Chciałbym zapytać czy dane z GMCP są wysyłane do klienta cały czas i są "ukryte", czy tylko po odpowiedzi IAC DO GMCP na pytanie IAC WILL GMCP na początku sesji?
Zależy co masz na myśli używając określenia "cały czas". Nie lecą non stop, ale lecą jako rezultat konkretych zdarzeń. Ukryte, to one mogą być w Twoim mudowym kliencie, więc w nim musisz obczaić dlaczego nie widzisz.
Z tego co ja obczaiłem to GMCP leci:
1. Info o postaci i wszystkie przekazywane przez GMCP stany jednorazowo po zalogowaniu się.
2. Info o zmianie konkretnego stanu postaci (hp, zmęczenie, itd) zaraz po wystąpieniu zmiany stanu, niezależnie od tego, co robisz i czy wysyłasz komendy do muda, czy nie.
3. W reakcji na komendę ruchu, przemieszczenie się zakończone sukcesem do lokacji, w której widzisz (w ciemnych miejscach nie leci nic chyba?) leci info o dostępnych wyjściach, natomiast w lokacjach publicznych/znanych (w każdym razie widocznych na mapie klientwa webowego) lecą dodatkowo współrzędne, nazwa obszaru i domeny.
Kjell, to wszystko wiem. GMCP działa w moim kliencie bardzo dobrze. Zastanawiam się tylko czy bez wyżej wymienionej komunikacji przez IAC serwer też wysyła dane z gmcp?
Jeśli w cmudzie wyłączy się obsługę GMCP na czas logowania się, to wiadomości nie są odbierane (przynajmniej nie widać ich na poziomie skryptów). To prawdopodobnie znaczy, że nie są wysyłane.
Czy da się za pomocą regexa pokolorować w kliencie mówienie, krzyczenie itp. tak aby tylko mówiony tekst był pokolorowany? Podejrzewam, że trzeba jakiegoś skryptu do tego.
Po cóż Ci jad z ust sączyć? Czyż serce to nakazało?
Oczyść swe myśli dziecko, byś martwym za życia nie było.
Wiem, wiem, nie o to mi chodzi. Często tekst na mudzie jest niepokolorowany np. kiedy NPC na poczcie czy w sklepie nie istnieje fizycznie, a mówi, że mi nie ufa. Albo w opisach statków (Kapitan krzyczy: Loo k****, uwazaaaj!!!).
Ponieważ pytanie zamieściłeś w tym wątku, rozumiem, że nie dotyczy konkretnego klienta. Ogólna odpowiedź jest taka: da się bez problemu w większości popularnych klientów. Sam robiłem takie reczy dla zmuda, cmuda, TFa, mudleta, ale na tym lista się nie kończy. Natomiast w oficjalnym kliencie webowym nie da się w prosty sposób za pomocą jednego regexa. O którego klienta Ci chodzi?