Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Forum techniczne Arkadii.
Awatar użytkownika
Rafgart
Posty: 952
Rejestracja: 09 lut 2009 10:10

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Rafgart » 10 maja 2015 09:32

Ilosc kolorow jest zdefiniowana przez specyfikacje ANSI http://en.wikipedia.org/wiki/ANSI_escape_code.

Kjell
Posty: 70
Rejestracja: 23 kwie 2015 11:01

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Kjell » 10 maja 2015 14:10

Pozwolę sobie dodać kilka słów w temacie kolorów. Arka pozwala na ustawienie kolorów z dwóch palet: ANSI oraz XTERM. Paleta ANSI obejmuje tylko 16 kolorów, natomiast XTERM 256 kolorów. Ta pierwsza została określona w standardzie już w latach 70tych i nie określono dokładnej warości kolorów, jedynie nazwy, dlatego różne teriminale czy klienty mudowe stosują zbliżone wartości RGB, ale nie identyczne. I dlatego większość z nich pozwala na konfigurację wartości RGB, ponieważ z serwera informacja nie przychodzi w postaci wartości koloru, a w postaci "ESC sequence", którą klient odczytuje i na podstawie numeru koloru i podstawia zdefiniowaną przez siebie wartość koloru.

XTERM to rozszerzenie standardu ANSI o jeden kod, który wysyła się wraz z numerem koloru - indeksem z 256-kolorowej palety. W odróżnieniu od palety 16-korowej, paleta XTERM zdaje się mieć wartości RGB ściśle określone.

Później jeszcze standard ANSI rozszerzono o możliwość wysyłania wartości kolorów 24-bit, bezpośrednio wyrażonych w RGB, bez żadnych palet. Arka zdaje się takich kodów nie wysyłać.

ANSI-16 i XTERM-256 to całkiem spora ilość kolorków, żeby sobie ładnie wszystko poustawiać wizualnie... np w TFie czy Mudlecie, ale z tego co pamiętam, problem jest ze Z/CMUDem, który obsługuje tylko podstawowe 16 kolorów. Zgadza się? Ja w CMUDzie ustawiałem zwykle jaskrawy pomarańczowy zamiast ciemnoczerwonego i jakiś jasny fioletowopodobny zamiast ciemnoniebieskiego i to już sporo poprawiało.

Awatar użytkownika
Herenvarno
Posty: 809
Rejestracja: 09 mar 2010 11:22

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Herenvarno » 10 maja 2015 17:30

Pare groszy chcialem dodac:
Ustawienie XTERM kolorkow powoduje "migotanie" napisow odbieranych przez klienta ZMUD.

Niestety, jest to dla mnie bardzo nieporzadany efekt z tego powodu, iz z tego wlasnie klienta korzysta u mnie osoba z epilepsja.
Migotanie zas, jest prawie pewniakiem co do tego, ze wywola atak epileptyczny.

No nic, <rozloz bezradnie rece>.
Nie każdy jest mile widziany w moim domu. Gdybym wszystkich traktował jednakowo, nikogo nie wyróżniłbym!

Gleanevall
Posty: 258
Rejestracja: 13 sie 2011 21:08

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Gleanevall » 11 maja 2015 08:41

Cmud wyświetla oba rodzaje poprawnie. Triggery mogą łapać pattern tylko z ANSI.

Deval
Posty: 42
Rejestracja: 04 mar 2011 19:38
Lokalizacja: Carbon

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Deval » 14 maja 2015 09:44

Jak się przywracało domyślną konfigurację klienta?
Właśnie rozsypał mi się cały klient, mam tylko okno gry, wszystkie menu wyłączone.
Wszystkie aliasy/makra/kolorki itp usuniete

Edit:
Od razu lepiej się czuję skoro nie tylko ja mam problem :P
Ostatnio zmieniony 14 maja 2015 10:17 przez Deval, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Fuggazi
Posty: 162
Rejestracja: 13 maja 2010 12:48

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Fuggazi » 14 maja 2015 09:55

Deval pisze:Jak się przywracało domyślną konfigurację klienta?
Właśnie rozsypał mi się cały klient, mam tylko okno gry, wszystkie menu wyłączone.
Wszystkie aliasy/makra/kolorki itp usuniete
Niestety mam to samo...
Help!
Co to jest Chaos? To jest Ład, który zniszczo­no przy Stworze­niu Świata.
S.J. Lec

Awatar użytkownika
Sumar
Posty: 9
Rejestracja: 12 lut 2009 22:30
Lokalizacja: Ełk

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Sumar » 14 maja 2015 10:05

Fuggazi pisze:
Deval pisze:Jak się przywracało domyślną konfigurację klienta?
Właśnie rozsypał mi się cały klient, mam tylko okno gry, wszystkie menu wyłączone.
Wszystkie aliasy/makra/kolorki itp usuniete
Niestety mam to samo...
Help!
To widocznie jakiś grubszy problem moze, bo i u mnie przed chwilą dokladnie to samo.
Mialem chwilowe zerwanie polaczenia i po ponownym polaczeniu sie wszystko mi wyzerowalo, cale ustawienia ktore dzis mozolnie wpisywalem. ;P
Tak jak wyzej - wyczyscilo wszelkie konfiguracje, do zera.

EDIT: Kombinuje, sprawdzam i z tego co zuwazyłem, to teraz za każdym zalogowaniem włącza mi sie klient bez kompletnie zadnych ustawien konfiguracji.
Ponadto, (tu wykrzyknik ! ) gdy probuje zapisac jakies konfiguracje nie otrzymuje zwrotnej informacji, ze zostaly one zapisane.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2015 10:31 przez Sumar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Crysiana
Posty: 21
Rejestracja: 02 kwie 2009 12:46

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Crysiana » 14 maja 2015 10:26

Sumar pisze:
Fuggazi pisze:
Deval pisze:Jak się przywracało domyślną konfigurację klienta?
Właśnie rozsypał mi się cały klient, mam tylko okno gry, wszystkie menu wyłączone.
Wszystkie aliasy/makra/kolorki itp usuniete
Niestety mam to samo...
Help!
To widocznie jakiś grubszy problem moze, bo i u mnie przed chwilą dokladnie to samo.
Mialem chwilowe zerwanie polaczenia i po ponownym polaczeniu sie wszystko mi wyzerowalo, cale ustawienia ktore dzis mozolnie wpisywalem. ;P
Tak jak wyzej - wyczyscilo wszelkie konfiguracje, do zera.
Mam to samo

Awatar użytkownika
Aran
Posty: 34
Rejestracja: 07 lut 2009 02:14

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Aran » 14 maja 2015 12:16

Występują pewne problemy z oficjalnym klientem - tj. dokładnie z zapisem jego konfiguracji na MUD.
Problem jest nam znany i jest prawdopodobne, że zostanie rozwiązany dzisiaj wieczorem.


Aby tymczasowo załadowac "defaultową" konfigurację klienta można uruchomić konsolę JS i ręcznie wywołać:
load_mud_conf();

Deval
Posty: 42
Rejestracja: 04 mar 2011 19:38
Lokalizacja: Carbon

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Deval » 14 maja 2015 15:15

Udało się wczytałem domyślną konfigurację. Dla osób które będą szukały jak uruchomić konsole JS:
http://webmasters.stackexchange.com/que ... t-browsers

Dół: Dzięki, działa.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2015 20:58 przez Deval, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ