Porady dla graczy.

Forum wieści z Arkadii.
Gość

Re: Porady dla graczy.

Post autor: Gość »

Huggus pisze:Na arkawiki nie ma wszystkich miejsc gdzie mozna trenowac GP, i dalej sa npce z którymi trzeba pogadać by móc trenować.
to uzupełniaj arkawiki :P
Rennz
Kontakt:

Post autor: Rennz »

Zorrid pisze:Szanuję to, że ktoś nie chce mówić dokładnie. Moje zdanie jest takie, że im więcej prostych porad dla nowych, tym więcej zostanie. Takie czasy. Takie jest moje zdanie i nic nikomu do tego. Jeżeli chodzi o WoW to dwóch rzeczy z tej gry na pewno bym sobie życzył - ilości graczy i małego nacisku na exp ( czyli legenda dla wszystkich )
Widzisz - Arkadia nie ma i nie będzie mieć tylu graczy co WoW. Jeśli zaś o nacisk na exp idzie - w Wowie bez max poziomu możesz zapomnieć o trudniejszych instancjach czy PvP. Czy to nie jest właśnie nacisk na exp?

Generalnie popieram Werbata i politykę 'zapytaj na Arkadii'. W obecnej chwili i tak duża większość informacji jest dostępna na Wiki czy na stronie Wakahiko, a zapytanie raz na jakiś czas na pewno nikogo nie zniechęci do gry. Właśnie ten brak dostępności wszystkich informacji i nutka tajemniczości jest tym co przyciąga sporą część ludzi do muda.
Sheeah

Post autor: Sheeah »

Ponizszej wypowiedzi nie kieruje w strone konkretnych osob.

"Chciałbym zwrócić Wam uwagę, że to jest oficjalne forum Arkadii i wraz ze stroną główną stanowi swego rodzaju wizytówkę naszego MUDa w internecie. Dlatego apeluję o zachowanie poziomu dyskusji godnego gracza Arkadii." Mistrz Yarrid

"Od uzytkownikow Forum oczekujemy, ze beda znali i przestrzegali zasady Netykiety" Mistrz Rafgart

Rada i prosba zarazem - wyrazajmy swoje opinie, dyskutujmy, uczmy sie od siebie nawzajem a kiedy trzeba takze napominajmy ale nie obrazajmy nikogo i nie obrzucajmy sie epitetami. Tworzycie barwna spolecznosc a wasze wypowiedzi sa dla wielu osob cennym zrodlem informacji - czasami jednak az przykro je czytac. Wszystkich nas stac na odrobine wiecej.
Zorrid

Post autor: Zorrid »

Rennz pisze:
Zorrid pisze:Szanuję to, że ktoś nie chce mówić dokładnie. Moje zdanie jest takie, że im więcej prostych porad dla nowych, tym więcej zostanie. Takie czasy. Takie jest moje zdanie i nic nikomu do tego. Jeżeli chodzi o WoW to dwóch rzeczy z tej gry na pewno bym sobie życzył - ilości graczy i małego nacisku na exp ( czyli legenda dla wszystkich )
Widzisz - Arkadia nie ma i nie będzie mieć tylu graczy co WoW. Jeśli zaś o nacisk na exp idzie - w Wowie bez max poziomu możesz zapomnieć o trudniejszych instancjach czy PvP. Czy to nie jest właśnie nacisk na exp?

Generalnie popieram Werbata i politykę 'zapytaj na Arkadii'. W obecnej chwili i tak duża większość informacji jest dostępna na Wiki czy na stronie Wakahiko, a zapytanie raz na jakiś czas na pewno nikogo nie zniechęci do gry. Właśnie ten brak dostępności wszystkich informacji i nutka tajemniczości jest tym co przyciąga sporą część ludzi do muda.
Co do tajemniczości się zgadzam, no ale nie w podstawowych sprawach.Takie informacje jak ta gdzie trenować umy na podstawowym poziomie powinny być dostępne bez ceregieli i na tego typu pytanie wolę udzielić prostej i konkretnej odpowiedzi
Żądamy godnych stawek dla łapaczy zwierząt!
Awatar użytkownika
Magog

Post autor: Magog »

Zorrid, po prostu przyznaj sie, ze bardzo lubisz czytac to co wypisujesz, chocby bylo to stwarzanie problemow tam gdzie ich nie ma.
Podstawowa zasada RPG - "Less QQ, More Pew Pew"
Zorrid

Post autor: Zorrid »

Jasne, to moje całe życie jest.
Żądamy godnych stawek dla łapaczy zwierząt!
Rennz
Kontakt:

Post autor: Rennz »

Zorrid pisze: Co do tajemniczości się zgadzam, no ale nie w podstawowych sprawach.Takie informacje jak ta gdzie trenować umy na podstawowym poziomie powinny być dostępne bez ceregieli i na tego typu pytanie wolę udzielić prostej i konkretnej odpowiedzi
Ok, niech będzie, ale w granicach rozsądu - wystarczy powiedzieć komuś, że taki i taki um jest do wytrenowania w Nuln. Nie zaboli kogoś żeby przez 10 minut pochodzić po lokacjach i klepać co jakiś czas trenuj - w końcu nie jest to jakiś gigantyczny pokroju Ziemi Czaszek. Podawanie na tacy opisu npca i ścieżki z placu do niego (!) to trochę przesada według mnie.
Visborg

Post autor: Visborg »

Do tego już sam fakt że umiejętność jest dostępna nie w GP (które są zaznaczone na ogólnodostępnych mapach) ale u trenera który przemieszcza się (a przynajmniej jakiś czas temu zmieniał nieznacznie swoje położenie) i którego trzeba odnaleźć świadczy o tym że to nie jest "podstawowy poziom" tylko nagroda za zwiedzanie świata i odnalezienie delikwenta.

Podstawowy poziom to jest to co masz jak stworzysz postać. Potem masz to co wytrenujesz jak znajdziesz GP. Potem szukasz NPCy ze szkoleniami. Potem szukasz aj. Potem załatwiasz sobie etat. Świat poznajesz stopniowo i za to poznawanie świata jesteś nagradzany umiejętnościami i osobistą satysfakcją.

Podpowiedzi - tak. Gotowe odpowiedzi - zdecydowane nie.
Khazger

Post autor: Khazger »

Podsumuje to jako nowy stary gracz
Moj kolega zaczal grac w te gre i przy tym ja wrocilem
Jednak bez mappera wakahiko etc nowy gracz gubiac sie w nuln (norma) znajduje wreszcie jakas osobe, mial pecha grajac krasnalem trafil na elfa.
Pytajac sie o droge dostal w pysk (Zgon). Po tych pierwszych kilkunastu minutach gry stwierdzil ze nie bedzie gral. I napisz mi ktos bo ja tego nie rozumie w jaki sposob chcecie zgarnac nowych graczy na arke utrudniajac gre? Wam to sie podoba bo wiecie juz co i jak i robiac alta cieszycie sie czyms nowym jakims wyzwaniem ale tak na prawde zachowujecie sie jak politycy ktozy "wiedza co dla nowych(ludzi) najlepsze"
Gość

Post autor: Gość »

Co innego naprowadzić, a co innego podać gotowe rozwiązanie. Naprowadzenie to informacja, że trening jest gdzieś w Nuln. Informacja gdzie dokładnie i tak nie jest potrzebna komuś, kto dopiero uczy się poruszać po mudzie.

Też jestem za tym, żeby podawać sporo informacji nowym graczom za darmo - np. via arkawiki - bo to zachęca do wgłębiania się i odkrywania reszty samemu (a starzy gracze i tak to wszystko wiedzą). Nie bardzo podobałoby mi się np. podanie tam spisu magików. Odkrywanie szczegółów świata Arkadii to po prostu część gry, obca większości innych sieciowych gier.

Podejrzewam Khazgerze, że miałbyś więcej frajdy odnajdując Goriana w grze.
Zablokowany