Drobne Pomysły

Wszelkie pomysły dotyczące Arkadii.
Awatar użytkownika
Fabast

Re: Drobne Pomysły

Post autor: Fabast »

Choć osobiście nie mam nic przeciwko mieczom i sztyletom na plecach naszych postaci - w rzeczywistości metody proponowane przez Siriusa są zupełnie nierealne.

Pochwy dla mieczy noszone na plecach niemal zupełnie nie występują w historii, a to z kilku całkiem dobrych powodów. Dobywanie jest dość niewygodne/wymaga długich rąk/odpowiedniego "montażu"/w walce przeciwnik z pochwą przy pasie wygra w 95% wypadków dobywając broni szybciej. Natomiast umieszczanie broni na powrót... Tu pojawia się główny problem ze sztyletami - spróbujcie sobie wyobrazić wsuwanie niezwykle ostrego narzędzia w niewielką przestrzeń na swoich plecach której zupełnie nie widzicie. W połowie wypadków najprawdopodobniej podziurawicie sobie ubranie.. w pozostałych..

Aczkolwiek jak już wspominałem: nie mam nic przeciwko takim dodatkom na Arkadii. "Cool factor" który wynika z popularyzacji pochw na plecach przez filmy i książki jest niezaprzeczalny. 8-)

PS Ograniczaniu mobilności gnomów mówimy NIE!
Awatar użytkownika
Sirius

Post autor: Sirius »

Dyskusja jest czysto akademicka, ale co tam :P

In real life:
Wkładanie miecza do pochwy wystającej znad barku jest uciążliwe i cóż, niebezpieczne. Pochwa umiejscowiona niżej, wystająca gdzieś w połowie żeber, byłaby bardziej funkcjonalna. Miecz wkładałoby się wtedy "w dół", czy głownią w dół od kciuka. (opis mam nadzieje dokładny). Gdyby końce pochew nie były przymocowane na stałe, dałoby się nawet taki miecz wyjąć. (ale nie w tłoku)

Fakt faktem, dobywając miecz z pochwy przy pasie, dobywa się go szybciej.

Jeśli chodzi o sztylety, dużo łatwiej ich dobyć i schować do pochew umiejscowionych gdziekolwiek na plecach w zasięgu rąk. Osobiście najbardziej podoba mi się opcja, w której pochwy są przyczepione z tyłu do pasa, a rękojeści wystają po obu stronach.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Ponadto zastrzega on sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
Gerdia

Post autor: Gerdia »

I pewnego pięknego dnia ... zalogujemy się ...
I zobaczymy, że wprowadzono delay na dobywanie broni z
pochew/temblaków/uprzęży w zależności od ich umiejscowienia :shock: :o

G. :|
Urodziłam się po to, żeby umrzeć
Ale urodze się jeszcze raz i wytrwam tak do konca świata.
Bo ja jestem duchem wiecznego przeczenia,
Choć ronie łzy, choć gniewam sie...
Inaczej postąpić nie umiem.
Awatar użytkownika
Herenvarno

Post autor: Herenvarno »

Gerdia pisze:I pewnego pięknego dnia ... zalogujemy się ...

I jeszcze dodatkowo rany za krytyczne nietrafienie bronia w pochwe podczas chowania (dotyczy broni klujacej lub tnacej) i guzy (w obuchowej).
Nie każdy jest mile widziany w moim domu. Gdybym wszystkich traktował jednakowo, nikogo nie wyróżniłbym!
Huggo

Post autor: Huggo »

Rafgart pisze:Jesli to jest taki problem, to mozna ustawic 'tydzien stazowy' na twardo od poniedzialku do niedzieli.
Rafgarcie,

Ja też miałem z tym problem - i myślę że niebyłem w tym osamotniony - była by to fajna zmiana - bo mimo że można jakoś przeboleć te pół roku - to jest to dla niektórych trochę nerwowy okres trafiania w ustalone daty - a wiadomo czasem ma się czas w poniedziałek a czasem w piątek - fajnie by było gdyby system naliczał staż w obojętnie który dzień okresu tygodniowego nie przesuwając go.

Podpisuje się rekami i nogami, dla radości kolejnych osób na etatach czy aj,
Huggo
Gość

Post autor: Gość »

:)
została już wprowadzona wczoraj
Awatar użytkownika
Sirius

Post autor: Sirius »

Gerdia pisze:I pewnego pięknego dnia ... zalogujemy się ...

Ale jakie by to było erpegowe !!! :D
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Ponadto zastrzega on sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Visborg

Post autor: Visborg »

Popieram pomysł! Koniec z wiedźminizmem! :D
Awatar użytkownika
Auglenn

Post autor: Auglenn »

Tak wpadło mi do głowy dzisiaj, kiedy siedziałam z kilkoma szczurami, wszystkimi zbyt zmęczonymi żeby dostarczyć wiadomość. Wprowadzenie możliwości "odkarmiania" zwierzaka. Zamiast kupować 10 gołębi, kupujemy jednego + worek nasion. Gołąb się zmęczył, to go pasiemy, a on znowu może latać. Fajnie, erpegowo i sensownie imho. No i teraz pytanie do góry, czy jest jakaś szansa ;).
Ruda Paskuda :twisted:
Obrazek
Awatar użytkownika
Gerdia

Post autor: Gerdia »

Auglenn pisze:Wprowadzenie możliwości "odkarmiania" zwierzaka.
Jak go "odkarmisz" to on już na pewno nigdzie nie poleci/pobiegnie ;)

Urodziłam się po to, żeby umrzeć
Ale urodze się jeszcze raz i wytrwam tak do konca świata.
Bo ja jestem duchem wiecznego przeczenia,
Choć ronie łzy, choć gniewam sie...
Inaczej postąpić nie umiem.
Zablokowany