Może przebiję Twoją bańkę, ale ludzie grający w tę grę mają też własne życie i, uwaga, czasem nawet może im się znudzić gra, w którą grają naście lat. Sam świetnie bawiłem się w jakieś WoWy, ESO, czy inne PoE robiąc przerwę od Arki. Odnośnie poprzednich zmian, przyniosły one również online w okolicach 100 graczy, więc to, co uprawiasz w swoim poście, to taki trochę cherry picking. Arkadia na pewno ma tendencję spadkową, ale to co ją zabija, to brak świeżej krwi, nie zmiany upraszczające ją, czy robiące z niej grę bardziej casualową. Wiele osób, które już nie gra, a z którymi miałem okazję porozmawiać odeszło właśnie przez to, że nic nowego się nie działo, przez zgony zabierające lata expa, czy, najczęściej, przez brak czasu.
Od 19 lat, bo taki jest mój staż w tej grze, czytam na różnych forach o upadku i śmierci Arkadii. Natomiast faktem, przynajmniej pośród ludzi, z którymi się bawię w tę grę, jest to, że znaczna większość zmian (dodanie czarnej ospy było jednym z wyjątków) pozytywnie wpływa na online. Starsi wracają zobaczyć co się zmieniło, młodsi po prostu grają, bo jest im łatwiej.
Tak jak pisałem wcześniej, prawdziwe pvp wróci, gdy będzie o co walczyć. A Ty czerp dalej wiedzę o innych stowarzyszeniach z Discorda i bilansu. Na pewno będziesz miał/a pełen obraz.
She dealt her pretty words like Blades —
How glittering they shone —
And every One unbared a Nerve
Or wantoned with a Bone —
Emily Dickinson 479