałem większe zamówienia od pojedynczych graczy). Przy założeniu, że nie każdy może grać dwadzieścia cztery godziny na dobę pojawia nam się problem z przechowywaniem ziół.
Kolejna sprawa. Jak działa mechanizm ziół chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć. Logicznym jest, że jeśli już przysiądziemy i poświęcimy kilka godzin na zmapowanie terenu pod kątem konkretnego zioła, to chcemy tą pracę wykorzystać i zbieramy zioła dalej, aż do następnej apoki. I oczywiście tutaj również napotykamy problem magazynowania takich ziół. Chyba, że celem reformy jest, żeby zielarze po otrzymaniu zamówienia lecieli i ciułali przez dwie czy trzy godziny setkę dziurawców za każdym razem.
Kolejna sprawa: zima. Jak wiadomo trwa 1/4 arkowego czasu. Wprawdzie można i w zimie znaleźć zioła, ale jest to jakoś pięć razy efektywniej. A wiadomo, zima zimą, a wojny się toczą - mamy ciągłe zamówienia. Znów problem z magazynowaniem zioła.
Ostatnia rzecz: w ofercie LINGNOMu pojawiła się ostatnio oferta kursów przyspieszonych, która mimo bardzo wysokiej ceny zyskała spore zainteresowanie, oraz uznanie ze strony klientów. Teraz muszę z tego zrezygnować, bo taki kurs to minimum pięć setek mandragor.
Jeśli połączyć wszystkie te punkty to łatwo zauważyć, że ograniczenie ilości woreczków do pięciu jest równoznaczne ze śmiercią wielkoskalowego zielarstwa. Chyba, że taki był cel tej zmiany, to wtedy należy podziwiać geniusz ukryty w prostocie tego pomysłu.
Pozdrawiam
Inz. Red. Yalom de Yremy, Główny lingwista LINGNOMu.
PS Nie każdy zielarz ma kolegów z gildii, którzy będą mu podrzucać nowe woreczki na startówkę. Poza tym to niezgodne z zasadami zdaje się.
Kolejna sprawa. Jak działa mechanizm ziół chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć. Logicznym jest, że jeśli już przysiądziemy i poświęcimy kilka godzin na zmapowanie terenu pod kątem konkretnego zioła, to chcemy tą pracę wykorzystać i zbieramy zioła dalej, aż do następnej apoki. I oczywiście tutaj również napotykamy problem magazynowania takich ziół. Chyba, że celem reformy jest, żeby zielarze po otrzymaniu zamówienia lecieli i ciułali przez dwie czy trzy godziny setkę dziurawców za każdym razem.
Kolejna sprawa: zima. Jak wiadomo trwa 1/4 arkowego czasu. Wprawdzie można i w zimie znaleźć zioła, ale jest to jakoś pięć razy efektywniej. A wiadomo, zima zimą, a wojny się toczą - mamy ciągłe zamówienia. Znów problem z magazynowaniem zioła.
Ostatnia rzecz: w ofercie LINGNOMu pojawiła się ostatnio oferta kursów przyspieszonych, która mimo bardzo wysokiej ceny zyskała spore zainteresowanie, oraz uznanie ze strony klientów. Teraz muszę z tego zrezygnować, bo taki kurs to minimum pięć setek mandragor.
Jeśli połączyć wszystkie te punkty to łatwo zauważyć, że ograniczenie ilości woreczków do pięciu jest równoznaczne ze śmiercią wielkoskalowego zielarstwa. Chyba, że taki był cel tej zmiany, to wtedy należy podziwiać geniusz ukryty w prostocie tego pomysłu.
Pozdrawiam
Inz. Red. Yalom de Yremy, Główny lingwista LINGNOMu.
PS Nie każdy zielarz ma kolegów z gildii, którzy będą mu podrzucać nowe woreczki na startówkę. Poza tym to niezgodne z zasadami zdaje się.
Vinzt:
Do tyłu jesteś z informacjami. Altdorf będzie po świętach. Jeszcze tylko kilka lokacji burdelu.
Do tyłu jesteś z informacjami. Altdorf będzie po świętach. Jeszcze tylko kilka lokacji burdelu.

Przyspieszony kurs... 500 mandragor... no to ostra nauka na prochach.
Hmm no tak to jest jesli zostawia sie wolna reke graczom ... beda sie starali wycisnac maksimum z bledow/niedopracowania/zlych rozwiazn (nikogo nie winie). Ziolka juz dawno powinny zostac zmodyfikowane. Ziola lecznicze, na zmeczenie, mane powinny dzialac na zasadzie alkoholu czyli przyspieszac regeneracje w okreslonym czasie, spozywanie wiekszej ilosci powinno wiazac sie ze skutkami ubocznymi lacznie z uzaleznieniem. Moze z czasem jesli bedzie wystarczajaco rak do pracy doczekamy sie takich zmian a teraz jak widac problem pojawiajacych sie bledow postanowiono rozwiazac ograniczajac liczbe woreczkow noszonych przez graczy.
Hmm no tak to jest jesli zostawia sie wolna reke graczom ... beda sie starali wycisnac maksimum z bledow/niedopracowania/zlych rozwiazn (nikogo nie winie). Ziolka juz dawno powinny zostac zmodyfikowane. Ziola lecznicze, na zmeczenie, mane powinny dzialac na zasadzie alkoholu czyli przyspieszac regeneracje w okreslonym czasie, spozywanie wiekszej ilosci powinno wiazac sie ze skutkami ubocznymi lacznie z uzaleznieniem. Moze z czasem jesli bedzie wystarczajaco rak do pracy doczekamy sie takich zmian a teraz jak widac problem pojawiajacych sie bledow postanowiono rozwiazac ograniczajac liczbe woreczkow noszonych przez graczy.
2011.04.01
Gniot Adiutant Kapitana Kompanii Gryfa, Walczacy z Wiatrakami, Miecznik z
Paweza, Naczelny Madrala Arkadii, Ogr o Elfich Uszach, Elf o Ogrzym
Rozumku, Zastepca Szefa Muminkow z Obozu Najemnikow, Arcydzielo
Sztuki Cukierniczej
Gniot Adiutant Kapitana Kompanii Gryfa, Walczacy z Wiatrakami, Miecznik z
Paweza, Naczelny Madrala Arkadii, Ogr o Elfich Uszach, Elf o Ogrzym
Rozumku, Zastepca Szefa Muminkow z Obozu Najemnikow, Arcydzielo
Sztuki Cukierniczej
Ehh przeciez Altdorf jest od dawna wystarczy tylko odsunac drzewo z traktu. Wam to kurde jak sie nie napisze na forum o czyms to nie wpadniecie na nic.
"Każda mutacja musi mieć czas rozwoju. Najpierw jest taki mutant, taki mutant... A później taki duży mutant"- A.Kwasniewski
A moglbys w przyblizeniu napisac z ilu lokacji zbierales te mandragory i ile czasu ci to zajmowalo? (nie interesuje mnie, gdzie dokladnie)Yalom pisze:Teraz muszę z tego zrezygnować, bo taki kurs to minimum pięć setek mandragor.
Widocznie nie znasz domeny, w której grasz, bo to co piszesz jest kompletną głupotą.Raglak pisze:Vaxon: nie da sie dojsc np. do Drachenfels, do pajakow, do kamiennych trolli (tych z opalem) inaczej niz przez gory. Nie wspominam juz chocby o Karak Kadrin. Albo nie znasz domeny w ktorej wizujesz, albo celowo podajesz nieprawdziwe informacje.
Może część Gór Szarych jest pod jego 'protekcją', ale na pewno nie całe. W Górach Szarych znajdują się także Twierdze Krasnoludzkie (a właściwie to jedna - Karak Norn). Myślę też, że Konstant by się pogniewał za Twoje stwierdzenie.Buluar pisze:Re. Reglak.
Gp w Drachen?Chyba tylko w roli mapujacego sekonda.
Ale przekonales mnie. Zakodujmy prom z Uber pod brame drachen.
I jeszcze jedno. Drachen jest w Gorach Szarych. _Cale_ Gory Szare sa wlasnoscia Herszta.
Vaxon Gernstein
Zebranie woreczka (jednego!) mandragor, zajmowalo mi do tej pory ok dnia jak siedzialem na Arkadii faktycznie przez caly dzien i jedyne co robilem to biegalem z imperium do mahakamu. Ok, moze nie znalazlem wszystkich lokacji na ktorych moglem je zebrac i daloby sie to zrobic w polowe czasu, ale gram tak a nie inaczej. W tej chwili, nie wiem czy sie zalogowac bo zanim dobiegne do najblizszego sklepu gdzie moge kupic woreczki, zeschnie mi prawdopodobnie okolo 400 ziol na ktore mialem zamowienia od osmiu osob. Nawet mi sie nie chce komentowac tej zmiany... Jedyny sluszny pomysl w tej chwili to idea Ghazara z odpowiednim pasem dla zielarzy czy cos w tym stylu.
Komentarze w stylu Gniota nie zasluguja nawet na to zeby je czytac, a co dopiero na nie odpowiadac.
Komentarze w stylu Gniota nie zasluguja nawet na to zeby je czytac, a co dopiero na nie odpowiadac.
Gniot:
To tak jakbyś maturę zdawał na amfie - normalna sprawa wśród wielu nastolatków
A tak na poważniej - jak kiedyś pisał Rafgart, zioła mają na arce zastępować magię, a ja zawsze chciałem zostać magiem... A to, że potrafię zebrać tyle ziół ma też swoje minusy. Takie zwykłe, mahakamskie wilki mnie zjadają w kilkadziesiąt sekund na końcówce poziomu 'wiele przeszedł' (bo gram na mentalach).
Elkle:
W ciągu jednej apoki jak się zmuszę to znajdę koło setki lokacji mandragor. Jeśli mam spokojny dzień i mogę grać bez przeszkód, to w ciągu jednego rilowego dnia jestem w stanie zebrać około tysiąca sztuk. Zgodzę się z tym, że faktycznie jest to dużo, ale z drugiej strony nie każdego stać na klikanie przez 12 godzin 'szukaj mandragory'. Jest to całkiem męczące. (wszelkie zarzuty o używaniu jakichś autozielarzy czy innych cudów będę po prostu ignorował)
To tak jakbyś maturę zdawał na amfie - normalna sprawa wśród wielu nastolatków

Elkle:
W ciągu jednej apoki jak się zmuszę to znajdę koło setki lokacji mandragor. Jeśli mam spokojny dzień i mogę grać bez przeszkód, to w ciągu jednego rilowego dnia jestem w stanie zebrać około tysiąca sztuk. Zgodzę się z tym, że faktycznie jest to dużo, ale z drugiej strony nie każdego stać na klikanie przez 12 godzin 'szukaj mandragory'. Jest to całkiem męczące. (wszelkie zarzuty o używaniu jakichś autozielarzy czy innych cudów będę po prostu ignorował)
To moze ustalcie panowie wspolna wersje - tysiac czy jeden woreczek
A ziola po zalogowaniu nie uschna, bo woreczki sa, tylko je odlozysz przy wylogowaniu.

A ziola po zalogowaniu nie uschna, bo woreczki sa, tylko je odlozysz przy wylogowaniu.
Yalom tysiac, ja jeden woreczek.
Bardziej doswiadczony z niego zielarz! A ziola juz mi uschly, bo zalogowalem sie na chwile wczoraj po apoce i worki niestety zniknely przy dzisiejszym zalogowaniu...
Aha i jeszcze jedno. Blad dotyczacy nadmiernej liczby ziol uswiadczylem raz. Jak przeoralem cale laki w okolicy Quen, i zapomnialem sprzedac zbiory przed zakonczeniem i mnie wylogowalo przez nieaktywnosc.

Aha i jeszcze jedno. Blad dotyczacy nadmiernej liczby ziol uswiadczylem raz. Jak przeoralem cale laki w okolicy Quen, i zapomnialem sprzedac zbiory przed zakonczeniem i mnie wylogowalo przez nieaktywnosc.