Porady dla graczy.

Forum wieści z Arkadii.
Mikkel

Re: Porady dla graczy.

Post autor: Mikkel »

Dobra, stworzyłem drugą postać będącą zielarzem i od czasu do czasu sobie nią pogrywam jak mi się znudzi ma główna postać. Mam parę pytań w związku z tym.

1. Czy jest jakikolwiek inny sposób zdobywania doświadczenia (oprócz zadań i zabijania potworów oczywiście)? Chciałem zostać zielarzem w dosłownym znaczeniu tego słowa, nie zaś zielarzem, który w wolnych chwilach przywdziewa pełny pancerz kolczy i idzie zarzynać rzeczy z uśmiechem na ustach. :D A problem jest taki, że zmęczenie mentalne w końcu mnie dopada i... co wtedy?

2. Czy jest jakaś zależność między skutecznością łowienia ryb i... czymkolwiek? Nie wiem, poziomem postaci? Spostrzegawczością? Pan Zielarz strasznie słabo sobie radzi z łowieniem ryb - biorą bardzo słabo, a i same malutkie i niewydarzone jakieś (dla wyjaśnienia: nie jest zima i próbowałem łowić ryby w podobnym czasie i w tym samym miejscu swą główną postacią, ze znacznie lepszym skutkiem). Myślałem o łowieniu ryb w czasie, gdy regeneruje mi się stan zdrowia psychicznego, ale jest to niesamowicie wprost nieskuteczne... Jakieś porady? Jak/gdzie lepiej łowić?

3. Jak to jest z szukaniem tych ziół po nazwie? Mam AJ zielarz i co? Jak wpisuję szukaj <nazwa zioła, które już znajduję> jest że "Nie udaje ci się znaleźć niczego interesującego".

4. Jest jakiś sposób na szybszą regenerację zmęczenia mentalnego? Nie wiem, może męczyć się tylko do określonego poziomu? Albo kłaść się w karczmie na sienniku?

Chyba tyle chwilowo. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

A problem z wyznaniówką Ranalda to i ja miałem i odpuściłem sobie ją z powyższych powodów - też robiłem z NPCem wszystko, co mi do głowy przychodziło i nic.
Hunrim

Post autor: Hunrim »

ad 1

Nie

ad 2

Nic nie wpływa, a jeżeli wpływa to niezauważalnie, kiedyś zrobiłem seconda i poszedłem łowić, nie zauważyłem żadnej znaczącej różnicy w skuteczności łowienia między świeżą postacią, a spasioną i wyumioną. Traper czy myśliwy ma fajny bajer, że rozpoznaje nazwy ryb i widzi więcej szczegółów w ich opisach, ale nie wpływa to na skuteczność łowienia. Nikt Ci nie może polecić łowisk, ponieważ losują się one co apokalipsę, jednego dnia może być posucha, a jutro taaaaka ryba, jedna za drugą. Do tego w każdej lokacji z łowiskiem masz ograniczoną liczbę ryb, z czasem łowisz coraz mniejsze i coraz rzadziej, dlatego musisz je regularnie zmieniać, ja zawsze zmieniałem, jeżeli na złapanie się kolejnej ryby musiałem czekać dłużej niż minutę, w ten sposób szybko łowiłem więcej niż mogłem unieść. Jedynym przeze mnie stosowanym tikiem to, jeżeli tylko można, poszukiwania w lokacjach nadmorskich, łatwiej tam o tuńczyki, które są najdroższymi rybami.

ad 3

Zakładam, że masz w pełni wytrenowany. Jednak jeżeli zioła w lokacji nie ma, to nawet mistrzowsko gdyby było możliwe pewnie by Ci nie pomogło. Dane rodzaje ziół najłatwiej znaleźć na konkretnym rodzaju miejscówek ( łąki, bagna, lasy, trakty itd). Nie napiszę CI jakie na jakich, bo niektórzy na arkadii za grube mithryle sprzedają taką wiedzę i mogliby mieć pretensje, że im psuję interes.

ad 4 tylko jeden.... inne zioła, najlepsza jest w tym mandragora
Braxis

Post autor: Braxis »

Gdzie w Quenelles znajde trenera od blokowania wyjscia? Przeszukalem cale miasto i nie ma :/
Marbas

Post autor: Marbas »

Braxis pisze:Gdzie w Quenelles znajde trenera od blokowania wyjscia? Przeszukalem cale miasto i nie ma :/
Wędruje po mieście niedaleko portu i fontanny.
Braxis

Jaki zawod AJ polecacie dla krasnoluda? Zeby dolaczyc do strazy gorniczej co trzeba wykonac? Czy straz gornicza to nie jest dobry pomysl?
Awatar użytkownika
Trfog

Post autor: Trfog »

AJ zwykle wybiera sie pod przyszly zawod masowy. :) Wiec wybierz sobie tak, zeby pozniej miec lepiej. Tzn, jak juz dostaniesz sie do gildii i dadza Ci etat, to bedziesz mial polowe umow juz (a to o niebo lepiej niz zaczynac od poczatku :) ).
Braxis

Jezeli chcialbym miec zawod Wykidajło i trenowac topory to moge isc do kazdego trenera czy jak to dziala?
"Trenerzy:
1. Trenerem jest człowiek z karczmy w Bissingen. Przed przystapieniem do szkolenia nalezy zaplacic nieco monet.
2. Drugi trener znajduje sie w obozie niedaleko Craag Ros przy trakcie do Lyrii."

To znaczy, ze moge sobie wybrac? Pierwszy trener chce monety, jaka to dokladnie suma? Tylko tego ode mnie chce?
A drugi trener oczekuje ode mnie zeby wyciagnal informacje od jakiegos kupca, tak? Moge zrobic albo pkt 1 albo drugi i bede w zawodzie?
Marbas

Gdzie można zgłaszać graczy atakujących innych bez powodu? Bo niektórym mutkom chyba totalnie mózg spaczyło...
Awatar użytkownika
Khristoff

Post autor: Khristoff »

?zglos
Może nie zrobimy więcej niż jesteśmy w stanie, ale postarajmy się, żeby to nie było dużo mniej.
— Andrzej Sapkowski "Pani Jeziora"
Marbas

Khristoff pisze:
?zglos
A to nie jest tylko do błędów takich jak zawieszenie postaci, błędy w lokacjach?
Zablokowany