Porady dla graczy.

Forum wieści z Arkadii.
Pulp

Re: Porady dla graczy.

Post autor: Pulp »

Przesz sprawdzilem. :mrgreen:
Jesli ma sie lepsze puklerze od broni(co sie raczej nie zdarza, a nawet jeśli to korzyść jest ledwie zauważalna) to oplaca sie nosic dwa. Jesli ma sie gorsze to 1 bedzie mniejszym złem niż dwa, ale lepiej nie zakladać w ogole.
Pulp

Herenvarno pisze:Są jeszcze przecież inne możliwości, ktoś z wytrenowanymi umiejętnościami tarczownictwa, sztyletami, osoba której zależy na lekkości ekwipunku, może bardziej być zainteresowana tym, by mieć ze sobą puklerz nie tarczę.
Jeśli komuś zależy na lekkości to zdecydowanie nie powinien brac puklerzy(stosunek korzyści do ciezaru znacznie gorszy niz w przypadku lekkich tarcz).
Awatar użytkownika
Gunnar

Post autor: Gunnar »

A mi na dwurecznej broni 2 puklerze dawaly sporo wiecej przezywalnosci niz samo parowanie. Defens zwiekszal sie o kilkanascie % w porownaniu do zestawu bez puklerzy.
Oczywiscie, trzeba miec tarczownictwo.
Raglak

Post autor: Raglak »

Pulp pisze:Puklerze nie wykorzystują tarczownictwa. Co więcej, w 90% przypadków osłabiają parowanie. Sensu nie widać.
Na dobrych puklerzach wyciagam 20-30% ciosow na tarcze (na mobach, na ktorych z jednorekiem i tarcza mam kolo 50-60%). Osoby bez tarczownictwa na tych samych mobach zbieraja na puklerze kolo 2-3%. Wiec wydaje mi sie, ze jednak puki wykorzystuja uma tarczownictwo ;P Mi w kazdym razie daja bardzo duzo. Ale jak gadalem z osobami ktore maja tarczownictwo gp, za to wysoko uniki/parowanie, to im puklerze nic nie dawaly, a wrecz przeszkadzaly, wiec dla osoby bez wysokiego tarczownictwa na pewno sie nie oplaca. Dla kogos z tarcza - coz, mi sie wydaje ze sa bardzo ok, Pulpowi ze nie, proponuje samemu przetestowac :) Jak na idloexpie widze, ze zaczynam spadac z kondycja, to mam pewnosc ze akurat zniszczyly sie oba puklerze i musze wyjac z plecaka nowe :)

No i ofc puki tylko do dwurakow, bo przy jednorecznej broni to najgorsza tarcza jest klasy najlepszego puklerza.
Awatar użytkownika
Molu

Post autor: Molu »

Z tego co mi sie wydawalo, to bonus do parowania jest brany z jednej - lepszej tarczy/puklerza. Jesli to prawda, to noszenie 2 nie daje efektu (no chyba ze jako zapas).
Tylko o sprawach, które nas zupełnie nie interesują, możemy wydać rzeczywiście bezstronną opinię, co niewątpliwie jest powodem tego, że opinia bezstronna jest zawsze absolutnie bezwartościowa.
Pulp

No to poprawka. Puklerz może parować lepiej od broni, jesli ma sie wysokie tarczownictwo i zrecznosc.
Jednak wciąż wygląda to tak, że postać broni sie używając:
uników i tarczownictwa i (parowania bronia lub parowania puklerzem)
Wartość obrnna puklerza(najwyrazniej zalezna od tarczownictwa i zrecznosci) uśrednia sie z wartością broni. W efekcie opłaca sie nosić puklerze tyko jeśli postać paruje nimi lepiej niż bronią.
IMHO to błąd - te wartości powinny sie sumować a nie uśredniać.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2010 17:31 przez Pulp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Herenvarno

Post autor: Herenvarno »

Konstantujac: Puklerze to slabsza, bardziej kiepska i ograniczona wersja tarczy z ciekawa modyfikacja pozwalajaca zalozyc ja mimo posiadania i uzywania broni dwurecznej.
Jednak sam temat wykracza juz poza "porady dla graczy" bo tu raczej nie o porade idzie. Proponuje otworzyc nowy temat, albo wybrac odpowiedniejszy by nie zaciemniac roli ktora ma spelniac ten topic.
Nie każdy jest mile widziany w moim domu. Gdybym wszystkich traktował jednakowo, nikogo nie wyróżniłbym!
Balwur

Post autor: Balwur »

Czolem!
Niedawno zacząłem swoją przygode z Arkadią i chciałbym zapytać czy może ma ktoś jakiś przystępny skrypt z kolorami i np. licznikiem zabitych. Korzystam obecnie z gołego Cmuda.

Pozdrawiam,
B.
Pulp

Balwur

Post autor: Balwur »

Dzięki za link do nowego forum.
Przeszukałem wcześniej stare ale tam niestety nie znalazłem.
Na nowym niestety też nie znalazłem linku do pliku z całością ustawień.
Gdyby ktoś był tak dobry i chciał się podzielić swoim skryptem to prosiłbym np. o przesłanie na peejay3@o2.pl

Dzięki.
Zablokowany