Pozostałe pytania

Forum Pomoc dla Początkujących.
Awatar użytkownika
Vicentil
Posty: 89
Rejestracja: 22 sty 2016 14:55

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Vicentil » 14 sie 2016 14:37

Zglosze, dzieki.

Awatar użytkownika
Denea
Posty: 242
Rejestracja: 16 mar 2010 01:30
Lokalizacja: Legionowo

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Denea » 14 sie 2016 23:30

Mam nadzieje, ze Vicentilowi sie trafi jakas cofka za zgloszenie pomyslu/bledu. :)

A moje pytanie (choc moze w innym temacie powinienem umiescic, ale nie chce zasmiecac, bo nie spodziewam sie wielu odpowiedzi):
Czy z graczy majacych dluzszy staz ktos gra jedna i tylko jedna postacia, czy tylko ja mam tak popiep... we lbie? (przepraszam tych, ktorzy podpadaja pod to pytanie)
Pytanie wbrew pozorom powazne i dziekuje za zgloszenia i potwierdzenie, ze nie jestem jedyna czarna owca w stadzie.

PS. Psycholog/Psychiatra mile widziany :D
PS2. Zartuje! Nie kasujcie mnie!
PS3. Zartuje! Nie kasujcie mojej postaci! :D
Ble... Ble? Ble!

Awatar użytkownika
Fuggazi
Posty: 162
Rejestracja: 13 maja 2010 12:48

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Fuggazi » 14 sie 2016 23:45

Nie jesteś :)
Co to jest Chaos? To jest Ład, który zniszczo­no przy Stworze­niu Świata.
S.J. Lec

Balkrag
Posty: 126
Rejestracja: 24 cze 2016 07:34

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Balkrag » 15 sie 2016 08:14

Nie jestes.

Awatar użytkownika
Vicentil
Posty: 89
Rejestracja: 22 sty 2016 14:55

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Vicentil » 15 sie 2016 15:33

Chciałbym skreślić mapę w świecie gry (w liście lub na pergaminie zakupionym w sklepie). Jakiej metody używacie w tym celu?

"Rysujecie" ją w jakimś edytorze tekstowym i przeklejacie linijka po linijce, czy może jest na to jakaś sprytniejsza metoda (przeklejanie w całości, jakieś narzędzie)?

Mapa, którą chcę przygotować, ma więcej niż 5, czy 10 lokacji, dlatego jestem ciekawy, jak zrobić to najwygodniej.

Drubin
Posty: 63
Rejestracja: 06 lip 2015 22:14

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Drubin » 15 sie 2016 15:50

Zainstaluj zMUDa/cMUDa (mozna wysylac cale pliki tekstowe do MUDa), albo Mudleta gdzie po prostu wklejasz skopiowany tekst do konsoli.

Shira

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Shira » 15 sie 2016 16:03

Mam problem z Fluxą. Szukam jej już dobry miesiąc i znaleźć nie mogę. Na początku pytałam tą dwójkę gnomów, opowiadali niby gdzie może być szłam, sprawdzałam dosłownie każdą lokację i całą okolicę i nic. Potem stwierdziłam, że mam to gdzieś i nie poluje na gnomy, więc zwiedzałam wszelkie miasta, które pamiętałam, że są nawiedzane przez Fluxę. I to nie tak że jedno jednego dnia, a drugie drugiego, tylko kombajnem jedno po drugim bez przerw, w czasie jednego zalogowania i jasne bez apoki. Wciąż jej nie ma. Dzisiaj ponownie spotykam gnoma, mówi gdzie Fluxa, idę do tego miasta, ponownie przewracam je na drugą niemal stronę i nic. Nie ma jej, zapadła się pod ziemię?
To nie jest problem tylko tego miesiąca. To problem trwający dłużej (kilku osobom z nią pomagałam, sama szukałam kilka razy na przełomie pół roku albo i dłużej). W związku z czym, czy ktoś jest w stanie doradzić coś sensownego, albo prośbę mam na wizów, czy któryś mógłby sprawdzić czy przy obcinaniu ostatnio niektórych terenów, nie był to jakiś w którym Fluxa się pojawiała, a przeoczono to w Obieżyświatach i kiedy algorytm ma ją tam załadować, to ona w ogóle znika z Arki? (Nie wiem czy to tak działa, bo jestem atechniczna, ale mam nieodparte wrażenie, że to może być właśnie jakiś taki błąd). I czy jeśli jest to błąd to powinnam zgłaszać w którymś gnomie, tubie?

Awatar użytkownika
Artak
Posty: 247
Rejestracja: 15 kwie 2015 16:40
Kontakt:

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Artak » 15 sie 2016 19:58

Shira pisze:Mam problem z Fluxą. Szukam jej już dobry miesiąc i znaleźć nie mogę. Na początku pytałam tą dwójkę gnomów, opowiadali niby gdzie może być szłam, sprawdzałam dosłownie każdą lokację i całą okolicę i nic. Potem stwierdziłam, że mam to gdzieś i nie poluje na gnomy, więc zwiedzałam wszelkie miasta, które pamiętałam, że są nawiedzane przez Fluxę. I to nie tak że jedno jednego dnia, a drugie drugiego, tylko kombajnem jedno po drugim bez przerw, w czasie jednego zalogowania i jasne bez apoki. Wciąż jej nie ma. Dzisiaj ponownie spotykam gnoma, mówi gdzie Fluxa, idę do tego miasta, ponownie przewracam je na drugą niemal stronę i nic. Nie ma jej, zapadła się pod ziemię?
To nie jest problem tylko tego miesiąca. To problem trwający dłużej (kilku osobom z nią pomagałam, sama szukałam kilka razy na przełomie pół roku albo i dłużej). W związku z czym, czy ktoś jest w stanie doradzić coś sensownego, albo prośbę mam na wizów, czy któryś mógłby sprawdzić czy przy obcinaniu ostatnio niektórych terenów, nie był to jakiś w którym Fluxa się pojawiała, a przeoczono to w Obieżyświatach i kiedy algorytm ma ją tam załadować, to ona w ogóle znika z Arki? (Nie wiem czy to tak działa, bo jestem atechniczna, ale mam nieodparte wrażenie, że to może być właśnie jakiś taki błąd). I czy jeśli jest to błąd to powinnam zgłaszać w którymś gnomie, tubie?
Ja tam fluxe ostatnio ze 3 razy widziałem na traktach. W mieście nigdy jej nie widziałem, więc nie wiem skąd pomysł szukania po miastach, a ostatnio widziałem ją przed ostatnią apoką, więc biega :)

Shira

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Shira » 15 sie 2016 20:04

Szukana była nie tylko w miastach, napisałam, że i w okolicach, a dla mnie okolice są dość szerokim pojęciem.

Ale dziękuję za odpowiedź, przynajmniej wiem, że zołza łazi.

Awatar użytkownika
Fuggazi
Posty: 162
Rejestracja: 13 maja 2010 12:48

Re: Pozostałe pytania

Post autor: Fuggazi » 15 sie 2016 20:18

Vicentil pisze:Chciałbym skreślić mapę w świecie gry (w liście lub na pergaminie zakupionym w sklepie). Jakiej metody używacie w tym celu?

"Rysujecie" ją w jakimś edytorze tekstowym i przeklejacie linijka po linijce, czy może jest na to jakaś sprytniejsza metoda (przeklejanie w całości, jakieś narzędzie)?

Mapa, którą chcę przygotować, ma więcej niż 5, czy 10 lokacji, dlatego jestem ciekawy, jak zrobić to najwygodniej.
Najlepsze są najprostsze metody - bierzesz najprostszy edytor tekstowy, definiujesz jaką szerokość ma mieć mapa (np. 60 znaków - to chyba domyślna szerokość ekranu w mudzie o ile mnie pamięć nie myli), wstawiasz w pierwszej linii tyle spacji i kopiujesz pierwszą linię tyle razy ile trzeba. Przestawiasz edytor w tryb "replace", np. w vim ctrl+r (jak to zrobić w Windowsowych edytorach, mnie nie pytaj - nie wiem, nie używam) i jedziesz z koksem. Potem tylko wklejasz całość do muda i po sprawie.
Co to jest Chaos? To jest Ład, który zniszczo­no przy Stworze­niu Świata.
S.J. Lec

ODPOWIEDZ