Porady dla graczy.

Forum wieści z Arkadii.
Haern

Re: Porady dla graczy.

Post autor: Haern »

Polecam
{
ocen kamien
wloz kamien do plecaka
} x 100 czy tam dowolna zadana ilosc. Dziala.

A to, ze kamienie sa w 'stosach' (tak jak ziola czy monety), to rozwiazanie kodowe, by zjadaly mniej pamieci. Jesli mnie intuicja nie zwodzi ;)
Awatar użytkownika
Taja

Post autor: Taja »

Kiedys byla mozliwosc recytowania inskrypcji umieszczonej na pochwie, czemu juz tego nie ma? Wie ktos? Nie zeby mi to tam bylo do czegos potrzebne bardzo tylko tak z ciekawosci pytam ;]
Eksp? Po co nam eksp! Przeciez mozemy erpegowac ;)
Awatar użytkownika
Herenvarno

Post autor: Herenvarno »

Re Haern prosze przeczytaj dokladnie, nawet liczone w stosie "pozera" mi gdzies jedna sztuke. A jesli bede mial siedem stosow to nie oceni mi calego stosu? Moge oceniac pojedynczo. Lecz motyw z chowaniem do plecaka mnie przeraza. Prosty powod: Kazdy kamien ma swoja wielkosc, jesli chcesz je podzielic na dwie grupy (male i wieksze) To bedziesz chcial wkladac do plecakaka jedna grupe. Wkladajac je pojedynczo spamujesz ekran nie tylko sobie, ale i innym (czego nie lubie robic). Gdybym mial postac kupca, to obawiam sie kilkuset kamieni w jednej grupie.
Nie każdy jest mile widziany w moim domu. Gdybym wszystkich traktował jednakowo, nikogo nie wyróżniłbym!
Awatar użytkownika
Eve

Post autor: Eve »

To wkładaj do dwóch pojemników skoro chcesz segregować - duże np. do plecaka, małe np. do torby. Oceniasz i wkładasz gdzie należy, a reszta jak powyżej Haern pisał.
Awatar użytkownika
Rafgart

Post autor: Rafgart »

Komenda ocen zwraca niedokladna liczbe obiektow w stosie, zaleznie od odpowiedniej umiejetnosci.

Poza tym kazda taka operacja na stosie powinna byc oddzielona chociaz minimalnym przedzialem czasowym. Tak wiec x komend do jednego stosu w jednym aliasie moze podac bledny wynik.
Haern

Rafgarcie, a czy kamienie roznej 'marki' (rubin i szmaragd, cokolwiek, dwa rozne) sa w jednym stosie, czy w dwoch osobnych?
Herenvarno - faktycznie dla kupca moze byc problem, zeby to sprawnie zrobic na jednej lokacji. Ja segreguje tak jak Eve pisze do dwoch pojemnikow, wzglednie odkladajac lokacje obok
Awatar użytkownika
Rafgart

Post autor: Rafgart »

Jak moga tworzyc jeden stos, jak je widzisz jako osobne obiekty? Kamienie to sa super heapy, czyli stosy, ktorych kazdy element moze miec pewne rozne wartosci. Tego nie ma w udostepnionym mudlibie?
Haern

Z tego co pamietam, nie. Stary mudlib jest... stary :) Nawet bardzo. Dzieki za odpowiedz.
Rennz
Kontakt:

Post autor: Rennz »

Rafgart pisze:Jak moga tworzyc jeden stos, jak je widzisz jako osobne obiekty? Kamienie to sa super heapy, czyli stosy, ktorych kazdy element moze miec pewne rozne wartosci. Tego nie ma w udostepnionym mudlibie?
Ostatnio udostępniony mudlib ma zdaje się około 5 lat. Arkadia od kilku długich lat nie udostępnia (mimo odpowiednich zapisów w licencji) ani mudliba, ani drivera.

PS. Żeby nikogo przypadkowo nie oczernić - nie wiem jak obecna licencja mudliba i drivera, ale w starszych wersja był obowiązek ich udostępniania.
Awatar użytkownika
Redaan

Post autor: Redaan »

Taja pisze:Kiedys byla mozliwosc recytowania inskrypcji umieszczonej na pochwie, czemu juz tego nie ma? Wie ktos? Nie zeby mi to tam bylo do czegos potrzebne bardzo tylko tak z ciekawosci pytam ;]
Z uprzeza wiaza sie nastepujace komendy :

- poprzypnij Pozwala przypiac uprzaz na plecach
- poodepnij Pozwala odpiac uprzaz.
- powyjmij/powyciagnij Wyjecie broni z uprzezy.
- podobadz Dobycie broni z uprzezy.
- poschowaj/powsun Schowanie broni do uprzezy.
- porecytuj Recytacja inskrypcji.
- popopraw Poprawianie uprzezy.
- pozagroz Grozenie komus bronia umieszczona w uprzezy.
- popomoc Powyzszy spis.

> porecytuj inskrypcje
Spogladasz na uprzaz po czym recytujesz inskrypcje na niej umieszczona: Kazdemu jest ciezko, to nie jest zadne tlumaczenie.
Dalej jest i dalej dziala ;)
Zablokowany