Drobne Pomysły

Wszelkie pomysły dotyczące Arkadii.
Awatar użytkownika
Herenvarno

Re: Drobne Pomysły

Post autor: Herenvarno »

Ktoś wcześniej na forum wspomniał iż zapomniano o takiej drobnej sprawie jak szybkość poruszania się uwzględniając możliwości rasy. że osoba goniąca na trigach, mimo tego ze tak naprawdę jest wolniejsza od gonionego, to spokojnie dotrzymuje jej kroku (pomijając zmęczenie). Brakło wiec chyba miejsca na delaya (opóźniacza) który ogranicza do tempa poruszania się danej rasy.
Tak na przyklad Rasa X, jako ta najszybsza, może przemiescic sie na sasiednia lokacje w tempie powiedzmy 0,2 sekundy (co jest traktowane jako szybki bieg). Delay nie pozwala przekroczyć tej granicy danej rasie.
Przykładowa prędkość mogla by być rozgraniczona np.
Dla rasy X
0,2 - 1,0 sek. = Szybki bieg
(pozostałe tępo poruszania się rozgraniczyć opisem jako krotność odpowiednia tego przedziału czasowego)

Dla rasy Y
0,3 - 1,5 sek. = Szybki bieg
Dla rasy Z
0,5 - 2,5 sek. = Szybki bieg

...

Zauważcie że rasa X może opuścić lokacje na która weszła o jakieś kilka dziesiątych sekundy w stosunku do rasy Z, biegnie znacznie szybciej.

Doliczając wytrzymałość na zmęczenie odpowiedniej rasy może się okazać ze "szybszy" będzie się poruszał szybciej, jednak wytrzymalszy będzie biegł znacznie dłużej.

W ten sposób wyeksponowano by pewne atrybuty które zubożają niektóre rasy.
Nie każdy jest mile widziany w moim domu. Gdybym wszystkich traktował jednakowo, nikogo nie wyróżniłbym!
Gość

Post autor: Gość »

i rasa z nie miałaby szans uciec przed x zbierając jeszcze co lokacje po plecach
Awatar użytkownika
Herenvarno

Mimi pisze:i rasa z nie miałaby szans uciec przed x zbierając jeszcze co lokacje po plecach
Zwykle to masa mięśni powoduje iż Z bija dość mocno, a X tylko mogą pogłaskać..

edit..
Aktualnie:
Dodatkowo to ci wolniejsi dotrzymują kroku szybszym, mając wciąż profit z góry mięśni.
Nie każdy jest mile widziany w moim domu. Gdybym wszystkich traktował jednakowo, nikogo nie wyróżniłbym!
Rahul

Post autor: Rahul »

O ile mnie pamięć nie myli kiedyś był już taki delay, podczas biagania po traktach wyswietlal sie komunikat typu "Ruszac dalej? Bez chwili odpoczynku?" IMO strasznie to było upierdliwe. A gonienie na trigach zostało obcięte, bo nie zawsze widać gdzie dana osoba ucieka - proste.
Awatar użytkownika
Herenvarno

Rahul pisze:O ile mnie pamięć nie myli kiedyś był już taki delay, podczas biagania po traktach wyswietlal sie komunikat typu "Ruszac dalej? Bez chwili odpoczynku?" IMO strasznie to było upierdliwe. A gonienie na trigach zostało obcięte, bo nie zawsze widać gdzie dana osoba ucieka - proste.
To nie delay tylko stoper. Stopowało ci postać a nie wykonywało komendy z opóźnieniem.
Urithair

Post autor: Urithair »

Tak - ja o tym wspomniałem jakiś czas temu.
I tak, jak to przedstawia Herenvarno, nie byłoby to upierdliwe, a na pewno zmieniłoby Arkadię z czysto zręcznościowej.
Pisałem wtedy, że pomija się szybkość, ale nie miałem pomysłu, jak to zrobić. Dziękuję, że ktoś zwrócił na ten problem uwagę.
Rahul

Post autor: Rahul »

Nic tylko założyć sobie najszybszą postać, troche wyexpić, zdobyć umy i iść na PK przeciwko rasom z niższą prędkością, bo przecież za każdym razem ich dogonie i dam po plecach a jak mi nie pójdzie to delionka i w nogi. Genialne.

Edit: Po drugie, biorę drużyne sprinterów i wpadam na expowisko osobom, które tej predkości nie maja. Jeżeli drużyna przeciwna ma w składzie różne rasy to musi sie poruszać z prędkością najwolniejszej z nich. Atakuje więc najpierw najszybsze postaci a reszte dobijam bo i tak nie zwieją.

Po wtóre - Nie wiem jaki masochista grałby wtedy rasą z mniejszą szybkością poruszania.
Awatar użytkownika
Herenvarno

Rahul pisze:Nic tylko założyć sobie najszybszą postać, troche wyexpić, zdobyć umy i iść na PK przeciwko rasom z niższą prędkością, bo przecież za każdym razem ich dogonie i dam po plecach a jak mi nie pójdzie to delionka i w nogi. Genialne.

Edit: Po drugie, biorę drużyne sprinterów i wpadam na expowisko osobom, które tej predkości nie maja. Jeżeli drużyna przeciwna ma w składzie różne rasy to musi sie poruszać z prędkością najwolniejszej z nich. Atakuje więc najpierw najszybsze postaci a reszte dobijam bo i tak nie zwieją.

Po wtóre - Nie wiem jaki masochista grałby wtedy rasą z mniejszą szybkością poruszania.
Za ciosem:
Nic tylko aktualnie założyć postać mięśniaka i gonić wszystkich innych nie mięśniaków, (podmienić słowa najszybszy z najsilniejszy).
Amavandrel

Post autor: Amavandrel »

Pomysl ogolnie ciekawy, ma tylko jedna wade, ktora nalezaloby jakos uwzglednic: obcinane zostaja niektore rasy nie otrzymujac nic w zamian. Teoretycznie przyrost cech bojowych w roznych rasach nie jest taki sam, ale sumaryczny przyrost cech jest podobny, wiec jest cos na ksztalt rownowagi. Wprowadzenie stopera powoduje, ze czesc ras dostaje "bonus", ktory nie jest w zaden sposob rownowazony.
Awatar użytkownika
Herenvarno

Niektóre rasy maja wyższa wytrzymałość, może biegną wolniej ale na pewno dłużej (pokonując jednym ciągiem dłuższe odcinki drogi), inne rasy maja bonus do siły, poruszają się wolniej i szybciej się meczą ale za to jak przypier.... itp.

W sumie poruszanie wiąże się z trzema cechami:
Szybkością- tępo poruszania się
Wytrzymałością - tępo w jakim się meczysz podczas poruszania się
regeneracja sil - tępo w jakim wypoczywasz.

Same te trzy cechy zróżnicowane według ras. daje tysiące kombinacji.
Zablokowany