Pytania do Czarodziejów
Re: Pytania do Czarodziejów
Chciałem zapytać czy jest jakaś możliwość sprawdzenia kiedy konto/postać została utworzona? Dzięki z góry (thanks from the mountain) :)
Są to informacje mniej lub bardziej prywatne, dlatego udzielamy ich przez maila. Odpowiadamy na tego typu zapytania wysłane na arkadia@arkadia.rpg.pl. Jest to jednak sprawa o niskim priorytecie, więc w przypadku natłoku spraw (albo jak wszyscy się rzucą sprawdzić kiedy postać została utworzona) pytanie może pozostać bez odpowiedzi.
Jak kiedyś będzie mi się bardzo nudziło (na razie nie przewiduję), to może wprowadzę tą informację do profilu na stronie www.
You're welcome (jesteś mile widziany) :)
Yarrid
Są to informacje mniej lub bardziej prywatne, dlatego udzielamy ich przez maila. Odpowiadamy na tego typu zapytania wysłane na arkadia@arkadia.rpg.pl. Jest to jednak sprawa o niskim priorytecie, więc w przypadku natłoku spraw (albo jak wszyscy się rzucą sprawdzić kiedy postać została utworzona) pytanie może pozostać bez odpowiedzi.
Jak kiedyś będzie mi się bardzo nudziło (na razie nie przewiduję), to może wprowadzę tą informację do profilu na stronie www.
You're welcome (jesteś mile widziany) :)
Yarrid
Czy ostatnio (w przeciagu kilku dni) wprowadzano zmiany w specu zboja ?
Czy wizowie daza do tego zeby zrobic z nas zawod bardziej przypominajacy palkarza KG niz stary zawod OK ? Nie mam nic przeciwko ... tylko irytujace jest to ze zawod pro druzynowy nie ma umow druzynowych a zasloniety nie moge wykonywac swojej roboty*
p.s.
Pytam bo nie mam z kim skonfrontowac testow a wyglada mi to na buga.
Pozdrawiam.
Ogluszanie jest bardzo specyficznei spece z nim zwiazane moga byc zmieniane, zaleznie od analizy logow. Tak stalo sie w przypadku zboja. Nie oznacza to, ze spec jest slabszy. Jest inny.
Rafgart
Czy wizowie daza do tego zeby zrobic z nas zawod bardziej przypominajacy palkarza KG niz stary zawod OK ? Nie mam nic przeciwko ... tylko irytujace jest to ze zawod pro druzynowy nie ma umow druzynowych a zasloniety nie moge wykonywac swojej roboty*
p.s.
Pytam bo nie mam z kim skonfrontowac testow a wyglada mi to na buga.
Pozdrawiam.
Ogluszanie jest bardzo specyficznei spece z nim zwiazane moga byc zmieniane, zaleznie od analizy logow. Tak stalo sie w przypadku zboja. Nie oznacza to, ze spec jest slabszy. Jest inny.
Rafgart
2011.04.01
Gniot Adiutant Kapitana Kompanii Gryfa, Walczacy z Wiatrakami, Miecznik z
Paweza, Naczelny Madrala Arkadii, Ogr o Elfich Uszach, Elf o Ogrzym
Rozumku, Zastepca Szefa Muminkow z Obozu Najemnikow, Arcydzielo
Sztuki Cukierniczej
Sztuki Cukierniczej
Witam,
Mam pytanie dotczące balansu.
Chodzi o przypadek, gdy z powodu zbyt silnej postaci zostały zbalansowane halflingi.
Chciabym się dowiedzieć czy administracja przyjrzy się elfom i też je odpowiednio
zbalansuje.
Rozumiem, że balans ma polegać na tym, że każda rasa ma pewne zalety i wady. Ale ogólnie
powinny one być porownywalne pod względem możliwości bojowych na tym samym poziomie
postaci. Jedna cecha równoważy inną.
Kosh
Zbalansowane zostaly cechy wszystkich ras.
Rafgart
Rozumiem, zatem przy założeniu, że cechy są zbalansowane mam kolejne pytanie.
Czy razem z cechami została zbalansowana częśc kodu odpowiadającego za walkę?
Bowiem z obserwacji z wielu walk zręczność elfa nie rekompensuje niskiej siły i
wytrzymalości. Może się mylę ale pomijając wpływ zręczności na możliwości ofensywne
widzę brak równowagi nawet przy możliwościach defensywnych.
(przy umach zawodowych uniki i parowanie).
K.
Mam pytanie dotczące balansu.
Chodzi o przypadek, gdy z powodu zbyt silnej postaci zostały zbalansowane halflingi.
Chciabym się dowiedzieć czy administracja przyjrzy się elfom i też je odpowiednio
zbalansuje.
Rozumiem, że balans ma polegać na tym, że każda rasa ma pewne zalety i wady. Ale ogólnie
powinny one być porownywalne pod względem możliwości bojowych na tym samym poziomie
postaci. Jedna cecha równoważy inną.
Kosh
Zbalansowane zostaly cechy wszystkich ras.
Rafgart
Rozumiem, zatem przy założeniu, że cechy są zbalansowane mam kolejne pytanie.
Czy razem z cechami została zbalansowana częśc kodu odpowiadającego za walkę?
Bowiem z obserwacji z wielu walk zręczność elfa nie rekompensuje niskiej siły i
wytrzymalości. Może się mylę ale pomijając wpływ zręczności na możliwości ofensywne
widzę brak równowagi nawet przy możliwościach defensywnych.
(przy umach zawodowych uniki i parowanie).
K.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2009 21:41 przez Kosh, łącznie zmieniany 1 raz.
1. Jak obecna administracja zapatruje sie na miejsca na arce z opcja do_die? Jest ich calkiem sporo (demonica w drachenfels, pulapka u potepiencow, pulapka w ruinach, przepascie w irranie i gorach czarnych, statki bez kapitana, a pewnie jeszcze pare sie takich znajdzie), a zgon od czegos takiego potrafi byc mocno frustrujacy, szczegolnie jesli ma sie bardzo wysokie cechy. Przez jedna komende potrafi pojsc w plecy i pol roku ekspa. Czy nie uwazacie, ze w takich miejscach przydalyby sie chociazby testy cech lub umiejetnosci?
Miejsca gdzie niewlasciwie wystepowalo zabijanie zostaly jakis czas temu poprawione. Co do reszty to jak najbardziej moze wystepowac, ale jest to rozwiazanie dosc leniwe i nieprzyjazne dla gracza.
Argument o dlugim odrabianiu nie istnieje. To swiadomy wybor gracza do jakiego poziomu dazy.
Rafgart
2. Czy wizowie dostrzegaja problem w obecnym systemie wyciagania magikow? Rozumiem, ze respawn co 24h magika (ma to miejsce w przytlaczajacej wiekszosci tych przedmiotow) ma zapobiegac temu, by zbyt duzo takich przedmiotow pojawialo sie na arce. Ale powoduje to tez ogromny problem - jezeli jedna gildia wyjmie o okreslonej godzinie magiczny przedmiot, wie o ktorej musi przyjsc nastepnego dnia by znow go zdobyc. Tymczasem inni musza 'strzelac', przychodzic o losowych porach co w 90% przypadkow konczy sie niepowodzeniem. Dla przykladu - byl calkiem niedawno taki moment ze mielismy w skrzyni trzy misterne topory (bylyby cztery, ale jeden sie zlamal). Bo po prostu wiedzielismy o ktorej przyjsc... Nikt inny nie znal godziny respawnu magika i nie mial zadnych szans zeby go wyjac. Czy bedzie to zmieniane?
Pozdrawiam
Problem jak najbardziej jest, ale zwiazany z tym, ze wyjatkowa bron dostaje dopiero nowy npc, wiec trzeba go zabijac dwa razy.
Co do czasu pomiedzy wystapieniamy, to byl za maly random.
Rafgart
Miejsca gdzie niewlasciwie wystepowalo zabijanie zostaly jakis czas temu poprawione. Co do reszty to jak najbardziej moze wystepowac, ale jest to rozwiazanie dosc leniwe i nieprzyjazne dla gracza.
Argument o dlugim odrabianiu nie istnieje. To swiadomy wybor gracza do jakiego poziomu dazy.
Rafgart
2. Czy wizowie dostrzegaja problem w obecnym systemie wyciagania magikow? Rozumiem, ze respawn co 24h magika (ma to miejsce w przytlaczajacej wiekszosci tych przedmiotow) ma zapobiegac temu, by zbyt duzo takich przedmiotow pojawialo sie na arce. Ale powoduje to tez ogromny problem - jezeli jedna gildia wyjmie o okreslonej godzinie magiczny przedmiot, wie o ktorej musi przyjsc nastepnego dnia by znow go zdobyc. Tymczasem inni musza 'strzelac', przychodzic o losowych porach co w 90% przypadkow konczy sie niepowodzeniem. Dla przykladu - byl calkiem niedawno taki moment ze mielismy w skrzyni trzy misterne topory (bylyby cztery, ale jeden sie zlamal). Bo po prostu wiedzielismy o ktorej przyjsc... Nikt inny nie znal godziny respawnu magika i nie mial zadnych szans zeby go wyjac. Czy bedzie to zmieniane?
Pozdrawiam
Problem jak najbardziej jest, ale zwiazany z tym, ze wyjatkowa bron dostaje dopiero nowy npc, wiec trzeba go zabijac dwa razy.
Co do czasu pomiedzy wystapieniamy, to byl za maly random.
Rafgart
Kiedys czytalem loga z kasacji jednego mutanta. Rowniez
druga postac zostala mu skasowana i jako powod wiz kasujacy
podal dobre wytlumaczenie. Mowa tam byla miedzy innymi o tym
ze ludzie na arkadii wiedza do kogo naleza te postacie a to jest
zakazane.
Moje pytania:
Czy tak jest naprawde? Co z powszechnie znanymi przypadkami
osob ktore sa w dwoch gildiach i wszyscy doskonale o tym wiedza?
Co w wypadku gdy ktos loguje sie secondem w innej gildi, ktorym
spory czas nie gral bo jest np szansa na fraga, trzeba pomoc w
wyprawie czy narodzila sie wojna?
Czy fer jest gdy ktos uzywa seconda zastepujac firsta bo ten ma
wieksza sile bojowa ?
Jednoznacznie niewlasciwy jest przypadek gdy ma sie dwie postaci w jednej gildii i ktos wiecej o tym wie.
W pozostalych przypadkach mg musi zdecydowac, czy danemu graczowi udalo sie rozdzielic swiaty obu postaci.
Jesli masz jakies watpliwosci, to napisz o tym do mg.
Czy to pytanie z serii tych niewygodnych a jakis powod poprostu musial sie
znalezc?
Zadne pytanie nie jest niewygodne. Moze byc co najwyzej glupie lub pelne hipokryzji.
Co w pytaniu Szikaki bylo nie tak? Nie ma wojny z lesnymi.
Po pierwsze tam nie bylo tylko o lesnych.
Po drugie znasz wszystkie jego sekondy? Jesli tak piszesz to chyba tak, zastanow sie wiec czy tych przypadkow rowniez nie zglosic mg
Po trzecie patrz zdanie wyzej.
Rafgart
Twoja ostatnia odpowiedz jest pelna hipokryzji. Zupelnie niepotrzebnie. Znam postac Szikaki w berkach i tyle.
Moje pytanie w ogole nie dotyczylo Szikaki.
A sporo ciekawych pytan zadanych przez Szikake jest usuwanych tylko dlatego ze dotycza jego wrogow.
Wrog sam w sobie bledu nie zglosi, ale on tez go zglosic nie moze. Calkiem logiczne rozwiazania.
A co do zawodu zboja to ze trzy razy widzialem Twoja odpowiedz, ze nic nie bedzie ruszane.
druga postac zostala mu skasowana i jako powod wiz kasujacy
podal dobre wytlumaczenie. Mowa tam byla miedzy innymi o tym
ze ludzie na arkadii wiedza do kogo naleza te postacie a to jest
zakazane.
Moje pytania:
Czy tak jest naprawde? Co z powszechnie znanymi przypadkami
osob ktore sa w dwoch gildiach i wszyscy doskonale o tym wiedza?
Co w wypadku gdy ktos loguje sie secondem w innej gildi, ktorym
spory czas nie gral bo jest np szansa na fraga, trzeba pomoc w
wyprawie czy narodzila sie wojna?
Czy fer jest gdy ktos uzywa seconda zastepujac firsta bo ten ma
wieksza sile bojowa ?
Jednoznacznie niewlasciwy jest przypadek gdy ma sie dwie postaci w jednej gildii i ktos wiecej o tym wie.
W pozostalych przypadkach mg musi zdecydowac, czy danemu graczowi udalo sie rozdzielic swiaty obu postaci.
Jesli masz jakies watpliwosci, to napisz o tym do mg.
Czy to pytanie z serii tych niewygodnych a jakis powod poprostu musial sie
znalezc?
Zadne pytanie nie jest niewygodne. Moze byc co najwyzej glupie lub pelne hipokryzji.
Co w pytaniu Szikaki bylo nie tak? Nie ma wojny z lesnymi.
Po pierwsze tam nie bylo tylko o lesnych.
Po drugie znasz wszystkie jego sekondy? Jesli tak piszesz to chyba tak, zastanow sie wiec czy tych przypadkow rowniez nie zglosic mg

Po trzecie patrz zdanie wyzej.
Rafgart
Twoja ostatnia odpowiedz jest pelna hipokryzji. Zupelnie niepotrzebnie. Znam postac Szikaki w berkach i tyle.
Moje pytanie w ogole nie dotyczylo Szikaki.
A sporo ciekawych pytan zadanych przez Szikake jest usuwanych tylko dlatego ze dotycza jego wrogow.
Wrog sam w sobie bledu nie zglosi, ale on tez go zglosic nie moze. Calkiem logiczne rozwiazania.
A co do zawodu zboja to ze trzy razy widzialem Twoja odpowiedz, ze nic nie bedzie ruszane.
Witam.
Czy wystepowanie strazy poza ich terytorium dzialania...
ich pogon/blok/ogluszanie na trakcie jest rzecza
normalna i nie nalezy traktowac tego jako bledu ?
Jesli nie jest to jak daleko mam te npce wyciagnac
od ich miejsca stacjonowania zeby wizowie uznali to za blad.
To zalezy ktorej strazy. Dlatego tez jesli podejrzewasz blad, to nalezy go zglosic na mudzie (jak sie nie da w npcach, to mozna na lokacji w poblizu, ostatecznie zglosic blad globalny lub napisac do mg).
Rafgart
Czy wystepowanie strazy poza ich terytorium dzialania...
ich pogon/blok/ogluszanie na trakcie jest rzecza
normalna i nie nalezy traktowac tego jako bledu ?
Jesli nie jest to jak daleko mam te npce wyciagnac
od ich miejsca stacjonowania zeby wizowie uznali to za blad.
To zalezy ktorej strazy. Dlatego tez jesli podejrzewasz blad, to nalezy go zglosic na mudzie (jak sie nie da w npcach, to mozna na lokacji w poblizu, ostatecznie zglosic blad globalny lub napisac do mg).
Rafgart
2011.04.01
Sztuki Cukierniczej
Sztuki Cukierniczej
Witam,
Niedawno(z 2 tygodnie temu) była apokalipsa, a potem wiadomość do osób z zawodem miecznika z przelobowaniem. Potem zaś apokalipsa została przerwana.
Zatem moje pytanie jest takie. Można wiedzieć jakie to niby zmiany zaszły w owym zawodzie?
Zostaly poprawione komunikaty speca, tak by nie dzielily sie na dwa osobne i nie pokazywaly sie przy odpowiednio ustawionej opcji walki innych. Przy okazji niestety objawil sie dosc niemily blad, wiec trzeba bylo interweniowac...
Rafgart
Niedawno(z 2 tygodnie temu) była apokalipsa, a potem wiadomość do osób z zawodem miecznika z przelobowaniem. Potem zaś apokalipsa została przerwana.
Zatem moje pytanie jest takie. Można wiedzieć jakie to niby zmiany zaszły w owym zawodzie?
Zostaly poprawione komunikaty speca, tak by nie dzielily sie na dwa osobne i nie pokazywaly sie przy odpowiednio ustawionej opcji walki innych. Przy okazji niestety objawil sie dosc niemily blad, wiec trzeba bylo interweniowac...
Rafgart
Czy cos stoi na przeszkodzie by uruchomic dopasowywanie ubran pod rozmiar rasy na Arkadii?
Pozdrawiam.
Brak czasu.
Rafgart
Pozdrawiam.
Brak czasu.
Rafgart
Witam,
Czy itemy związane z przynależnością do klubów tez są doliczane do wagi ekwipunku czy nie ? ( nie wszystkie itemy są biżuterią np tuba obieżyświata czy kubek pijaka). Jeśli nie to czy jest możliwe aby się nie wliczały?
Jesli waza po kilkadziesiat gramow (a tyle powinny rozne kubki i sztucce) to jest to ok. Jesli jednak duzo wiecej to trzeba zglaszac.
Rafgart
Czy itemy związane z przynależnością do klubów tez są doliczane do wagi ekwipunku czy nie ? ( nie wszystkie itemy są biżuterią np tuba obieżyświata czy kubek pijaka). Jeśli nie to czy jest możliwe aby się nie wliczały?
Jesli waza po kilkadziesiat gramow (a tyle powinny rozne kubki i sztucce) to jest to ok. Jesli jednak duzo wiecej to trzeba zglaszac.
Rafgart
Niedawno pod pojeciem wrog (np ob wroga) kryl sie ten przeciwnik, z ktorym w danym momencie bylem skoncentrowany na walce (mnie moglo bic kilku, wrog to ten, ktorego ja bije). Obecnie wrog odnosi sie do pierwszej postaci poza mna na lokacji - niezaleznie czy jestem z nia zaangazowany w walke, czy nie.
Czy nowe dzialanie aliasu wrog jest zamierzone czy zglaszac blad?
Przyznam, ze wczesniejsza wersja byla bardziej praktyczna.
'Wrogowie' to wszystkie osoby na lokacji, ktore cie zaatakowaly lub ty je zaatakowales. 'ob wroga' wskaze wiec pierwsza z nich.
Osoba, na ktorej sie koncentrujesz, to 'przeciwnik'.
Byl od dawna szereg zgloszen, ze taki podzial jest oczywisty. Jak widac nie do konca...
Jesli jednak 'ob wroga' pokazuje ci osobe, z ktora na pewno nie walczysz, to jest to blad.
Rafgart
Czy nowe dzialanie aliasu wrog jest zamierzone czy zglaszac blad?
Przyznam, ze wczesniejsza wersja byla bardziej praktyczna.
'Wrogowie' to wszystkie osoby na lokacji, ktore cie zaatakowaly lub ty je zaatakowales. 'ob wroga' wskaze wiec pierwsza z nich.
Osoba, na ktorej sie koncentrujesz, to 'przeciwnik'.
Byl od dawna szereg zgloszen, ze taki podzial jest oczywisty. Jak widac nie do konca...
Jesli jednak 'ob wroga' pokazuje ci osobe, z ktora na pewno nie walczysz, to jest to blad.
Rafgart