Rozmyślałem nad pomysłem Gurrena i doszedłem do wniosków, które byłyby chyba proste do zakodowania, a mogłyby rozwiązać pewien początkujący problem.
Moim zdaniem, trochę odrzucające dla nowych może być pierwsze wpisanie komendy 'kto'. Jeśli widzi się 0 znanych sobie osób pierwsza myśl może być: Eeee, nikogo tu nie ma. (wiem, że jest informacja spośród XXX osób przebywających, ale zawsze miło kogoś znać...)
Pomysł jest prosty - nowa opcja widoczności + jeden mały bajer
Działałoby to tak: Każdy ludek arkowy, który chce pomagać młodym ustawia sobie:
Daje to taki efekt, że każda osoba
posiadająca elementarz widzi jego obecnośc w 'kto' i dodatkowo dostaje info przy każdym zalogowaniu: Jeśli chcesz skorzystać z pomocy doświadczonego graczy wpisz 'kto' a potem 'wpisz w elementarzu [imie]' wybranej postaci (ewentualnie 'podejdz na poczte i wyslij list).
Efekt oczywisty: Osoba chętna do pomocy dostaje info (list/event) o tym, ze żółtek A jest w okolicach X i potrzebuje pomocy.[/b]
Mogą pojawić się zaraz pomysły: Założę secia z elementarzem i będę wiedział kto z wrogów jest na arce, haha. Wciągniemy go w zasadzkę, haha. Ale tego typu zachowań nie unikniemy nigdy, bo już była chyba wymiana argumentów w stylu żółtek w drużynie z MC/DS/Scoia itd...
Edit: Może lepsza byłaby opcja 'random' typu ('otworz elementarz' a wtedy najbliższa osoba dostaje powiadomienie.
Wypowiedzcie się, skrytykujcie. Moim zdaniem musimy jakiś mechanizm wypracować przed Pyrkonem, bo wtedy będzie największa fala żółtków.
100% swiata zostalo opanowane przez Ciemnosc.