Tercoral pisze:Ja tam nie chce nic mowic, ale to nie kultura zebrania o lajki i donate jaka mamy youtubie. Fajnie ze ktos chce brac kase za tworzenie, ale na arce to chyba nie do przeskoczenia. Bo bierzesz kase to do czegos sie zobowiazujesz. Wiec nasze placze zaczely by miec sens(, bo placimy) a na arkadii jest jak jest z placzami.

Niech to jednak zostanie literkami w tle
Co zrobisz z baza jak nie da sie jej przeniesc na inny komputer. Maja trzymac powielone dane 1000 NPC u siebie?
A mapa juz jest na wszystkich liczacych sie klientach. GMCP na labirynty? To bedzie kolejna lokacja tylko bardziej zawila do przejscia.
To nie żebranie o "lajki" czy inne takie. To po prostu gratyfikacja za spędzony czas i poświęcenie. Zgadza się, że jak będzie "Donate" to i będą oczekiwania. To oczywiste. Zawsze twórcy mogą ograniczyć dostęp do pewnych opcji za pomocą klucza, który będzie odpłatny lub wymagał darmowej rejestracji jak niektóre aplikacje lub nie. Tutaj to jest w kwestii twórców. To są szczegóły, które można przedyskutować tutaj na Forum aby mieć zarys a detale są zawsze dogrywane w pokojach konferencyjnych z prawnikami czy radcami.
Wiem, że Arkadia jest specyficzna. Zdążyłem już to zauważyć. Tutaj rozprawiamy o kliencie a nie o samej Arkadii, więc chodzi nam o medium dostępu do świata w którym chcemy odgrywać nasze postacie i przeprowadzać interakcje z innymi graczami. Projekt klienta uważam za rewelacyjny i dużo lepiej wyglądający niż reszta klientów "stacjonarnych". Nie oszukujmy się, mapy są dostępne, sam z nich korzystam (Wakahiko). Bazy są dostępne, też z nich korzystam. Po prostu nie ma inkorporacji tych elementów w oficjalnym kliencie. Format zapisu bazy uważam, że nie jest to wielki problem. Obecny plik konfiguracyjny to zwykły plik JSON, który można pobrać i zapisać na komputer. Podobnie można zrobić z bazami i mapami, kwestia wybrania jakiegoś otwartego formatu. Nie musi być baza i mapa przechowywana na serwerze. Mogą być ładowane z zewnętrznego pliku konkretnego użytkownika i wtedy załadowane, włączone do operacyjnej części klienta. Jeśli chodzi o mapę lokalizacji, to tylko te które już postać odwiedziła i zna i standardowy pakiet. Ja osobiście bym nie chciał wszystkich map od razu wgranych.
W obecnych czasach, gdzie dużo aplikacji aby być wieloplatformowym i nie tracić czasu na kodowanie na każdy specyficzny system wykorzystuje interfejs WWW, gdyż jest ogólnodostępny na każdym komputerze. Sam używam Debiana wydania Stable i TrueOS (BSD - taki poligon) a inni członkowie mojej rodziny MS Windows, ale również Ubuntu jak i MacOS i wszyscy przy użyciu przeglądarki na chwilę obecną są w stanie używać różnych aplikacji bez względu na platformę i wymieniać się danymi.
Wiem, że takie projekty zaczynają się jako hobby lub chęć zabicia czasu. Uważam, że skoro coś jest moim hobby i sprawia mi przyjemność to rozwój jest konieczny gdyż inaczej projekt umiera powoli śmiercią naturalną. Wybierając projekt bazujący na użytkownikach rozproszonych i Internecie samym w sobie, niejako robimy ukłon w stronę otwartości na ludzi którzy będą korzystać z naszego hobbystycznego dorobku. Jest to naturalna konsekwencja.
Pozdrawiam serdecznie