Co sądzisz o wolnych zawodach?

Forum wieści z Arkadii.

Czy pełen zawód może być dostępny poza gildia?

Tak
31
43%
Nie
34
47%
Tesh bym sie napil...
7
10%

Liczba głosów: 72

Gretiks

Re: Co sądzisz o wolnych zawodach?

Post autor: Gretiks »

Wszystkiemu winne neutralki, bo przecież nie to, że części graczy nie chce się bawić w wojny. Gildie bojowe nie mają chętnych, bo nie każdy chce interakcji zabij/uciekaj. Obecni gracze wchodzą na arkę by się oderwać od rzeczywistości i spróbować zrelaksować. Wypłaczecie uwalenie gildii neutralnych i dalej nie będziecie mieć kandydatów. Ja Galninem zgłosiłem chęć przystąpienia do korsarzy, ale jak dowiedziałem się z kim mają sojusze i wojny to zwątpiłem i odechciało mi się w to bawić. To zwyczajnie nie bawi. Nie podołałbym. Obecnie żadną ze swoich postaci nie jestem jakiejkolwiek gildii i chyba tak pozostanie.
Awatar użytkownika
Ethel

Post autor: Ethel »

Kerian pisze: 17 maja 2024 16:33 Wolne zawody sa miedzy innymi po to zeby trudniej bylo zrobic, z postaci wspolgracza kotlety...
Nie oszukujmy sie, wolne zawody sa miedzy innymi po to, zeby pewna grupa graczy mogla sobie zaparkowac na expie i przez osiem godzin w robocie mielic, mielic i mielic w spokoju, nie nekanym przez wrogie gildie... I nie tracac tych kilku dodatkowych treningow speca - zeby co? Zeby szybciej zrobic te nadludzie? Zeby wiecej kluczy dalo sie wydropic samemu, z telefonu, zerkajac jednym okiem?

Przeciez to nie jest placz o neutralnosc, to jest placz wlasnie o to, ze niektorzy stoja przed heroicznym wyborem "odejsc z gildii i znerfic postac" vs "przelaczac okienko na arkadie jak uslysze beepa ze wrog wpadl na idloexpa". Po co dorabiac do tego ideologie?

Wyglada na to, ze arkadia w poprzedniej formule sie wyczerpala - w pewnym sensie zatoczylismy kolo i doszlismy na powrot do placzu o przepakowane elitarki, z tym, ze teraz nalezy plakac o tych kilkunastu w sumie graczy, ktorzy zamiast idlowac pod kluczodajka dla odmiany patrza w monitor ;))
"-Jeśli chcecie ją skrzywdzić - rzekł - najpierw będziecie musieli zabić mnie.
Jego słowa wyraźnie ucieszyły pana Vandemara.
- W porządku - rzekł. - Dzięki.
- Ciebie też skrzywdzimy."
Awatar użytkownika
Kerian

Post autor: Kerian »

No ogolnie mozna to uproscic na dwa konce takiego samego kija, ale prawda jest bardziej skomplikowana.

Faktycznie Arkadia no... juz ma swoj wiek i pewne pomysly konstrukcyjne byly poprostu zle, ale o tym dowiedzielismy sie o tym po czasie jak juz kazdy przerobil temat. Ale wlasciwie problemy przewijaja sie od poczatku gry w Arkadie. Chec bycia w grupie uprzywilejowanej i silniejszy bije slabszego bez konsekwencji i ogolne nierownosci spoleczne.

A to wizogodziny zaliczone. Ciekawe jak wyjdzie z tymi zawodami i domkami. Czy gracze w swej pomyslowosci wypacza system do granic mozliwosci i znow bedzie placz, ze nie tak jest jak trzeba.
W oczekiwaniu na TE święta. :)
Gwendall

Post autor: Gwendall »

Od "neutralek" proszę się z łaski swojej odstosunkować. Jak komuś się wydaje, że opływają one w kandydatów, super się wyjmuje klucze i magiki i generalnie to są zajebiste to zapraszam. Odejdzie wam ochota jak napyskuje wam byle jaki "..." albo jakaś ineracja Zeta wjebie sie do skarbca i bedzię próbowała podpierdolić skrzynie. Neutralki maja swoje problemy, z zachowaniem owej neutralności na czele.
Awatar użytkownika
Kerian

A tak jeszcze z innej beczki.

Mysle, ze posiadanie pelnego zawodu sprawi, ze gra na GP stanie sie mniej stresujaca i pelniejsza(?). Bo nie bedzie potrzeby szukania poklasku zeby dostac etat i utrzymac sie w gildii.

Nawet jesli zrobic jakis wymog bycia na wyprawie etatowej celem weryfikacji rpga, a nie dolaczania do gildii i tak bedzie lepiej niz obecnie.

I to tez taka kwestia uczciwej rownosci. Mam postac legionisty GP z pelnym zawodem to moge byc rycerzem urlyka, czy nozownikiem randala i dzieki klubom sie zrzeszac i nie musiec koniecznie starac sie o kwatere w zamku zakonu sigmara.
Gretiks

Nie wprowadzą wolnych zawodów, bo oznaczało by to śmierć wszystkich stowarzyszeń może poza halflingami, SGW i BK. Już teraz nikt tam nie chce iść. Dinozaury PK by się poobrażały i przestaliby grać byłoby o 50 mniej graczy online. Żadnej gwarancji natomiast, że w ich miejsce przyszliby nowi.
Awatar użytkownika
Kerian

A ja patrze na to w troche inny sposob.

Mysle, ze pelen zawod to rozkwit i wolnosc w kreowaniu postaci.
Nie kazdy chce wciagac sie w to bagno jakie sobie zrobilismy na przestrzeni lat. Potrzeba świeżego powietrza.

Ja nie mam serca polecac gre ludziom w ktorej najpierw musisz spedzic pol roku zeby wyidlowac pierwszy zawod i nauczyc sie grac, a pozniej byc wspierakiem w gildii PvE, albo ofiara dla gildii PvP, bo pokonuja doswiaczeniem i znaja wiecej starych zartow na temat expa.

Obawiam sie, ze dinozaury zupelnie nie potrzebuja nowych graczy.
A nowi gracze chca rownych mozliwosci dla wszystkich, bo to ma byc zbalansowana gra.
Gretiks

Jedno jest pewne. Byłaby to rewolucja. Wiele klubów obecnie nie ma sensu właśnie dlatego, że nie mają co liczyć na siedzibę i umy.
Pietrov

Post autor: Pietrov »

A kto Wam broni grać tak jak piszecie wyżej mając 75% zawodu?
Przecież właśnie po to gp otrzymali zawody do 75% aby nie było aż tak kolosalnych różnic i można było swobodnie grać i chodzić samemu bądź w parze z innymi gpkami.

Przecież te pozostałe 25% to nie jest taka różnica, że 1 osoba na pełnym zawodzie zabije 2 lub więcej podróżników? Przy relatywnie podobnych poziomach "zawodowiec" nie ma szans. Myślę, że sami nie wiecie czego chcecie i zasłaniacie się jakimiś nierównościami.

TLDR:
Chcecie umy, swoje lokacje, zrzeszenia graczy w klubach itp - to się właśnie nazywa STOWARZYSZENIE/GILDIA !!!
Awatar użytkownika
Ethel

Post autor: Ethel »

Pietrov pisze: 28 maja 2024 13:13 TLDR:
Chcecie umy, swoje lokacje, zrzeszenia graczy w klubach itp - to się właśnie nazywa STOWARZYSZENIE/GILDIA !!!
Nie no, nie zalapales.
* 100% umow, zeby latwiej solowac kluczodajki
* prywatny sejflok, nie jakis taki gowniany do podzialu z innymi graczami (najlepiej ze skrzynia, bo te depozyty takie male i nieatrakcyjne)
* prywatne kluby na prawach stowarzyszen, zeby nie trzeba bylo "wciagac sie w to bagno jakie sobie zrobilismy na przestrzeni lat". Sam rozumiesz - czemu inni gracze maja komus mowic, jak jego ludzik ma zyc?

Z mojego prywatnego punktu widzenia, jako gracze Arkadii jestesmy paskudnie roszczeniowi, a wiekszosc z nas ma potworny problem z rozroznianiem postaci i gracza, rowniez wlasnej (mam nadzieje, ze Ty nie, bo juz dawno wisza w internecie bardzo brzydkie slowa, jakie moj ludzik wrzeszczal do Twojego! ;)) ). Gildie stracily na atrakcyjnosci, bo wartosc dodana, jaka jest warstwa rpgowa, wspolny cel i nieskonczone mozliwosci wspolnego odgrywania postaci juz dawno umarly w obliczu transakcji "magiki za cene zawracania dupy i potencjalnej listy wrogow".

A te gildie, w ktore nieskonczone ilosci serca i pracy wlozyli nie tylko wizowie, ale i gracze? Kogo to obchodzi? ;))
"-Jeśli chcecie ją skrzywdzić - rzekł - najpierw będziecie musieli zabić mnie.
Jego słowa wyraźnie ucieszyły pana Vandemara.
- W porządku - rzekł. - Dzięki.
- Ciebie też skrzywdzimy."
ODPOWIEDZ