Porady dla graczy.

Forum wieści z Arkadii.
Urithair

Re: Porady dla graczy.

Post autor: Urithair »

Do tak początkujących miejsc jak kanały kierunki są opisane w drugim akapicie jaki dostajesz od muda w lokacji. Najpierw jest jej opis (długi albo krótki) a później wyjścia. Więc w tej linijce szukaj (najlepiej ją pokoloruj w jakimś kliencie - jak to zrobić znajdziesz na pewno na forum twoj.net)

Tutaj masz interaktywną i nieocenioną w jej pomocy mapę:
Mapa
A tutaj od tego samego autora podstawowy zbiór wiedzy:
Strona Wakahiko

Polecam też arkadia wiki na rozjaśnienie wielu kwestii.

I na sam koniec polecam bardzo intuicyjne używanie komendy '?' (jak już ktoś napisał odnośnie ?komendy). Jeśli masz wątpliwość jak coś chociażby obejrzeć, to pisz w Arkadii: ?obejrzyj (i analogicznie niemalże do wszystkiego).
Wszystko powinno ładnie zostać wyjaśnione.

Pzdr i powodzenia!
Awatar użytkownika
Taja

Post autor: Taja »

Mozna na arce naprawiac ubrania?
Eksp? Po co nam eksp! Przeciez mozemy erpegowac ;)
Awatar użytkownika
Sirius

Post autor: Sirius »

Nie można.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Ponadto zastrzega on sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Tremor

Post autor: Tremor »

Witam,

Czy moze mi ktos wytlumaczyc o co chodzi w obecnych postepach. Bo ni jak nie moge sie polapac.

Moze sformuluje kilka pytan i prosze odpowiedziec na zasadzie prawda/falsz.

1) Czy 'nieznaki' postaci na swoje przezyl rownaja sie nieznakom postaci na b.doswie?
2) Czym dokladnie sa 'nieznaki'. Jaka to jest miara expa?
3) Ile nieznakow trzeba na poziom?
4) Czy ktos poza Rafgartem rozumie ten system naliczania expa? :)
Aphazel

Post autor: Aphazel »

1) tak
2) nie da się odpowiedzieć na zasadzie prawda/fałsz
3) nie da się odpowiedzieć na zasadzie prawda/fałsz
4) tak

a tak poważniej
2) ilościowa miara expa jaki garniesz (niezależnie od poziomu oznacza zawsze taką samą wartość otrzymanego expa, dlatego odp 1 brzmi "tak", w odróżnieniu odpoprzeniego systemu), wartość liczbowa niedostępna dla graczy
3) im wyższy poziom, tym więcej nieznaków potrzeba (dlatego, że jest to miara ilościowa, a nie proporcjonalna), ile dokładnie - nie liczyłem

Jeśli się mylę, to mnie pewnie ktoś poprawi za chwilę :P
Awatar użytkownika
Sirius

Post autor: Sirius »

Ja to zrozumiałem tak...

UMOWNIE: nieznaki = 250 pkt exp'a

Na niejedno zdrowo się namachasz, żeby ubić goblina. W związku z tym 1 goblin = 50 pkt expa, czyli 5 goblinów na nieznaki.

Na b. doświe goblin to dwa razy z obucha i go nie ma. W związku z tym 1 goblin = 15 pkt expa, czyli odpowiednio więcej goblinów na nieznaki.

:ugeek:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Ponadto zastrzega on sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Visborg

Post autor: Visborg »

Nieznaki = 250xp
Jeden goblin = 50xp

Na niejedno zabijesz goblina, dostajesz 50xp +50% za niski lev = 75xp
Na doswie zabijesz goblina, dostajesz 50xp
Na b.doswie zabijesz goblina, dostajesz 50xp -50% za wysokie lev = 25xp

na niejedno nieznaki = niecale cztery gobliny (ale wiecej niz trzy)
na doswie nieznaki = 5 goblinow
na b.doswie nieznanki = 10 goblinow

Jesli bijesz w druzynie xp dzielony jest po rowno, ale POTEM naliczana jest nagroda/kara za poziom. innymi slowy, trzej wyzej wymienieni gracze razem bija gobliny, zabili ich 30, 2500 xp na glowe (dla wygody liczenia zakladam ze kazdy dobil po dziesiec, zeby nie brac pod uwage niewielkiej podobno premii za dobicie), przy czym niejedno dostanie faktycznie 3750 xp, dosw 2500 xp, a b.dosw 1250xp, czyli pierwszy wbije 15 nieznakow, drugi dziesiec a trzeci piec.

Oczywiscie konkretne liczby i procenty sa tu wydumane i dobrane w ten sposob tylko i wylacznie aby latwo wykazac roznice. Podejrzewam ze raczej bylo by to cos na zasadzie +10% dla niejedno, -25% dla b.doswa, ale to tez tak strzelam teraz.

Tak ja to rozumiem.
Altherhorn

Post autor: Altherhorn »

Dzień dobry,
Z racji że postać moja miała dłuższą przerwę, a w międzyczasie trochę się pozmieniało, a do tego ja pozapominałem pewne zasady mam pytanie:
postać (ylf ;)) jest na to i owo, słaby, sprawny, mizerny. W kreutz biję snotlingi i o ile z jednym problemów nie mam, to dwa juz potrafią napsuć krwi. Pytanie 1. czy na tym poziomie takie zachowanie postaci jest normalne (średnio radzi sobie z dwoma snotami) ?
Pytanie 2. Po zabiciu 95 szczurów i 25 snotów nadal mam poczynione minimalne postępy - czy to jest normalne ? Czy mam zgłaszać ?
Awatar użytkownika
Huggus

Post autor: Huggus »

Jako ze rasa elf ma zostac w przyszlosci usunieta z muda (ew. kilka egemplarzy bedzie mozna ogladac w rezerwacie-muzeum), wizowie juz teraz zaczeli zniechecac graczy do tejze rasy, duze kary do expa, zmiejszenie staminy i hp oraz powszecha eksterminacja rasy do dopiero poczatek. Radze skasowac postac i zalozyc jakas inna. ;)
We shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds,
We shall fight on the fields and in the streets, we shall fight in the hills.
We shall never surrender!

Większość ludzi wolała by umrzeć, niż myśleć. I tak zresztą robią.
Altherhorn

Post autor: Altherhorn »

Heh, dla mnie miodzio, zawsze chciałem wisieć w gablocie jako "ostatni cherlawy bezmyśly elf, któremu się wydawało że to co robi ma sens" :)

A na poważnie ? Te statystyki które mam są normalne i się nie przejmować, tylko trwać dalej i czekać na lepsze czasy ? :)
Ostatnio zmieniony 30 lip 2010 15:45 przez Altherhorn, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany