Serwis WWW

Forum wieści z Arkadii.
Buluar
Posty: 607
Rejestracja: 12 lut 2009 21:49

Re: Serwis WWW

Post autor: Buluar » 15 lut 2011 11:30

Sesill pisze:Nie moge zalogowac sie na forum moja glowna postacia. Moge na strone glowna, ale tylko jak przechodze na forum odrazu mnie wylogowywuje, ale widac, w osobach przegladajacych forum, ze moj nick tam jest. Logujac sie bezposrednio z forum, pojawia sie komunikat, ze zle wprowadzilam swoje haslo i ze przekroczylam iles tam prob logowania i zebym probowala pozniej, probuje pozniej i dalej to samo. Na wszelki wypadek, pousuwalam wszelkie ciasteczka i inne pierdoly. Co moze byc tego przyczyna?
Tez tak mialem. Problem polega na roznicy w hasle do postaci oraz hasle na forum. Nie wiem z czego to wynika, ale mnie pomogl list do Wizow (z tego co kojarze konkretnie do Yarrida pisalem), w ktorym poprosilem o ustawienie hasla na forum, takiego jak wlasciwej postaci na Arce.

PS: Zalatwiono mi to od reki, takze tez nie powinnass miec problemow.
Każde społeczeństwo dzieli sie na trzy warstwy. Ludzi nieruchomych, ludzi ruchomych i tych, którzy poruszają innymi.

Abraham Lincoln

Yarrid
Posty: 83
Rejestracja: 23 lip 2015 21:07

Re: Serwis WWW

Post autor: Yarrid » 16 mar 2011 09:51

Od dawna próbowałem namierzyć powód problemów z logowaniem na stronie/forum. Nie mogę tego zlokalizować, prawdopodobnie coś nie działa w moście strona-forum. To nie mój kod, więc miałem problem z analizą.

Nasuwające się rozwiązanie to przerobienie logowania na forum z pominięciem strony (projektując ten system myślałem, że fajnie będzie jak gracze będą mieli konta na stronie, że umożliwi to jakąś współpracę, wsparcie community...). Rzeczywistość pokazała jednak, że nie ma to sensu - tak czy siak ArkadiaWiki jest osobno, a rozmowy są na forum.

Dlatego od jakiegoś czasu przymierzałem się do przerobienia kodu logowania do forum. Myślę, że w najbliższym czasie znajdę na to w końcu czas.

Gość

Zobacz aktywne tematy nie działa

Post autor: Gość » 16 mar 2011 15:22

Pojawił się problem z: "Zobacz aktywne tematy"
czyli: arkadia.rpg.pl/forum/search.php?search_id=active_topics
Nie znaleziono pasujących fraz.
Jeszcze wczoraj działało poprawnie

Yarrid
Posty: 83
Rejestracja: 23 lip 2015 21:07

Re: Serwis WWW

Post autor: Yarrid » 18 mar 2011 17:43

Zrezygnowałem z modułu łączącego stronę Arkadii z forum (utrzymywanego przez społeczność drupala). To z jego powodu występowały problemy z logowaniem na forum oraz hasłami.

Logowanie jest teraz w formie modułu na forum i nie jest w żaden sposób związane ze stroną Arkadii. Powinno to rozwiązać problemy z logowaniem.

Oprócz tego silnik forum został uaktualniony z wersji 3.0.5 do 3.0.8. Możliwe, że wspomniane przez Mimiego problemy są związane z jakimiś błędami w tej nowej wersji phpbb, ale jeśli tak, to pozostaje nam czekać aż to naprawią :)

Dhoogrin
Posty: 26
Rejestracja: 15 cze 2010 23:51

Re: Serwis WWW

Post autor: Dhoogrin » 18 mar 2011 18:48

A czy istnialaby mozliwosc aktywowania opcji 'zapomnialem hasla', co by mozna na maila odzyskac czy tam wygenerowac nowe?
Albo mozliwosc ustawienia hasla na forum na takie jak mamy w postaci?

Bo Dhoogrinem utknalem zalogowany na przegladarce w komorce i boje sie wylogowac, poniewaz przy probie zalogowania na ta czy jakakolwiek inna postac na komputerze (z innym ip) ciagle wyskakuje mi 'Wprowadziles niepoprawne haslo.'..

(Zastanawialem sie czy wylogowanie sie na komorce mpgloby pomoc, ale nie chcialbym stracic dostepu calkiem..)

Yarrid
Posty: 83
Rejestracja: 23 lip 2015 21:07

Re: Serwis WWW

Post autor: Yarrid » 19 mar 2011 04:06

Hasło na forum JEST takie samo, jak hasło postaci na Arkadii, a konkretniej takie, jak ostatnie hasło z jakim zalogowała się dana postać. To znaczy, że nowe hasło będzie obowiązywało na forum dopiero wówczas, gdy postać na Arkadii wykorzysta je do logowania.

W związku z powyższym, opcja "zapomnialem hasla" istnieje w takiej samej formie, jak dotychczas, czyli tak, jak jest to opisane w pomocy ?konto.

Dhoogrin
Posty: 26
Rejestracja: 15 cze 2010 23:51

Re: Serwis WWW

Post autor: Dhoogrin » 19 mar 2011 10:46

No to w takim razie nadal cos nie smiga.. :(
Z zalogowaniem sie na Arkadie nie mam zadnego problemu, swoje haslo znam, ale przy probie zalogowania za jego pomoca na forum nadal dostaje "wprowadziles niepoprawne haslo".

Dhoogrin
Posty: 26
Rejestracja: 15 cze 2010 23:51

Re: Serwis WWW

Post autor: Dhoogrin » 22 mar 2011 01:54

Udało mi sie uwolnic z komórki. :)

Wygląda na to, że problemem było moje haslo, jakie miałem ustawione na postać. Albo przeszkadzała cyferka na końcu, albo brzydki znak specjalny w środku (co wydaje się bardziej prawdopodobne). :P

A i przy okazji:

Kod: Zaznacz cały

 - musi miec przynajmniej 6 znakow;
 - musi miec przynajmniej 1 znak nie bedacy litera;
 - musi zaczynac sie i konczyc litera.
O ile przy zmianie hasła na postać z poziomu konta (po zalogowaniu sie na Arkadie e-mialem) powyższe wymagania dotyczące hasła są sprawdzane, to przy copółrocznej zmianie hasla z poziomu postaci chyba nie do końca - odkąd pamiętam, moje hasło zawsze kończyło sie cyferką.

Pozdrawiam, D.

Yarrid
Posty: 83
Rejestracja: 23 lip 2015 21:07

Re: Serwis WWW

Post autor: Yarrid » 22 mar 2011 09:46

Uff.. no to cieszę się, że w końcu działa, bo nie miałem pomysłu o co chodzi.

Przy okazji przyjrzę się tym ograniczeniom.

Awatar użytkownika
Miuosh
Posty: 408
Rejestracja: 16 maja 2009 18:31
Lokalizacja: JaworznoCity

Re: Serwis WWW

Post autor: Miuosh » 14 paź 2011 20:11

Mam durne, nóbofskie pytanie: Kiedy chcę wysłać komuś PeeMa za pośrednictwem forum, moje notki lądują w folderze "do wysłania". Jak je, kufa, wysłać? :roll:
Ogre!

Zablokowany