CMUD

Forum techniczne Arkadii.
Gość

Re: CMUD

Post autor: Gość » 01 lut 2012 08:11

Amirez - ^(?:> ) - tak zaczynajac ograniczasz sprawdzanie wzorca tylko przez linie zaczynajace sie '> ' - w przypadku gdy nie bedziesz mial tego symbolu na poczatku linii trigger nie zadziala bo linia nie bedzie pasowala do wzorca. Oba przypadki tzn. z '> ' i bez mozesz uwzglednic zastepujac to ^(?:> )? albo np. ^(?:> |). Nie jestem pewien czy ta spacja przed Wykorzystujac przeszkadza, ale powiedzialbym ze tak, linie pasujace do Twojego wzorca prawdopodobnie musza zaczynac sie > i miec dwie spacje przed Wykorzystujac. Nie wiem co ma byc w subie ale we wzorcu wyraznie zaznaczyles ze fragmenty tekstu pasujace do @rany i @wrog nie maja byc zapamietywane jako zmienne... pod %1 bedziesz mial ciecie lub pchniecie pod %2 go lub ja. Ten Twoj poprzedni problem z zwracaniem pustej linii #sa %db(@rany,%1) moze byc z tym zwiazany - byc moze po prostu pod %1 nie ma zapisanego rodzaju rany, ale np. przeciwnik.

Moim zdaniem probujesz zbyt szczegolowy wzorzec stworzyc, czasami nie jest to konieczne, w przypadku Twojego triggera prawdopodobnie

^(?:> )?Wykorzystujac dogodny moment .+ w (@wrog)\, (@rany) .+\.$ by wystarczylo, pod %1 mialbys wroga, pod %2 rodzaj obrazen do ew. suba

Piszac rozbudowane regexpy nieraz trzeba byc wyjatkowo ostroznym i uwazac na kazdy znak/symbol, dlatego moja rada jest taka - jezeli cos Ci nie dziala, skroc to maksymalnie, sprawdz czy wtedy dziala, dodaj kolejny element, sprawdz ponownie, jezeli dziala to dodaj kolejny element itd. az zbudujesz konkretny wzorzec, ktory masz w zamysle, jezeli nie dziala to wtedy szukasz bledu w danym elemencie...slonia latwiej zjesc w czesciach niz w calosci.

Haern
Posty: 756
Rejestracja: 13 lut 2009 14:03

Re: CMUD

Post autor: Haern » 01 lut 2012 09:54

I w takich wypadkach polecam korzystanie z Wizarda w CMUDzie, ładnie koloruje fragmenty patternu, na bieżąco można patrzeć co łapie a czego nie, co zapisuje pod parametry, nie trzeba linijki w CMUDzie wysyłać tylko sobie edytujesz pattern i testową linijkę.

Zurwen
Posty: 756
Rejestracja: 13 lut 2009 09:37

Re: CMUD

Post autor: Zurwen » 01 lut 2012 10:59

Dobrym pomysłem jest definiowanie zmiennych lokalnych od razu w patternie ($kto:*). Zdaje się, że działa to też w regexpie ($kto:.*). Wtedy rozwiązuje się od razu wszystkie problemy z możliwym pojawieniem i nie pojawieniem się %i.

Przykład

Ktos lekko rani.($czym:\a?)? ($kogo:\a*).

Jest to głupi pattern, ale ma tylko pokazać w czym problem. Konkretnie $czym może się w ogóle nie pojawić, wtedy %1 == $kogo. A jak $czym się pojawi, to %1 == $czym, %2 == $kogo. Ponieważ nie wiadomo co sobą reprezentuje %1, ciężko cokolwiek na tym budować.
Do kontaktów z czarodziejami służy komenda ‚zglos’ (błąd/pomysl/mg).

Awatar użytkownika
Dwinrim
Posty: 13
Rejestracja: 20 mar 2011 14:37

Re: CMUD

Post autor: Dwinrim » 04 lut 2012 09:30

Witajcie,
Mam problem z wbudowanym edytorem w cmudzie.
Za kazdym razem gdy probuje napisac w nim list i przeslac do muda
rozjezdzaja mi sie literki i obramowanie.
W zmudzie nie mialem z tym problemow.
Probowalem kopowiac tekst z muda do edytora i bez zmian.
Pisanie na nowo z zachowaniem liczby znakow tez nic nie daje.
Moze ktos poradzic co powinienem ewentualnie poustawiac?
Nima gorszyj bestyi na świcie, niżli uzbrojona krasnoludzka baba w pełnym galopie.

Rennz
Posty: 546
Rejestracja: 12 sty 2010 17:09
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: CMUD

Post autor: Rennz » 04 lut 2012 09:58

Wyłącz parsowanie i trigi najpierw (ikonki komputera i pistoleciku po prawej stronie od pola komend).

Zdravik
Posty: 14
Rejestracja: 04 paź 2011 17:10

Re: CMUD

Post autor: Zdravik » 04 lut 2012 14:22

Może arka rozsypuje ci tekst, bo jest wysyłany na raz, bez odstępów w czasie? Spróbuj w Actions -> Send file to server ustawic delay between lines na ok. 500ms. (to działa też na edytor)

Awatar użytkownika
Dwinrim
Posty: 13
Rejestracja: 20 mar 2011 14:37

Re: CMUD

Post autor: Dwinrim » 04 lut 2012 16:56

Wylaczenie parsowania i trigow nic nie zmienilo. Poradzilem sobie piszac w notatniku windowsowym, a pozniej otwierajac ten plik w edytorze od cmuda.
Pomimo tego, ze w edytorze po otwarciu byl porozrzucany to po wyslaniu go
na arke wszystko wygladalo w porzadku.
Nima gorszyj bestyi na świcie, niżli uzbrojona krasnoludzka baba w pełnym galopie.

Awatar użytkownika
Werbat
Posty: 1357
Rejestracja: 12 lut 2009 21:25
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: CMUD

Post autor: Werbat » 04 lut 2012 17:51

Bo edytor w kliencie widać nie używa fontów o stałej szerokości znaków i to, co napisałeś w nim tylko Tobie wydawało się 'równe' ;-)
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.

Haern
Posty: 756
Rejestracja: 13 lut 2009 14:03

Re: CMUD

Post autor: Haern » 04 lut 2012 18:09

Dokladnie tak jak napisal Werbat. Poszukaj ustawienia czcionki dla edytora, zapewne w Prefs. Albo rob w notatniku, ktory ma chyba zawsze/domyslna ronoznakowa (np courrier new). A parsing i triggery oraz parsowanie w samym edytorze warto miec wylaczone kiedy wysylasz tekst do Arki zeby uniknac slynnych "zabij powazaniem" itp.;)

Awatar użytkownika
Brygu
Posty: 115
Rejestracja: 13 lut 2009 14:34

Re: CMUD

Post autor: Brygu » 15 lut 2012 10:54

Hej.

Mam tak, że jak zrobie ALT+tab żeby przełączyć się między cMudem, a przeglądarką, i znów ALT+tab by wrócić do cMuda, to wiersz poleceń nie jest aktywny, co więcej muszę użyć myszki by go aktywować. Wie ktoś jak ustawić by był aktywny po przełączeniu? Albo zna ktoś jakiś skrót klawiszowy na aktywację?

Z góry dzięki.

ODPOWIEDZ