CMUD

Forum techniczne Arkadii.
Amirez
Posty: 68
Rejestracja: 25 lut 2011 21:32

Re: CMUD

Post autor: Amirez » 01 gru 2012 21:47

Niestety cos nie dziala. Nie wpada juz w petle
Wysyla komende zabij kogo:( musze miec cos zle poustawiane we wlasciwosciach tiggera chyba :(
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012 00:09 przez Amirez, łącznie zmieniany 1 raz.

Rennz
Posty: 546
Rejestracja: 12 sty 2010 17:09
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: CMUD

Post autor: Rennz » 01 gru 2012 22:33

Spróbuj:

Kod: Zaznacz cały

$do_zabicia = %1
#key DEL {zabij %db(@mob,$do_zabicia)}
PS. Gdyby dalej nie działało to załącz echo komend i pokaż co dokładnie wysyła do muda.

Amirez
Posty: 68
Rejestracja: 25 lut 2011 21:32

Re: CMUD

Post autor: Amirez » 02 gru 2012 00:12

Teraz dziala. Choc merytorycznie nie rozumiem tego czemu moj sposob nie zadzialal.Nie kojarze dzialania tych zmiennych lokalnych.
A pozatym moj samodzielnie pisany konfig sie rozrasta:)praktycznie w pol roku mozna opanowax skladnie zscript cmuda:)

Haern
Posty: 756
Rejestracja: 13 lut 2009 14:03

Re: CMUD

Post autor: Haern » 02 gru 2012 18:54

Prawdopodobnie nie parsowało Ci "%1", więc utworzony bind pod DEL wyglądał tak:
zabij %db(@mob,%1)
Gdzie %1 już nie istniał. Można by to chyba obejść używając %expand, czyli
#key DEL {%expand(zabij %db(@mob,%1))}
ale nie testowałem. Co nie zmienia faktu, iż tworzenie za każdym razem tego binda moim zdaniem można zamienić na lepsze rozwiązanie, jeśli oczywiście nie ma on innych funkcji niż zabijanie moba. Jeśli DEL nie jest używany przez żaden inny skrypt, przypisałbym na stałe do niego komendę {zabij @mobka}, a w triggerze łapiącym moby zamiast #key dałbym
#var mobka {%db(@mob,%1)}
Powód? Niestety często bywa tak, że w natłoku skryptów CMUD zamiast nadpisać istniejącego binda tworzy nowego gdzieś indziej, dublując w tym wypadku bind na DEL. Dlatego, jeśli masz posegregowane skrypty, polecam jak najczęściej używać komendy #CLASS, przy każdej praktycznie zmianie wartości zmiennej/binda - da się uniknąć tego dublowania w większości wypadków.

Amirez
Posty: 68
Rejestracja: 25 lut 2011 21:32

Re: CMUD

Post autor: Amirez » 03 gru 2012 20:35

Skrypty mam uporzadkowane w miare ale wlasnie czasem szczegolnie przy licznikach jest balagan .Zmienne czy macro keys tworza sie gdzie popadnie.
Rozumiem ze klase tworzymy w ten sposob
#class super_mega_skrypt
.... super _mega skrypt
#class 0
Jak stworzyc podklase? Jak przypisac klase jesli zmienna odpowiada np za dwa skrypty?

Haern
Posty: 756
Rejestracja: 13 lut 2009 14:03

Re: CMUD

Post autor: Haern » 03 gru 2012 21:20

Trzymać ją w jednej, i zawsze się odwoływać do tej klasy a nie innej. Da się to opanować w większości przypadków, ale czasem i tak się dublują - nie znalazłem na to rady.
Klasy możesz tworzyć ręcznie z poziomu edycji settings.
Odwoływanie się do subklas nie różni się od zwykłych klas, program przeszukuje wszystkie istniejące klasy i subklasy, nie tylko te w głównym katalogu - więc nawet jeśli w klasie A jest klasa B, to #CLASS B odwoła się do tej B, a nie do jakiejś w katalogu głównym.

Dunbar
Posty: 15
Rejestracja: 18 mar 2010 12:26

Re: CMUD

Post autor: Dunbar » 08 gru 2012 15:50

Czolem,

Ja się jeszcze odniosę do tego skryptu z DEL i łapaniem opisów potworków, wg mnie za dużo z tym zabawy. Ja mam zrobione to inaczej.

Mam na klawiaturze trzy przyciski które są kolo siebie i w arce są nie używanie: \, ] , [. Pod nimi zrobiłem se macra: z @wrog1, z @wrog2, z @wrog3. Gdzie z to skrypt do zabij, albo rozkaz zabic, ktory tez sobie moge zmieniac.
Do tego mam "multi" buttona, czyli takiego rozwijanego, w którym sobie wybieram expowisko, i mi binduje pod wrog1, wrog2, wrog3 odpowiednie zmienne. Tak chyba jest najwygodniej.

wrog1 = {duzego vrana}
wrog2 = {bobolaka}
wrog3 = {vrana}
#sh
#show {%ansi(high,green) >> %ansi(high,white)"\" - zabij @wrog1}
#show {%ansi(high,green) >> %ansi(high,white)"]" - zabij @wrog2}
#show {%ansi(high,green) >> %ansi(high,white)"[" - zabij @wrog3}
#sh
#t- "gobliny"
#t- "kurhan"

Przy okazji dzięki temu mogłem sobie zrobić katalogi jak gobliny, kurhan w których mam inne maca, potrzebne na danym expowisku i moge sobie je powylaczac poza nimi.

I dzięki temu nie mam żadnych problemow z "nadpisywaniem" przynajmniej przy tym skrypcie..

Re: up
A ja nie mam ani jednej klasy założonej w skryptach i mam praktycznie zero problemow z dublującymi się elementami.

Pozdrawiam,
D

Rennz
Posty: 546
Rejestracja: 12 sty 2010 17:09
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: CMUD

Post autor: Rennz » 08 gru 2012 19:31

Bez klas według mnie jest mega bałagan (-:

Dunbar
Posty: 15
Rejestracja: 18 mar 2010 12:26

Re: CMUD

Post autor: Dunbar » 08 gru 2012 20:13

Może źle się wypowiedziałem. Nie mam odnośników do klas W ŚRODKU w skyptach. Różnego rodzaju "katalogi" na skrypty mam i.e. "łowienie", "druzyna" itd.. Nie uważam żebym miał bałagan :)

Rennz
Posty: 546
Rejestracja: 12 sty 2010 17:09
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: CMUD

Post autor: Rennz » 08 gru 2012 21:38

A to zmienia postać rzeczy (-:

ODPOWIEDZ