Mudlet 2.1 - Mapper + zestaw prostych niezawodnych skryptów

Forum techniczne Arkadii.
Prav
Posty: 71
Rejestracja: 28 gru 2016 09:34

Re: Mudlet 2.1 - Mapper + zestaw prostych niezawodnych skryptów

Post autor: Prav » 29 gru 2016 02:16

Nie.. google maps nie jest potrzebne.
Zgłosiłem pomysł z komendą \gdzie. Jeśli nie spotka się z uznaniem powalczę i zrobię sobie obejście. Aczkolwiek takie obejścia mają tę wadę, że po którejś aktualizacji przestają działać. Stąd moja prośba.

A z innej beczki.
Trafiłem na bug-a w powozie na trasie: Novigrad-Oxenfurt:

Toczac sie powoli przybywa otwarty jadacy powoz.
Otwarty jadacy powoz powoli zatrzymuje sie.

bind [: wem;wsiadz do wozu;wlm

bind wsiadz do wozu nie działa, trzeba w triggerach rozróżnić wóz i powóz

Villon
Posty: 42
Rejestracja: 27 sie 2016 20:00

Re: Mudlet 2.1 - Mapper + zestaw prostych niezawodnych skryptów

Post autor: Villon » 29 gru 2016 16:34

Klient swietny i ma juz najwazniejsze rzeczy czyli:
1) Obsluga walki w druzynie
2) Mapper

To co ja jeszcze bym dodal/zmienil to:
1) kolorowanie gagow - jeden kolor dla moich drugi dla druzyny a trzeci dla przeciwnikow/pozostalych
bedzie to bardziej czytelne co sie dzieje podczas walki
2) podzial glownego okna tak jak mozna to zrobic w oficjalnym klienicie czyli cala walka toczy sie w osobnym oknie a rozmowy, poruszanie sie, pekanie broni i zbroi w innym

Ale to tylko sugestie i tak juz teraz jest to swietna rzecz.
Dzieki Adremen!


Uwagi do aktualizacji:
1) przestala dzialac komenda /m lub /map na uruchomienie mapy. Dziala za to /pobierz_mape - ta komenta wywoluje mape

Awatar użytkownika
Benantar
Posty: 46
Rejestracja: 12 kwie 2009 00:36
Lokalizacja: Campogrotta

Re: Mudlet 2.1 - Mapper + zestaw prostych niezawodnych skryptów

Post autor: Benantar » 30 gru 2016 18:04

Villon pisze: Uwagi do aktualizacji:
1) przestala dzialac komenda /m lub /map na uruchomienie mapy. Dziala za to /pobierz_mape - ta komenta wywoluje mape
Mapę uruchamia się teraz komendą: /załaduj_mape
Aliasy /m i /map nie zostały usunięte z pomocy.
“I have dined with kings, I've been offered wings. And I've never been too impressed.”

Awatar użytkownika
Adremen
Posty: 241
Rejestracja: 31 gru 2009 11:13

Re: Mudlet 2.1 - Mapper + zestaw prostych niezawodnych skryptów

Post autor: Adremen » 07 sty 2017 20:12

Prav pisze:Nie.. google maps nie jest potrzebne.
Zgłosiłem pomysł z komendą \gdzie. Jeśli nie spotka się z uznaniem powalczę i zrobię sobie obejście. Aczkolwiek takie obejścia mają tę wadę, że po którejś aktualizacji przestają działać. Stąd moja prośba.

A z innej beczki.
Trafiłem na bug-a w powozie na trasie: Novigrad-Oxenfurt:

Toczac sie powoli przybywa otwarty jadacy powoz.
Otwarty jadacy powoz powoli zatrzymuje sie.

bind [: wem;wsiadz do wozu;wlm

bind wsiadz do wozu nie działa, trzeba w triggerach rozróżnić wóz i powóz
Wozy i powozy ishtarowskie będą naprawione w następnej wersji.

Co do Twojej propozycji z paczkami: myślę, że dobrym kompromisem będzie zrobienie '/gdzie [id]' jako wycentrowania mapy na tej lokacji (co nie jest równoznaczne z ustawieniem kropki tam, po prostu pokaże miejsce, do którego ma trafić paczka).

Raczej nie planuję robienia do tego etykiet ani kolorowania mapy, bo wraz z dodaniem czegoś takiego musisz zacząć myśleć o wszystkich przypadkach czyszczenia i co może pójść nie tak. Ok, oddajesz paczkę, a co jak zakończysz i jej nie oddasz? Wtedy na starcie Mudleta musisz robić jakieś safe checki rzeczy, których nie powinno być na mapie, w przeciwnym razie mapa zaczyna Ci się zapełniać zbędną paplaniną. Jak dla mnie zbyt dużo kombinacji a zbyt mało wartości dodanej.

Prav
Posty: 71
Rejestracja: 28 gru 2016 09:34

Re: Mudlet 2.1 - Mapper + zestaw prostych niezawodnych skryptów

Post autor: Prav » 10 sty 2017 11:17

Dzięki za uwzględnienie (po|)wozow.

Co do paczek, marker adresata na mapie to rzeczywiście zbędny bajer. Obecnie zrobiłem już sobie obejście kopiując fragmenty kodu z mechanizmu tymczasowych bindów. Nie rozumiem do końca tego co zakodowałem, ale działa: po obejrzeniu paczki F12 ustawia mi mapkę na adresacie (jeżeli adresat jest w bazie), a F11 wraca na obecną lokalizację.

Edit: Poniższe pytanie tymczasowo nieaktualne (trudno mi w powtarzalny sposób odtworzyć sytuacje, w której mapper się gubi, a róża wariuje).
Mam takie pytanie:
Jeśli dobrze zaobserwowałem, to róża z wyjściami rysowana jest na podstawie mappera.
Czy można ją przełączyć tak, aby róża rysowała się na podstawie opisu wyjść widocznych w opisie lokacji.
Można się nieźle zakręcić, gdy mapper się zgubi, a w walce się tego nie zauważy i trzeba uciekać (a tu wyjścia niet, bo ściana lub co gorsza przepaść).

Awatar użytkownika
Adremen
Posty: 241
Rejestracja: 31 gru 2009 11:13

Re: Mudlet 2.1 - Mapper + zestaw prostych niezawodnych skryptów

Post autor: Adremen » 16 sty 2017 04:22

Wersja 2.11

Nowy sposób chodzenia

Sposób chodzenia został całkowicie przepisany dzięki czemu jest teraz znacznie prostszy i praktyczny. Mianowicie, nie powinny już w ogóle występować problemy z podążaniem za drużyną i samodzielnym chodzeniem. Od teraz mapper przesuwa się na podstawie wciskanych kierunków z klawiatury, dlatego też odpowiedź mappera będzie znacznie szybsza niż za czasów gdy działało to z GMCP. Mapper od teraz nie ma już teraz stanu "Ups! Zgubilem sie". Jeśli z lokacji wyjdzie się na północ, które nie ma i wróci z powrotem, mapper wciąż będzie na tej lokacji.

W związku z tym dochodzą też nowe funkcjonalności. Jedną z nich jest bindowanie komend pod kierunki z lokacji, wycinek z /mapper_rys:

Kod: Zaznacz cały

| /kbind [kierunek] [komendy_oddzielone_#] - Pozwala pod konkretny kierunek      |
| zdefiniowac danych zestaw komend, ktory zostanie wykonany po wybraniu tego     |
| kierunku. Przykladowo: /kbind w otworz drzwi kluczem#otworz drzwi#w            |
| sprawi, ze po wykonaniu 'w' na tej lokacji, zostana wykonane najpierw          |
| 'otworz drzwi kluczem', nastepnie 'otworz drzwi' i 'w'.                        |
| UWAGA: W zestawie komend do danego kierunku MUSI znalezc sie ten kierunek      |
| (czyli w przykladzie 'w'), w przeciwnym razie kierunek nie zostanie wykonany.  |

Kolejna dość istotna zmiana, która ułatwi korzystanie z mappera to kierunki "gora" oraz "dol", które od teraz działają po naciśnięciu kierunków zwykłych. Gdy lokacja z wyjściem "gora" znajduje się na północy aktualnej lokacji to można do niej przejść nie tylko wpisując "gora" lub "u", ale również "n" (czyli z klawiatury numerycznej czy skądkolwiek jest zrobione chodzenie kierunkowe).

Poza tym jak zgodnie zostały powyżej zauważone, nie ma już /m. Mapę można załadować poprzez /zaladuj_mape lub klikając ikonę mapy w górnym pasku.

W dodatku, nie ma już /rysuj, jest teraz:

Kod: Zaznacz cały

| /mm [draw|follow|off] - tryb mappera: 'draw' to rysowanie,                     |
| 'follow' to sledzenie, 'off' to wylaczone sledzenie.                           |
'off' to całkowite wyłączenie, więc mapper nie będzie zmieniał pozycji.

W mapperze jest prawdopodobnie zdecydowana większość "blokerów", czyli tekstów, które powodują, że jednak lokacja nie zmienia się po naciśnięciu kierunku. Przykładowo, stojąc przed bramą na zachodzie, naciskając "w", mapper wie, że trzeba się przesunąć, ale wystąpienie tekstu, że brama jest zamknięta mapper również wie, że pozycja nie zmienia się. Może się zdarzyć, że znajdzie się teksty, których nie ma. Proszę o wysyłanie mi tych tekstów, czy to tutaj w temacie, czy to w wiadomości prywatnej, czy gdziekolwiek indziej.
Można się "cofać", czyli cofać mappera do poprzednich lokacji poprzez "/cofnij"

Chodzik na każdym "blokerze" się wyłączy, trzeba go manualnie kontynuować poprzez '/dalej'

Bindy do mówienia w różnych językach/z różnymi przysłówkami

Dodana została funkcjonalność skonfigurowania sobie bindów do mówienia w różnych językach. Skrypt będzie automatycznie śledził który język jest ustawiony (justaw) i ewentualnie ustawia inny jeśli jest to potrzebne. Wycinek z pliku konfiguracyjnego:

Kod: Zaznacz cały

--
-- Konfiguracja bindow do mowienia jezykowego
-- Tutaj definiuje sie dany alias do poszczegolnego jezyka,
-- przykladowo jesli chce miec 'estalijski' pod 'e', a 'bretonski' pod 'b'
-- to bedzie to wygladalo tak:
-- misc.lang["aliases"] = {["s"] = "starsza mowa", ["b"] = "bretonski"}
-- wtedy w grze po zrobieniu 's tekst w starszej mowie' zostanie powiedziane
-- w starszej mowie, a 'b tekst po bretonsku' zostanie powiedziane po bretonsku.
-- Wszystkie jezyki mozna zobaczyc w Mudlecie: '/jezyki'
--
misc.lang["aliases"] = {}

-- Konfiguracja przyslowkow do bindow
-- Do kazdego binda (czyli przykladowo 's' oraz 'b' z poprzedniego przykladu)
-- mozna sobie ustawic przyslowki, przykladowo:
--
-- misc.lang["aliases_prefix"] = {["s"] = "spokojnie", ["b"] = "nerwowo"}
--
-- wtedy przy uzywaniu 's' tekst bedzie wypowiadany spokojnie w starszej mowie,
-- a 'b' tekst bedzie wypowiadany nerwowo po bretonsku.
-- Mozna miec rozne bindy do tych samych jezykow z roznymi przyslowkami.
misc.lang["aliases_prefix"] = {}
Działa też to do mowy potocznej (w celu przysłówków), czyli można zrobić:

Kod: Zaznacz cały

misc.lang["aliases"] = {
["pp"] = "potoczna",
["pc"] = "potoczna",
}

misc.lang["aliases_prefix"] = {
["pp"] = "spokojnie",
["pc"] = "cicho",
}
I wtedy:

Kod: Zaznacz cały

> pp Cos tam cos tam
Mowisz spokojnie: Cos tam cos tam

> pc Heheszki
Mowisz cicho: Heheszki
Analogicznie działa to we wszystkich językach. Jeśli nie jest ustawiony żaden przysłówek dla binda, wtedy jest wykonywane: "jpowiedz <text>" w tym języku. Aby skorzystać z tej funkcjonalności najlepiej przekopiować nowy imie.txt, który jest w paczce i ustawić tam bindy.


Naprawione depozyty

Depozyty zostały naprawione/ulepszone. Od teraz w banku trzeba użyć komendy '/depozyt'. Aby zobaczyć co ma się w depozytach wystarczy: '/depozyty'. Drukowanie co ma się w depozytach zostało ulepszone, coś w stylu:

Kod: Zaznacz cały

/depozyty
 bank:    ebino
    1 | srebrnoniebieski zdobiony folial
    1 | runiczna kosciana ksiege.
   12 | miedzianych monet
    9 | srebrnych monet

Poza tym sporo poprawek. Jeśli coś nie zostało poprawione lub zauważone zostały błędy proszę o kontakt.

Aktualizacja: '/aktualizuj_skrypty'
Tutaj jest pełna paczka: Skrypty 2.11

Awatar użytkownika
Adremen
Posty: 241
Rejestracja: 31 gru 2009 11:13

Re: Mudlet 2.1 - Mapper + zestaw prostych niezawodnych skryptów

Post autor: Adremen » 16 sty 2017 18:23

Wersja 2.11b

Kilka dość kluczowych poprawek z wersji 2.11, zalecam wykonanie aktualizacji.

Awatar użytkownika
Eldur
Posty: 36
Rejestracja: 29 mar 2016 10:40
Lokalizacja: Höfuðborgarsvæðið

Re: Mudlet 2.1 - Mapper + zestaw prostych niezawodnych skryptów

Post autor: Eldur » 16 sty 2017 23:09

/depozyty - O to właśnie chodziło, wreszcie jest porządek w gratach ;-)

Mam tylko jeden problem, skrypt nie liczy pieniędzy znajdujących się w depozycie. Wygląda to tak:

Kod: Zaznacz cały

 bank:    ###
    1 | srebrna kostke do gry
    1 | tega okuta ksiege
    1 | dziewietnascie mithrylowych monet
Może dałoby się zrobić tak, żeby oprócz wyliczanek ile czego jest w każdym banku, skrypt podawał również informacje o sumie pieniędzy we wszystkich depozytach?

.:E
Betra er einn að vera, en illan stallbróður hafa.

Walkirr
Posty: 49
Rejestracja: 02 gru 2016 06:03
Lokalizacja: San José, Costa Rica

Re: Mudlet 2.1 - Mapper + zestaw prostych niezawodnych skryptów

Post autor: Walkirr » 17 sty 2017 07:42

przegladanie depozytu na Baccali nie dziala:

Bank rodziny Farinellich.
Jest tutaj jedno widoczne wyjscie: wyjscie.


(mapper): ID lokacji: 9776
(mapper): Rejon lokacji: Baccala
(mapper): Koordynaty lokacji: 105, 25, 0

EDIT:
W Novigradzie mi też nie działa.
Łazik nie odnajduje się po zejściu ze statków/wyjśiu powozu
Ostatnio zmieniony 18 sty 2017 06:09 przez Walkirr, łącznie zmieniany 1 raz.

Prav
Posty: 71
Rejestracja: 28 gru 2016 09:34

Re: Mudlet 2.1 - Mapper + zestaw prostych niezawodnych skryptów

Post autor: Prav » 17 sty 2017 15:15

Zauważyłem błąd w mapperze. Zejście na plaże w Baccali jest w złym miejscu, przez co mapper się gubi.
Trudno to opisać, więc dołączam screeny oficjalnej mapy(01) oraz mapy z mudleta (02).

Edit (dalsze błędy):
W Novigradzie w pałacu Kaspiana mapper gubi się przy wchodzeniu na górę i schodzeniu na dół (w jednym z miejsc).
W Novigradzie - na "w" od lokacji: 2241 brakuje lokacji "Budynek strazy celnej" z niestandardowym wyjściem.
W Oxenfurcie na uniwersytecie po wejściu do pałacu "nie widać" wejścia na gore.

Trafia się sporo takich błędów, czy ktoś może potwierdzić to co znalazłem w Novi i Oxen, bo może coś u mnie jest nie tak?

PS. Czy mapper obsługuje pływanie?
Załączniki
02_błędna mapa (z mappera_v2.11).jpg
BŁĘDNA MAPA
02_błędna mapa (z mappera_v2.11).jpg (23.46 KiB) Przejrzano 2806 razy
01_poprawna mapa (z arkadia.rpg.pl).jpg
POPRAWNA MAPA
01_poprawna mapa (z arkadia.rpg.pl).jpg (11.7 KiB) Przejrzano 2806 razy

ODPOWIEDZ