Błędy MCCP

Forum wieści z Arkadii.
Awatar użytkownika
Rafgart
Posty: 957
Rejestracja: 09 lut 2009 10:10

Błędy MCCP

Post autor: Rafgart » 24 cze 2017 00:14

W ostatnim czasie dostalismy kilka zgloszen dotyczacych bledow MCCP (kompresji danych).
Chcialbym oszacowac skale zjawiska, wiec jesli u kogos taki blad sie pojawi, to prosze napisac o tym w ponizszym temacie dodajac informacje o swoim kliencie i rodzaju polaczenia internetowego.

Awatar użytkownika
Rukhar
Posty: 82
Rejestracja: 16 gru 2016 16:23

Re: Błędy MCCP

Post autor: Rukhar » 24 cze 2017 09:33

To może ochrzczę temat.

Ja gram ze Zmuda v7.21. Łącze się za pomocą "kabla". Zwykle osiedlowe stałe łącze.

Problemy pojawiają się w przeróżnych sytuacjach. Niekiedy wystarczy zmiana lokacji. Po wejściu na nową wyskakuję mi ładne okienko o tytule: MCCP Error, a w szczegółach jest puste pole lub jakieś nic nie znaczące znaki. Problem pojawia się również przy ocenie dużej ilości przedmiotów. Wpisując "ocen wszystko" potrafiło mi wyskoczyć 5 bądź 6 takich błędów. Najbardziej uciążliwe są jednak błędy przy zmianie lokacji, bo wyskakujące okienko od Zmuda nie chce się uruchamiać w tle tylko wyskakuje w środku na przykład walki i muszę najpierw je wyłączyć żeby cokolwiek innego zrobić.

Kod: Zaznacz cały

ob siebie
Jestes turem, znanym jako:
Ob_205914, tur.
Jestes w swietnej kondycji.

Coronius
Posty: 778
Rejestracja: 13 lut 2009 22:45

Re: Błędy MCCP

Post autor: Coronius » 24 cze 2017 11:20

Zmud 7.21 i połączenie kablowe.
Przy przeglądaniu skrzyni zawalonej do pełna.

Awatar użytkownika
Aika
Posty: 59
Rejestracja: 22 mar 2014 22:05
Lokalizacja: Brugge

Re: Błędy MCCP

Post autor: Aika » 24 cze 2017 11:21

CMUD v3.34, głównie Wi-Fi, stabilne ale wolne.
Wygląda mniej więcej tak: http://imgur.com/a/7nZKs
Błąd jak i u Rukhara - najczęściej przy ocenie obiektu lub obejrzeniu obiektu. By zniknęło starczy wcisnąć enter, więc irytuje głównie. Co ciekawe, ktoś inny mi mówił o podobnym problemie korzystając ze ZMuda, a ja mówiłam że u mnie wszystko gra i jest świetnie. Tydzień później się zaczęło (od wczoraj).
Madame Directeur, patronne des Elfes, Demi-elfes et voyageurs

Awatar użytkownika
Shisu
Posty: 8
Rejestracja: 27 gru 2016 15:07

Re: Błędy MCCP

Post autor: Shisu » 24 cze 2017 11:29

Zmud 7.21 swiatłowód

Identyczny przypadek kliniczny jak u Rukhara.

Awatar użytkownika
Rafgart
Posty: 957
Rejestracja: 09 lut 2009 10:10

Re: Błędy MCCP

Post autor: Rafgart » 24 cze 2017 11:37

Ok, starczy.
Prosze sprawdzic czy problem bedzie nadal wystepowal po tej apokalipsie.
Oraz napisac jesli u kogos wystapil na innym kliencie niz Zmud/Cmud.

Awatar użytkownika
Werbat
Posty: 1357
Rejestracja: 12 lut 2009 21:25
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Błędy MCCP

Post autor: Werbat » 24 cze 2017 13:29

Nigdy nie miałem błędu MCCP korzystając z TinyFugue, teraz po migracji na Mudleta też jest ok.
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.

Stellan
Posty: 33
Rejestracja: 02 kwie 2017 19:23

Re: Błędy MCCP

Post autor: Stellan » 24 cze 2017 13:34

Na Tintinie tez ok.
Przy okazji, dane z gmcp tez sa kompresowane?

Awatar użytkownika
Rafgart
Posty: 957
Rejestracja: 09 lut 2009 10:10

Re: Błędy MCCP

Post autor: Rafgart » 24 cze 2017 14:08

MCCP kompresuje wszystko co jest wysylane z muda. Dane GMCP to tak naprawde zwykly tekst, tylko odpowiednio oznaczony.
Wyglada na to, ze problemem jest zbyt duzy bufor dla MCCP z czym sobie Zmud/Cmud nie radzi. I to po jego stronie jest bledna implementacja protokolu, a nie Arkadii. Zreszta to nie jest jedyny problem z tym klientem, asynchroniczne procesowanie GMCP jest rownie klopotliwe i nas ogranicza.
Gdyby Zmud nie byl tak popularny, to bym to zignorowal i polecil wylaczyc MCCP. Jednak przy takiej ilosci uzytkownikow to raczej nie przejdzie.

Stellan
Posty: 33
Rejestracja: 02 kwie 2017 19:23

Re: Błędy MCCP

Post autor: Stellan » 24 cze 2017 14:40

Kilka lat temu uzywalem programu "mcclient", ktory robil za pomost miedzy klientem (bez mccp/z wylaczonym mccp) a serwerem.
Nie jestem teraz na Windowsie, ale chyba mozna to znalezc na necie i sprawdzic w ostatecznosci.

ODPOWIEDZ