tf-mapper

Forum techniczne Arkadii.
Dhogrin
Posty: 167
Rejestracja: 16 lut 2009 00:34
Lokalizacja: Konin / Poznań

Re: tf-mapper

Post autor: Dhogrin » 10 paź 2013 21:36

Bramę należy otworzyć, przed próbą przejścia. Powinno pomóc. ;)

Dorien
Posty: 142
Rejestracja: 25 lip 2012 00:38

Re: tf-mapper

Post autor: Dorien » 03 sty 2014 10:40

dumpImage nie działa w Windowsie :( można by dodać do dispatchServerCommand jakiegoś elsa z unknown command notice

Awatar użytkownika
Marcinson
Posty: 47
Rejestracja: 13 lut 2009 03:02
Kontakt:

Re: tf-mapper

Post autor: Marcinson » 05 sty 2014 18:14

Hej!

Mam zgrzyt jak dodać kolejny level do mapy. Przyciski Up i Down działają tylko jeżeli już lokacje na danym poziomie istnieją.
Jakiś tip?

A po drugie jak zrobić link jednokierunkowy?
Ostatnio zmieniony 07 sty 2014 20:57 przez Marcinson, łącznie zmieniany 2 razy.

Dorien
Posty: 142
Rejestracja: 25 lip 2012 00:38

Re: tf-mapper

Post autor: Dorien » 07 sty 2014 14:27

1 odznacz "sameUD", ustaw "create" i kilknij "U"
2 w room properities zamień kierunek który chcesz by go nie było na "N/A"

warto zauważyć jedna właściwość forum: przechowuje ono stare wiadomości wszystkich użytkowników, warto wiec skorzystać z opcji szukaj

Awatar użytkownika
Marcinson
Posty: 47
Rejestracja: 13 lut 2009 03:02
Kontakt:

Re: tf-mapper

Post autor: Marcinson » 07 sty 2014 21:00

Dorien: Dziękuję. Przeleciałem te 17 stron i jakoś nie wpadło mi w oczy.

Niestety w przypadku rozwiązania dotyczącego przejść jednokierunkowych, to coś nie do końca działa.
Nie jestem w stanie zmienić nic w properties linku danej lokacji. Działa mi tylko 'remove', które usuwa cały link.

Dorien
Posty: 142
Rejestracja: 25 lip 2012 00:38

Re: tf-mapper

Post autor: Dorien » 08 sty 2014 15:36

http://screencast.com/t/x7KQYtuB
sorry zmienisz rebind, pisałem z pamięci

Legnar
Posty: 2
Rejestracja: 14 sty 2014 19:56

Re: tf-mapper

Post autor: Legnar » 14 sty 2014 20:03

CMUD 3.34

CMUD ma wbudowanego automappera, którego niektórzy zaprzęgli do pracy z całkiem dobrym rezultatem. Osobiście nie lubię i parę spraw mnie w nim denerwuje, dlatego postanowiłem spróbować przystosować Thornagowego tf-mappera. Poniżej krótka instrukcja dla leniwych, chociaż zachęcam do dokładnego zapoznania się z CMUDowym helpem, bo jest bardzo obszerny i logicznie zbudowany.

1. File->New connection. Robisz nowe okienko i łączysz się z tf-mapperem (standardowo localhost:23923). Nazywasz okienko dla wygody (ważne później w skryptach) #name MudMapper. Idea jest taka, że przez to okienko będzie wymiana informacji z mapperem w tle. Później w opcjach (Package manager) można będzie wyłączyć całkiem widoczność okienka, ale to proponuję dopiero po długim debuggingu.

2. Komunikację obsługuje się w taki sposób, że w Package managerze można dodawać triggery, które będą działac tylko w danym okienku (tak jak większość z was dodaje wszystkie triggery do głównego okienka z Arkadią). Czyli trigger na odpowiedni room-id w okienku MudMapper może coś bindować pod klawisz i ten klawisz może być wciśnięty w głównym okienku z Arkadią. Analogicznie, komenda wydana w okienku z Arkadią może coś przesyłać do okienka MudMapper (np. chodzenie). W tym miejscu proponuję zapoznać się z hasłem MultiWindows w manualu.

3. Aliasy i triggery zdefiniowane dla danego okienka działają tylko dla niego. Żeby przesyłać input/output między okienkami używa się formy "MudMapper:", czyli nazwa okienka i dwukropek. W naszym przypadku bardziej przydatne będzie " :MudMapper: " czyli dodanie jeszcze dwukropka na początku. W ten sposób nie będzie zmieniał się focus okienka, czyli MudMapper dalej będzie pozostawać zminimalizowany w tle. Przykładem na to jest:

#alias {n} {#send n;:MudMapper:navigate:exit:n}

Czyli wysyłasz północ do Arki i jednocześnie każesz tf-mapperowi się przesunąć. W tym momencie uwaga: jak ja wklejam coś takiego do CMUDa to wyskakuje mi parsing error - mylą go te dwukropki. Zamiast tego mam zdefiniowany alias:

#alias {MudMapper} {#if @vMapperPauza=0 {:MudMapper: %-1} {#echo vMapperPauza !}}

I mogę sobie wklejać takie aliasy:

#alias {n} {#send n;MudMapper navigate:exit:n}

Może ktoś będzie miał jakieś wytłumaczenie dlaczego tak się dzieje.

4. Robiąc swoją obsługę tf-mappera, żeby uzyskać jakąś podstawową funkcjonalność, trzeba zrobić:
- aliasy na kierunki (takie jak ten powyżej), które wyślą komendę do muda i mappera jednocześnie,
- triggery na podążanie za kimś, które wyślą do mappera tekst z follow,
- triggery na rzeczy, które Cie blokują, żeby wysłać do mappera revert (np. Nie możesz się tam udać, gdy siedzisz.),
- teleporty na odnajdowanie się w świecie (po wejściu do gry, itd.)
- obsługę "idź", bo nie zawsze wyświetla się kierunek marszu,
- obsługę statków i wozów,
- obsługę wyjść specjalnych (ja to robię tak, że mam aliasy na każde - nie wiem czy to najrozsądniejsze rozwiązanie...)

5. ... albo można ściągnąć moją gotową integrację. Nie wiem na ile jest plug-and-play, bo czasem mam zwyczaj korzystania w swoich skryptach z innych swoich rzeczy nieświadomie. Niemniej powinno z grubsza grać.

Wcześniej w swoim triggerze (ten na pewno już u was istnieje), trzeba zmienić jedną rzecz:

#trigger {widoczn{e|ych} wyjsc{ie|ia|}: (*) i (*).} {Wyjscia=%replace(%list(%1,", ",0)," ","");#additem Wyjscia %2}

Proponuję wszystko wyłączyć, włączać partiami i patrzeć jak działa. To chyba za gruby temat, żeby zadziałało od razu bez problemu.

Polecam się w sprawie pytań.

DOWNLOAD

Thornag
Posty: 115
Rejestracja: 22 sty 2013 12:52

Re: tf-mapper

Post autor: Thornag » 14 sty 2014 22:55

kmwychwalaj ;)

Awatar użytkownika
Werbat
Posty: 1357
Rejestracja: 12 lut 2009 21:25
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: tf-mapper

Post autor: Werbat » 15 sty 2014 00:27

Skoro wątek ożył. Da się okienko (na OS X) odpalić z atrybutem 'w tle' jakoś? Próbowałem systemowym open(1), ale jakby ignoruje.
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.

Awatar użytkownika
Marcinson
Posty: 47
Rejestracja: 13 lut 2009 03:02
Kontakt:

Re: tf-mapper

Post autor: Marcinson » 15 sty 2014 03:51

Nie wiem czy to tylko problem występujący u mnie, czy ogólnie / na windzie.
Ale..

W linkach łączących lokacje z różnych poziomów danej zony (góra/dół), jeżeli mam zdefiniowaną komendę w polu 'rebind', to po wyłączeniu i włączeniu mappera potrafi mi się ta komenda pojawić w polu 'follow', albo zniknąć w ogóle. Problem irytujący i wyjątkowo nagminny. Any idea?


Re: down

Chyba poszło na PW. Jakby nie dotarło to pisz proszę. Dziwnie to forum działa ;)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2014 20:18 przez Marcinson, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ