Odpowiem na to, na co potrafie.
Iraeghlee pisze:5) Skrajnie dziwne i raczej z ciekawości - czy woda może parować z bukłaka? Jest całkiem nowy i nie widać by był dziurawy. Jednak znacząco spadła ilość użyć, nim zostanie opróżniony zupełnie. Ewentualnie, czy rodzaj napoju różnie zaspokaja pragnienie? Na początku napełniałam alkoholem i przy procentowych napojach starczało na dłużej. Przy czym - raczej - nie chodziło tu o to, że alkohol był zbyt mocny i nie mogłam pić do ugaszenia pragnienia ergo nie piłam więcej razy ale mniejszych ilości. Czy wzrost cech lub expa zwiększa żołądek?
Ostatnie to prawda. Bardziej doświadczona postać, to więcej jedzenia i picia , żeby zaspokoić głód i pragnienie i bierzesz większe łyki z bukłaka.
Iraeghlee pisze:6) Rzeczy w plecakach mniej wadzą, rzeczy w przy sobie ważą normalnie. Jak to się ma do rzeczy przytroczonych do pasa?
Nie ważą nic, podobnie, jak założone ubrania, biżuterie, pochwy itp.
Ale uwaga: Przytroczony woreczek czy bukłak nie ważą, ale zioła w takim woreczku, czy wódka w bukłaku ważą normalnie.
Iraeghlee pisze:7) Przeczytałam już, że darmowy transport odpada po osiągnięciu poziomu lub po dwóch tygodniach - czy chodzi tu o 14 dni wieku postaci, czy 14 dni kalendarzowych od stworzenia postaci?
Tu akurat pomógłby ktoś młody, ale raczej to pierwsze.
Zresztą to takie istotne? Niedługo sama się przekonasz.
Iraeghlee pisze:8) Przeczytałam również, że jest jakieś miejsce w którym można zamówić zbroję - oczywiście nic dokładnego, tylko wspomnienie, o zbroi, że ze skóry chyba wyverny - więc radośnie łaziłam po lokacjach typu pracownie, garbarnie, sklepy ze skórami i próbowałam zamówić zbroję. Potem znalazłam informację o możliwości zamówienia ekwipunku w cechu i że należy się w nim umowić z kupcem (przez to i przez lokację Ishtar domniemywam, że chodzi o ckn). Normalnie bym o to nie pytala ale czy tu chodzi o to samo miejsce?
Żeby kuśnierz wykonał dla Ciebie zbroje ze skóry, musisz mu tę skórę przynieść. Większość postaci na Arkadii będzie Ci umiała wskazać, gdzie znajdują się Ci rzemieślnicy.
Cech wykonuje zbroje u kuśnierza i sprzedaje z zyskiem, żebyś nie musiała męczyć się z polowaniem i wycinaniem skóry.
Iraeghlee pisze:9) Nawiązując do poprzedniego - podczas poszukiwań moich znalazłam lokację wyglądającą na krawca, npc wszedł w interakcję jednak nie chce gadać bez przyniesienia mu czegoś - niepokoję się, że może tu chodzić o jakieś zadanie w które wcięłam się w połowie i moje pytanie brzmi: Czy zadanie uznane zostaje za wykonane wtedy i tylko wtedy, gdy zostanie poprawnie rozpoczęte i zakończone? Czy zrobienie czegoś co jest właściwe tylko dla zadania np. znalezienie kotka, bez rozpoczęcia zadania i porzucenie go np. … zjedzenie kotka, uniemożliwia nam późniejsze zrobienie zadania? Jeżeli tak to tylko do apoki? Czy może właściwy kotek materializuje się nam dopiero gdy pogadamy z dziewczynką, więc przed tym możemy spokojnie zjadać napotkanie kotki?
Zadanie na pewno trzeba rozpocząć i zakończyć w konkretny sposób (czasem jest więcej niż jeden).
Nie da się wciągnąć w zadanie w połowie. Czasem jak między początkiem i końcem wykonasz coś na skróty dostaniesz po prostu niej doświadczenia.
Iraeghlee pisze:10) Na wiki jest spis umów gp wraz z liczbowymi poziomami - gdzie znajdę informację jak one przekładają się na poziomy opisowe?
Poziom opisowy jest równo co dziesięć procent. 1-10,11-20,...,91-100.
Iraeghlee pisze:11) Czy gnomka z klubu Obieżyświata i jej pomocnicy istnieją teraz na Arce i czy mają jakieś ulubione okolice? Szukam niestrudzenie ale trzy razy mnie ubiły różne potwory plus cztery razy przy próbach odzyskania ekwipunku więc najogólniejszy z ogólnych hint by mi się przydał...
Jeden i drugi gnom mówi w jakiej okolicy jest Fluxa.
edit: ojoj Miuosh ubiegł.