Porady dla graczy.
Re: Porady dla graczy.
Witam. Powoli dochodzę do momentu gdy trzeba się zastanowić nad zawodem. Zamierzam latać z dwurękiem jako samotnik .
Nie zależy mi na szybkości expienia a raczej na przeżywalności.
Krótko i rzeczowo chciałbym zapytać.
U której klasy lepiej sprawdzają się obecnie uniki i parowanie?
U miecznika czy glada.Z góry dziękuję za pomoc
Nie zależy mi na szybkości expienia a raczej na przeżywalności.
Krótko i rzeczowo chciałbym zapytać.
U której klasy lepiej sprawdzają się obecnie uniki i parowanie?
U miecznika czy glada.Z góry dziękuję za pomoc
Jeśli zamierzasz biegać jako samotnik to zdecydowanie polecam gladiatora.
Ma ofensa i defensa a z dwurękiem jeszcze mocniejszy ofens kosztem defensa.
Miecznik też jest fajny, ma to samo co gladiator, z tarczą też można biegać (choć tylko na poziomie gp), ma może odrobinę mniejszy ofens ale do tego dochodzą drużynówki, które mogą się prędzej czy później przydać.
Ma ofensa i defensa a z dwurękiem jeszcze mocniejszy ofens kosztem defensa.
Miecznik też jest fajny, ma to samo co gladiator, z tarczą też można biegać (choć tylko na poziomie gp), ma może odrobinę mniejszy ofens ale do tego dochodzą drużynówki, które mogą się prędzej czy później przydać.
Do samotnej gry zdecydowanie gladiator, dzieki mocnemu specu i mozliwosci celowania potrafi bic jednorekiem bardzo mocno, dodatkowo jak juz sie podbije cechy bojowe to mozna w przesiasc sie na dwureczny miecz/topor/maczuge.
Problemem jest brak druzynowek, wiec jesli sie gra w teamie to nie ma co zbytnio liczyc na rozkazy tylko trzeba samemu kontrolowac przebieg walki.
Przy porwadzeniu tez nie jest slicznie, ciezko jest kogos "ciągnąć" - zwłaszcza po ostatanich zmianach z rozkazami, trzeba poznać dobrze świat i odpowiednie miejsca odszukać... zainwestowac w mentale ;p
Przełamywanie zupełnie odpada.
Problemem jest brak druzynowek, wiec jesli sie gra w teamie to nie ma co zbytnio liczyc na rozkazy tylko trzeba samemu kontrolowac przebieg walki.
Przy porwadzeniu tez nie jest slicznie, ciezko jest kogos "ciągnąć" - zwłaszcza po ostatanich zmianach z rozkazami, trzeba poznać dobrze świat i odpowiednie miejsca odszukać... zainwestowac w mentale ;p
Przełamywanie zupełnie odpada.
$2 Arkadia przeznaczona jest dla ludzi, nie botow. Gracz musi miec pelna
swiadomosc faktu wyslania oraz dokladnej tresci kazdej wykonanej na
mudzie komendy. Arkadia udostepnia komendy, ktore pozwalaja na pewna
automatyzacje gry (takie jak 'wykonaj' czy 'idz'), ale moga byc one
uzywane tylko pod kontrola i przy pelnej swiadomosci gracza.
Co ze sprawdzaniem kondycji co określony czas podczas chociażby expienia?
Wystarczy świadomość, że ta komenda jest wysyłana do muda co 0,2 sekundy np?
Czy to jest wg Was szkodliwe dla innych graczy/muda?
Skoro forum jest integralną częścią muda, przenoszenie antypatii lub sympatii$5 Zabronione jest mieszanie swiata rzeczywistego ze swiatem muda.
W szczegolnosci dotyczy to utozsamiania postaci z gry z osoba jej
wlasciciela i przenoszenia pomiedzy nimi sympatii lub antypatii.
z forum do muda jest także mieszaniem światów? Chodzi mi o nawet szeroko pojęty kontakt np. napisanie w grze do postaci, której się tam nie poznało, a z którą się rozmawiało na forum.
Czy złośliwe okupowanie expowiska np. dobijając poranione moby innym graczom jest łamaniem zasad?$4 Zabronione jest przywlaszczanie sobie jakiegos terytorium poprzez
ciagle ograniczanie do niego dostepu postaciom innych graczy lub tylko
poprzez legitymowanie ich. Wyjatek od tej zasady stanowi punkt 4 zasad
o stowarzyszeniach.
Czy jednak postać może na terenie expowiska zachowywać się wrednie i nie zostać za to
ukaraną, przez wizów... (graczy?) Tutaj mam na myśli zwyczajnego ogra, który nie przejmuje
się tym, że jakiś elf, czy krasnolud, też chciałby sobie poexpić tutaj... Bez atakowania,
zabijania, okradania czy legitymowania takich graczy... Chodzi mi tu o to, czy ten gracz ma możliwość pokazania swojej przewagi, siły i złośliwości w taki sposób?
To działa także w na terenach takich jak Tilea? Czy np. kuźnia przy Zamku Sigmara, czy jednak$5 Zabronione jest wymuszanie na innych postaciach przedstawiania sie.
zgildiowane postacie mają prawo tam żądać przedstawienia się graczy?
$7 Zabijanie postaci innych graczy jest na Arkadii mozliwe, istnieja
jednak pewne ograniczenia. Zabronione jest zabijanie innych:
- bez przyczyny lub pod byle pretekstem; co wiecej, ofiara musi
znac powod ataku
- wielokrotnie z tego samego powodu
- na lokacji startowej po zalogowaniu
Zabicie drugiej postaci jest uznawane za ostatecznosc przy
rozwiazywaniu konfliktow, dlatego tez obowiazkiem gracza jest uzyskac
przed atakiem absolutna pewnosc, ze nie dojdzie do zadnej pomylki.
Czy pvp/pk jest w ogóle dopuszczalne pomiędzy graczami gp/aj? Czy one w ogóle mogą
próbować odgrywać tych złych czy powinny zająć się pvm, dołączyć do stowarzyszeń
i tam prowadzić działania zbrojne i z innymi stowarzyszeniami?
Wydaje mi się, że zasady nie określają jasno handlu pomiędzy postaciami. Tzn. nie wiem,
który punkt miałby odpowiadać za zakazanie sprzedaży np. itemów z gry za pieniądze
w świecie realnym. Tak więc czy to jest zakazane, czy dozwolone? Jeśli zakazane, to czemu,
a jeśli dozwolone to proponowałbym wprowadzenie forum gold tutaj, które zwiększyłoby
handel pomiędzy graczami (którego praktycznie nie ma), a kasa z forum gold, mogłaby pójść
do administratora tego forum, co nie musi być równoznaczne, że to gra sama w sobie
przynosiłaby zakazane zyski, tylko forum z nią powiązane, a to byłoby i legalne
i może pare złotówek wpadłoby od włąściciela forum w ręce administracji arkadii. Osobiście uważam, że niektórym
łatwiej przychodzi w życiu zarobieniu 5 zł niż spędzenie x godzin na łowieniu ryb.
Nie mówiąc już o niektórych postaciach i ich szansie na wyjęcie magika.
Trochę dużo tych pytań, ale próbuję przyswoić nowe zasady gry i jej mechanikę...
Endless learning the basics...

Na początek zaznaczę, że nie jestem członkiem AoP, więc moja odpowiedź nie jest w żaden sposób wiążąca.
Wielokrotnie było powtarzane, że gracz musi osobiście wywoływać każdą komendę wysyłaną do MUDa oraz znać jej dokładną treść przed jej wywołaniem.
Jeżeli powiesz, że nazywasz się Gandalf Szary i twój rozmówca nie będzie miał racjonalnych powodów, żeby wątpić w twoją odpowiedź (np. gdy rzeczywiście powiesz, że nazywasz się 'Gandalf Szary', albo przedstawisz się jako ktoś, kogo ten gracz zna), to musi mu to wystarczyć. W przypadku gdy zostaniesz zaatakowany, wygnany lub cokolwiek z powodu nie użycia komendy 'przedstaw sie', powinienieś to zgłosić do mg (najlepiej z logiem rozmowy).
Poza tym, Arkadia to nie jest WoW.
Zabronione.Bam pisze:$2 Arkadia przeznaczona jest dla ludzi, nie botow. Gracz musi miec pelna
Wielokrotnie było powtarzane, że gracz musi osobiście wywoływać każdą komendę wysyłaną do MUDa oraz znać jej dokładną treść przed jej wywołaniem.
Napisać w grze możesz do dowolnej postaci, powinieneś natomiast korzystać tylko z informacji uzyskanych na mudzie. Czyli powoływanie się na forum, albo na informacje uzyskane z forum nie jest mile widziane.Bam pisze:Skoro forum jest integralną częścią muda, przenoszenie antypatii lub sympatii$5 Zabronione jest mieszanie swiata rzeczywistego ze swiatem muda.
z forum do muda jest także mieszaniem światów? Chodzi mi o nawet szeroko pojęty kontakt np. napisanie w grze do postaci, której się tam nie poznało, a z którą się rozmawiało na forum.
Jeżeli masz wątpliwość odnośnie tego, czy ktoś łamie zasady, powinieneś to zgłosić komendą 'zgłoś mg'. Każda sprawa uprzykrzania życia graczom będzie pewnie analizowana przez MG indywidualnie.Bam pisze:Czy złośliwe okupowanie expowiska np. dobijając poranione moby innym graczom jest łamaniem zasad?$4 Zabronione jest przywlaszczanie sobie jakiegos terytorium poprzez
o stowarzyszeniach.
Czy jednak postać może na terenie expowiska zachowywać się wrednie i nie zostać za to
ukaraną, przez wizów... (graczy?) Tutaj mam na myśli zwyczajnego ogra, który nie przejmuje
się tym, że jakiś elf, czy krasnolud, też chciałby sobie poexpić tutaj... Bez atakowania,
zabijania, okradania czy legitymowania takich graczy... Chodzi mi tu o to, czy ten gracz ma możliwość pokazania swojej przewagi, siły i złośliwości w taki sposób?
Nie można żądać od gracza użycia komendy 'przedstaw się' - jej użycie jest całkowicie dobrowolne po twojej stronie.Bam pisze:To działa także w na terenach takich jak Tilea? Czy np. kuźnia przy Zamku Sigmara, czy jednak$5 Zabronione jest wymuszanie na innych postaciach przedstawiania sie.
Jeżeli powiesz, że nazywasz się Gandalf Szary i twój rozmówca nie będzie miał racjonalnych powodów, żeby wątpić w twoją odpowiedź (np. gdy rzeczywiście powiesz, że nazywasz się 'Gandalf Szary', albo przedstawisz się jako ktoś, kogo ten gracz zna), to musi mu to wystarczyć. W przypadku gdy zostaniesz zaatakowany, wygnany lub cokolwiek z powodu nie użycia komendy 'przedstaw sie', powinienieś to zgłosić do mg (najlepiej z logiem rozmowy).
Walki pomiędzy graczami są dozwolone, niezależnie od przynależności stowarzyszeń. I niezależnie od tej przynależności, zabijanie innych graczy powinno zawsze być dobrze uzasadnione.Bam pisze:$7 Zabijanie postaci innych graczy jest na Arkadii mozliwe, istnieja
znac powod ataku
Czy pvp/pk jest w ogóle dopuszczalne pomiędzy graczami gp/aj? Czy one w ogóle mogą
próbować odgrywać tych złych czy powinny zająć się pvm, dołączyć do stowarzyszeń
Jest to zakazane. Łamie to zasadę o nie mieszaniu świata rzeczywistego z Arkadią.Bam pisze: Wydaje mi się, że zasady nie określają jasno handlu pomiędzy postaciami. Tzn. nie wiem,
który punkt miałby odpowiadać za zakazanie sprzedaży np. itemów z gry za pieniądze
w świecie realnym. Tak więc czy to jest zakazane, czy dozwolone? Jeśli zakazane, to czemu,
a jeśli dozwolone to proponowałbym wprowadzenie forum gold tutaj, które zwiększyłoby
handel pomiędzy graczami (którego praktycznie nie ma), a kasa z forum gold, mogłaby pójść
do administratora tego forum, co nie musi być równoznaczne, że to gra sama w sobie
i może pare złotówek wpadłoby od włąściciela forum w ręce administracji arkadii. Osobiście uważam, że niektórym
łatwiej przychodzi w życiu zarobieniu 5 zł niż spędzenie x godzin na łowieniu ryb.
Trochę dużo tych pytań, ale próbuję przyswoić nowe zasady gry i jej mechanikę...
Do kontaktów z czarodziejami służy komenda ‚zglos’ (błąd/pomysl/mg).
Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi.Zurwen pisze:Na początek zaznaczę, że nie jestem członkiem AoB, więc moja odpowiedź nie jest w żaden sposób wiążąca.
Zabronione.Bam pisze:$2 Arkadia przeznaczona jest dla ludzi, nie botow. Gracz musi miec pelna
Napisać w grze możesz do dowolnej postaci, powinieneś natomiast korzystać tylko z informacji uzyskanych na mudzie. Czyli powoływanie się na forum, albo na informacje uzyskane z forum nie jest mile widziane.Bam pisze:Skoro forum jest integralną częścią muda, przenoszenie antypatii lub sympatii$5 Zabronione jest mieszanie swiata rzeczywistego ze swiatem muda.
Jeżeli masz wątpliwość odnośnie tego, czy ktoś łamie zasady, powinieneś to zgłosić komendą 'zgłoś mg'. Każda sprawa uprzykrzania życia graczom będzie pewnie analizowana przez MG indywidualnie.Bam pisze:Czy złośliwe okupowanie expowiska np. dobijając poranione moby innym graczom jest łamaniem zasad?$4 Zabronione jest przywlaszczanie sobie jakiegos terytorium poprzez
o stowarzyszeniach.
Nie można żądać od gracza użycia komendy 'przedstaw się' - jej użycie jest całkowicie dobrowolne po twojej stronie.Bam pisze:To działa także w na terenach takich jak Tilea? Czy np. kuźnia przy Zamku Sigmara, czy jednak$5 Zabronione jest wymuszanie na innych postaciach przedstawiania sie.
Walki pomiędzy graczami są dozwolone, niezależnie od przynależności stowarzyszeń. I niezależnie od tej przynależności, zabijanie innych graczy powinno zawsze być dobrze uzasadnione.Bam pisze:$7 Zabijanie postaci innych graczy jest na Arkadii mozliwe, istnieja
znac powod ataku
Jest to zakazane. Łamie to zasadę o nie mieszaniu świata rzeczywistego z Arkadią.Bam pisze: Wydaje mi się, że zasady nie określają jasno handlu pomiędzy postaciami. Tzn. nie wiem,
Jedynie ten fragment jest dla mnie wciąż niejasny. Tzn. czy uprzykrzanie jest kwestią erpega wg Was i części gry, czy jednak dążycie do wyłącznie przyjacielsko nastawionych do siebie postaci? Bo skoro ktoś odrzuci zachowania takie jak obleganie terenu/expowiska, legitymowanie, zabijanie, atakowanie graczy i zostanie jedynie przy np. przy spluwaniu na widok ogra, podkradaniu komuś kasy/itemów z zabitych mobów czy dobijaniu poranionych mobów, to czy jego złośliwość na tyle jest nieerpegowa i na tyle uprzykrza innym graczom grę, żeby taka postać podlegała kasacji?Jeżeli masz wątpliwość odnośnie tego, czy ktoś łamie zasady, powinieneś to zgłosić komendą 'zgłoś mg'. Każda sprawa uprzykrzania życia graczom będzie pewnie analizowana przez MG indywidualnie.
Po prostu nurtuje mnie jak widzicie kreowanie złego charakteru pośród zwykłych graczy (nie MC, OK itp.)

Jeśli dobrze erpegujesz (a nie wyżywasz się za pomocą <zabij>) i nie łamiesz zasad, odgrywaj kogo chcesz.Bam pisze: Po prostu nurtuje mnie jak widzicie kreowanie złego charakteru pośród zwykłych graczy (nie MC, OK itp.)
This.Adelmar pisze:Jeśli dobrze erpegujesz (a nie wyżywasz się za pomocą <zabij>) i nie łamiesz zasad, odgrywaj kogo chcesz.Bam pisze: Po prostu nurtuje mnie jak widzicie kreowanie złego charakteru pośród zwykłych graczy (nie MC, OK itp.)
Do kontaktów z czarodziejami służy komenda ‚zglos’ (błąd/pomysl/mg).
Chętnie bym spróbował, aczkolwiek świadomość, że każde uprzykrzanie gry innym (nawet bez komendy zabij itp.) będzie oceniane indywidualnie stawia barierę, której można się bać przekroczyć.Zurwen pisze:This.Adelmar pisze:Jeśli dobrze erpegujesz (a nie wyżywasz się za pomocą <zabij>) i nie łamiesz zasad, odgrywaj kogo chcesz.Bam pisze: Po prostu nurtuje mnie jak widzicie kreowanie złego charakteru pośród zwykłych graczy (nie MC, OK itp.)
Niej mniej jednak dzięki raz jeszcze, ze chciało Wam się na te pytania odpowiedzieć. Wracam do gry!

Zabijanie komus mobow na expie? Prosze bardzo.Bam pisze:Chętnie bym spróbował, aczkolwiek świadomość, że każde uprzykrzanie gry innym (nawet bez komendy zabij itp.) będzie oceniane indywidualnie stawia barierę, której można się bać przekroczyć.
Niej mniej jednak dzięki raz jeszcze, ze chciało Wam się na te pytania odpowiedzieć. Wracam do gry!
Zabieranie kosztownosci z cial? Prosze bardzo.
Obrazanie innych? Prosze bardzo, o ile jest erpegowe.
Oklamywanie? Prosze bardzo.
Podpuszczanie? Prosze bardzo.
Zadna z tych rzeczy nie podpada pod paragraf, chyba ze robisz to notorycznie i nagminnie tej samej osobie, wtedy moze byc uznane za nekanie.
Spokojnie mozna odgrywac mende, chama i jelopa bez narazania sie na pioruny.