Nowe, lepsze placze na Magów

Archiwum zamkniętych tematów.
Gość

Re: Nowe, lepsze placze na Magów

Post autor: Gość »

SC i OHM nie są naturalnymi wrogami (starsze rasy)
Faktycznie podczas inwazji Czarnych ugrupowania te zajęły przeciwne strony w wojnie, ale w zasadzie CHWILOWO. A czas na Arce raz jest sprzed inwazji, raz po, ale nigdy w trakcie :)

Oczywiście (patrząc na źródło książkowe) powinna być między tymi gildiami niechęć, bo kwiat młodzieży mahakamskiej zamiast służyć staroście idzie z komandami biegać po krzakach i zabijać ludzi, zaś z punktu widzenia Scoia'tael Mahakam to asymilanci i nie umierają za wolność i miłość.
O tyle to fajne, że mogą mieć konflikt, ale nie muszą, a nie jak w Starszym Świecie, gdzie wielka wojna jest obligatoryjna.
Terenes

Post autor: Terenes »

Komanda Scoia'teal ogolnie byly zjawiskiem mocno "chwilowym" (choc czerpiacym tradycje z wczesniejszych walk).
Awatar użytkownika
Ulik

Post autor: Ulik »

Jeśli dobrze pamiętam Ksieżna (królowa?) Doliny Kwiatów miała kategoryczny zakaz przyjmowania niedobitków Wiewórek, było to jednym z warunków przyznania tego terenu elfom.

Choć może faktycznie chodziło tylko o dowódców.

Co do sceny dzielenia sie chlebem... śliczna była i podnosząca na duchu, ale nie zapominajmy, że chwilę później Jaare i weterani spotkali oddział, który niedobitki wiewiórek ścigał.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2013 11:37 przez Ulik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ilane

Post autor: Ilane »

@Ulik
Zerknąłem "na szybko" do książki, ale niczego podobnego nie znalazłem. Nie jestem jakimś specem od Sapkowskiego, ale wydaje mi się, że Terenes dobrze pisze ;)

I tu "mała" prośba do wizów (nie pierwsza na przestrzeni lat w tym temacie). Czy nie dałoby się określić konkretnie czasu w Ishtar i trzymać się go dokładnie? Poprawić nieścisłości, etc. Myślę, że sporo by to ułatwiło graczom, a i Wam pewnie też :)
She dealt her pretty words like Blades —
How glittering they shone —
And every One unbared a Nerve
Or wantoned with a Bone —
Emily Dickinson 479
Terenes

Post autor: Terenes »

Ilane pisze: (...)
I tu "mała" prośba do wizów (nie pierwsza na przestrzeni lat w tym temacie). Czy nie dałoby się określić konkretnie czasu w Ishtar i trzymać się go dokładnie? Poprawić nieścisłości, etc. Myślę, że sporo by to ułatwiło graczom, a i Wam pewnie też :)
Były o to rozmaite prośby i petycje jeszcze na twoj.net. A wtedy wizowie byli duzo liczniejsi, mieli wiecej czasu itp... :(
Awatar użytkownika
Rafgart

Post autor: Rafgart »

Emhyr nie wyraża na to zgody - szepnęła - Komanda mają walczyć nadal.
Czas Pogardy s 227
Ulav

Post autor: Ulav »

Mimo to, że podziwiam znajomość książki Rafgarcie, polecam nie rozpatrywać poczynań gildii wg ksiażki(Oprocz tego, ze Komanda faktycznie walczyly dalej po wojnie, bo Cesarz zabronil Stokrotce przyjac ich w Dol Blathanna). Zwyczajnie sprawy miedzy SC a OHM to sprawy polityczne. Nie mozemy kierowac sie ksiażka, kiedy omawiamy warunki sojuszu z OHM lub chcemy im czyms zagrozic.

Nie popieram tez wyciagania takich spraw na forum. To, ze komando chce blokowac transporty OHM wynika z rozmowy miedzy mna a Imrodem. Jezeli macie do kogos pretensje, miejcie ja do Imroda.
Awatar użytkownika
Rafgart

Ja tylko potwierdzilem to co napisal Ulik.
Nie ma w Ishtar stowarzyszen, ktore musza miec caly czas ze soba wojne, te transporty to co najwyzej potencjalne zrodlo konfliktu.
Za to wszystkie stowarzyszenia musza przestrzegac zasad, gdzie sprawy ograniczania dostepu do terenu sa opisane.
Ulav

Post autor: Ulav »

Spoko, rozumiem co robisz Rafgarcie. Mozna chyba zostawic temat. Teraz mam inny "płacz"

Wyslalem w tej sprawie zapytanie do MG, ale moze warto wyjasnic te sprawe na forum publicznym. Czy zasada 4(z zasad dotyczacych stowarzyszen):

Kod: Zaznacz cały

Na pewnych terenach stowarzyszenia mogą mieć rozszerzone przywileje obejmujące na przykład możliwość przepędzania intruzów lub ograniczania innym postaciom dostępu do pewnych zasobów. By uzyskać takie prawo należy uzyskać akceptację MG przesyłając uzasadnienie podparte klimatem gildii.
obowiazuje w momencie, kiedy mam wojne z jakims stowarzyszeniem? Wydaje mi sie, ze jezeli prowadze wojne to moge atakowac moich wrogow gdzie chce. Moge stanac sobie na granicy Mahakamu i nie wpuszczac nikogo z tego stowarzyszenia do srodka(poprzez atakowanie go gdy przyjdzie). Pytanie:Czy wtedy lamie zasade ograniczenia dostepu?

Wydaje mi sie logicznym, ze zasada wtedy nie obowiazuje. Pytam jednak, bo nie chce sie nadziac na jakis kruczek "prawny".
Awatar użytkownika
Rafgart

Ulav pisze:Moge stanac sobie na granicy Mahakamu i nie wpuszczac nikogo z tego stowarzyszenia do srodka(poprzez atakowanie go gdy przyjdzie). Pytanie:Czy wtedy lamie zasade ograniczenia dostepu?
Wojna polega na zabijaniu wrogow. Mozesz to robic gdzie chcesz.
Zablokowany