Pozostałe pytania

Forum Pomoc dla Początkujących.
Rankor
Posty: 27
Rejestracja: 13 lip 2017 08:32

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Rankor » 21 lip 2017 11:14

Dziękuję

r

Zora
Posty: 23
Rejestracja: 24 mar 2017 08:51

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Zora » 30 lip 2017 21:18

Witajcie, otóż potrzebuje pomocy!

Zadeklarowałam pochodzenie w jednej z pochodzeniówek, jednak doszłam do wniosku że chcę inną.
Problem w tym, że npc twierdzi, iż: "Szczycisz sie juz innym pochodzeniem i nie mozesz sie go w tej chwili wyrzec."
Umiejętności językowe danej pochodzeniówki posiadam.

Może to jakaś blokada czasowa?

Crer
Posty: 165
Rejestracja: 03 sty 2015 09:09

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Crer » 30 lip 2017 22:50

Tak, przez okreslony czas nie mozesz zmienic pochodzenia.

Poki co mozesz je ukryc (opcje pochodzenie) jezeli nie pasuje do Twojej konwencji postaci.

Awatar użytkownika
Strideo
Posty: 78
Rejestracja: 04 sie 2017 22:02

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Strideo » 04 sie 2017 22:17

Witam!

Jako totalny początkujący mam pytanie. Nie wiem czy padło wcześniej na tyle ile umiałem szukałem na forum, ale strasznie dużo postów pod jednym tematem etc. i bardzo ciężko się szuka a konkretnej odpowiedzi czy rozwiązaniu problemu nie wspomnę.
No, ale ad rem. Chodzę sobie po Arkadii i jestem w Novigradzie. Przedstawiam się każdemu NPC (ie.sklepikarze, kowale etc.) co można, żeby poznać ich imiona. (1) Jak zakończę grę i wznawiam po jakimś czasie dalej to imiona wszystkich NPC, które wcześniej moja postać znała teraz są mi znowu nieznane. Nie mogę użyć komendy zapamiętaj bo to tylko do NON-NPC. Trochę bez sensu. Jak poznam się ze sklepikarzem u mnie pod domem to nie mam takiej sklerozy żeby na drugi dzień nie wiedzieć kto to, jak wygląda i jak ma na imię. Moim zdaniem powinna być możliwość zapamiętywania imion wszelakich łącznie z lokalizacją. (2) W realu często się używa różnych aide memoire co by pamiętać kto gdzie i kiedy. W Arkadii chyba też powinno to być możliwe.
(3)Kolejna sprawa to cechy/ocena różnych przedmiotów. Dlaczego nie mogę porównać np. zbroi albo miecza w systemie punktów tylko słownie jest wszystko wyrażone typu dostatecznie, nieźle etc.
(4) Jak można podejrzeć ile brakuje do następnego poziomu postaci w sensie numerycznym zamiast słownych opisów (o ile to możliwe jak w innych RPG)?

Za odpowiedzi na powyższe nurtujące mnie pytania serdecznie dziękuję

Pozdrawiam wszystkich
--- Strideo ---

Awatar użytkownika
Strideo
Posty: 78
Rejestracja: 04 sie 2017 22:02

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Strideo » 05 sie 2017 00:38

Kolejne pytania:

(1) Jak zdejmować skórę/futro ze zwierząt etc.?
(2) Jak wyciąć mięso ze zwierząt?
(3) Czy można wyciąć inne rzeczy typu kły, pazury etc.?
--- Strideo ---

Awatar użytkownika
Strideo
Posty: 78
Rejestracja: 04 sie 2017 22:02

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Strideo » 05 sie 2017 00:41

Poruszając się po Arkadii używam klienta WWW. Mapa jest bardzo użyteczna chociaż mogłaby pokazywać np.: po najechaniu na sklep, kowala etc. imię sprzedawcy i czym się dana lokacja konkretnie zajmuje. Druga sprawa z mapą jest taka, że np wychodzę z cmentarza albo Novigrodu na łąkę i mapa już nie śledzi postaci tylko poruszam się 'po omacku'. No rozumiem, że jeśli teren nowy nie wkartowany to jest pod mgłą dla użytkownika, ale jak się już przeszło dany teren i go obadało to czemu mapa się nie aktualizuje?
Coś nie tak z moją przeglądarką i klientem czy po prostu brakuje takiego czegoś?
--- Strideo ---

Awatar użytkownika
Raenn
Posty: 97
Rejestracja: 01 sty 2016 16:27
Lokalizacja: Kraków/Toruń

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Raenn » 05 sie 2017 02:16

(1) Jak zakończę grę i wznawiam po jakimś czasie dalej to imiona wszystkich NPC, które wcześniej moja postać znała teraz są mi znowu nieznane. Nie mogę użyć komendy zapamiętaj bo to tylko do NON-NPC. Trochę bez sensu. Jak poznam się ze sklepikarzem u mnie pod domem to nie mam takiej sklerozy żeby na drugi dzień nie wiedzieć kto to, jak wygląda i jak ma na imię. Moim zdaniem powinna być możliwość zapamiętywania imion wszelakich łącznie z lokalizacją.
(2) W realu często się używa różnych aide memoire co by pamiętać kto gdzie i kiedy. W Arkadii chyba też powinno to być możliwe
(3)Kolejna sprawa to cechy/ocena różnych przedmiotów. Dlaczego nie mogę porównać np. zbroi albo miecza w systemie punktów tylko słownie jest wszystko wyrażone typu dostatecznie, nieźle etc.
(4) Jak można podejrzeć ile brakuje do następnego poziomu postaci w sensie numerycznym zamiast słownych opisów (o ile to możliwe jak w innych RPG)?
Arkadia nie oferuje sama w sobie takich mozliwosci. Mozesz natomiast sam napisac sobie skrypty pod ktoregos z klientow i sprawic, ze bedziesz zapamietywal enpece i ich lokacje, robil sobie notki i zmapujesz pozostale tereny. Mozesz zmienic sobie za pomoca przeksztalcania tekstu opisy na liczby (co jest mniej klimatyczne ale wygodniejsze). Prosciej jednak bedzie Ci zapewne sciagnac mudleta i paczke skryptow, ktore znajdziesz na forum. Znajdziwsz tam wiekszosc przydatnych rzeczy, wlacznie z licznikiem poziomow (ktory wszelako jest mocno... pogladowy).
Kolejne pytania:

(1) Jak zdejmować skórę/futro ze zwierząt etc.?
(2) Jak wyciąć mięso ze zwierząt?
(3) Czy można wyciąć inne rzeczy typu kły, pazury etc.?
Przeszukaj cialo. Bedziesz mogl wyciac/wyrwac z niego rozne rzeczy, o ile pozwoli na to Twoja umiejetnosc lowiectwa. Co do innych rzeczy, to sa jeszcze podroby i rozne ciekawostki do wyciecia. Sprawdz na arce.
Poruszając się po Arkadii używam klienta WWW. Mapa jest bardzo użyteczna chociaż mogłaby pokazywać np.: po najechaniu na sklep, kowala etc. imię sprzedawcy i czym się dana lokacja konkretnie zajmuje. Druga sprawa z mapą jest taka, że np wychodzę z cmentarza albo Novigrodu na łąkę i mapa już nie śledzi postaci tylko poruszam się 'po omacku'. No rozumiem, że jeśli teren nowy nie wkartowany to jest pod mgłą dla użytkownika, ale jak się już przeszło dany teren i go obadało to czemu mapa się nie aktualizuje?
Coś nie tak z moją przeglądarką i klientem czy po prostu brakuje takiego czegoś?
Z Twoja mapa wszystko OK. Webowa wlasnie tak wyglada. Docelowo powinienes zwiedzic reszte sam i dorysowac w innym kliencie/archaiczna metoda na papierze. Mozesz tez pobrac cos z forum to bedziesz mial troche wiecej narysowane i mniej zabawy w odkrywce.

Awatar użytkownika
Strideo
Posty: 78
Rejestracja: 04 sie 2017 22:02

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Strideo » 05 sie 2017 03:10

Dzięki!
--- Strideo ---

Awatar użytkownika
Strideo
Posty: 78
Rejestracja: 04 sie 2017 22:02

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Strideo » 06 sie 2017 14:07

Jak można upiec mięso?

Chciałem użyć ogniska przy którym jest Ratan - szczurołap w Novigradzie.
Próbowałem komend upiecz, piecz, smaz, usmaz etc. i nic. ?komendy nic nie pokazuje. Na forum i na Wiki nic nie ma.


Pozdrawiam serdecznie
--- Strideo ---

Awatar użytkownika
Soel
Posty: 51
Rejestracja: 10 mar 2017 10:17

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Soel » 06 sie 2017 14:12

Pójdź do lasu na wschód od Novigradu (uwaga na wilki i niedźwiedzie), użyj komendy 'zbieraj chrust', a następnie 'uloz ognisko'. Po wpisaniu '?ognisko' będziesz wiedział już wszystko.

ODPOWIEDZ