CMUD

Forum techniczne Arkadii.
Awatar użytkownika
Bygost
Posty: 18
Rejestracja: 29 lut 2016 18:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: CMUD

Post autor: Bygost » 13 kwie 2016 10:16

Cześć,
w jaki sposób macie ogarniętą komendę 'idz' bez parametrów, czyli poruszanie się po jednej lokacji?

Awatar użytkownika
Sadriviel
Posty: 79
Rejestracja: 23 mar 2016 07:37

Re: CMUD

Post autor: Sadriviel » 13 kwie 2016 13:03

Tam, gdzie się da #teleport do numeru lokacji z bazy GMCP.room.info, którą się robi osobno.

Tam, gdzie się nie da po GMCP jest trigger: Wykonuje komende 'idz...', w tym samym triggerze jest jego "state" (zaznaczasz trigger, rozwijasz strzałkę przy New, tam jest "New trigger state".), który łapie pattern Ruszasz jakoś na kierunek., w nim jest kod zamieniający długie kierunki na krótki i komenda #mo.

Tam, gdzie po Wykonuje komende 'idz...' nie ma linijki "Ruszasz", działa albo GMCP, albo nie działa :P
Cierpliwość i spokój nie są moimi cnotami.

Zurwen
Posty: 755
Rejestracja: 13 lut 2009 09:37

Re: CMUD

Post autor: Zurwen » 13 kwie 2016 15:27

Ponieważ 'idz' wymaga wprowadzenia początkowego kierunku do uruchomienia a potem zawsze działa, gdy są tylko dwa kierunki, możesz w miarę łatwy sposób zrobić, że mapper zgaduje na podstawie wejść w obecnej lokacji, dokąd pójdzie w następnym kroku.

'idz s' -> ustawiasz s jako kierunek, odwrotny jako n

Przybywasz na lokacje, wyjścia 'n', 'se' -> ponieważ 'n' jest odwrotnym, wiesz że nastepnym krokiem pójdziesz na 'se'

Dostajesz 'Wykonuję komendę idź' -> robisz #mo 'se'
Do kontaktów z czarodziejami służy komenda ‚zglos’ (błąd/pomysl/mg).

Gleanevall
Posty: 258
Rejestracja: 13 sie 2011 21:08

Re: CMUD

Post autor: Gleanevall » 13 kwie 2016 20:50

'idz s'? Shoinki się urwałeś? ;)

Awatar użytkownika
Freyr
Posty: 40
Rejestracja: 14 paź 2013 10:59

Re: CMUD

Post autor: Freyr » 12 lip 2016 08:59

Witam,

Przeglądam ustawienia i konfiguracje mappera Cmuda i nigdzie nie widzę opcji, która mnie interesuje. Czy da się gdzieś ustawić wyświetlanie tak, by nie pokazywało poziomów poniżej? Tak jak ma to miejsce gdy klikniemy, by mapper nie podążał. Wtedy wyświetla jedynie bieżący poziom rysowanej przez nas mapy.

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam!
This land is ours and we'll see it wiped clean
Of the scourge that has sullied our hopes and our dreams

Awatar użytkownika
Bygost
Posty: 18
Rejestracja: 29 lut 2016 18:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: CMUD

Post autor: Bygost » 12 lip 2016 09:59

Freyr pisze:Witam,

Przeglądam ustawienia i konfiguracje mappera Cmuda i nigdzie nie widzę opcji, która mnie interesuje. Czy da się gdzieś ustawić wyświetlanie tak, by nie pokazywało poziomów poniżej? Tak jak ma to miejsce gdy klikniemy, by mapper nie podążał. Wtedy wyświetla jedynie bieżący poziom rysowanej przez nas mapy.

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam!
Da się to osiągnąć odpowiednimi ustawieniami kolorów (solid + kolor taki jak tło). :)

Awatar użytkownika
Irwin
Posty: 31
Rejestracja: 18 mar 2016 15:03

Re: CMUD

Post autor: Irwin » 12 lip 2016 13:23

Freyr,
Jak bardzo ci to przeszkadza to przenieś całość o jeden poziom niżej/wyżej wtedy już nie będzie przebijało.
1

Awatar użytkownika
Freyr
Posty: 40
Rejestracja: 14 paź 2013 10:59

Re: CMUD

Post autor: Freyr » 14 lip 2016 07:35

No nic, dzięki. Liczyłem, że jest jakaś opcja. No ale jeśli da się jedynie zrobić to "na głupa" to trudno.
This land is ours and we'll see it wiped clean
Of the scourge that has sullied our hopes and our dreams

Awatar użytkownika
Bygost
Posty: 18
Rejestracja: 29 lut 2016 18:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: CMUD

Post autor: Bygost » 14 lip 2016 22:08

Jeśli coś działa to znaczy że nie jest głupie. :)

Solid below + solid above + kolory above i belowe takie jak background, działa idealnie.

Awatar użytkownika
Freyr
Posty: 40
Rejestracja: 14 paź 2013 10:59

Re: CMUD

Post autor: Freyr » 15 lip 2016 08:59

Bygost pisze:Jeśli coś działa to znaczy że nie jest głupie. :)

Solid below + solid above + kolory above i belowe takie jak background, działa idealnie.
Hehe. Oczywiście masz rację. Pokombinuje w weekend, dzięki za pomoc. Liczyłem, że gdzieś jest kwadracik do odhaczenia, który wyłączy pokazywanie innych poziomów ;)
This land is ours and we'll see it wiped clean
Of the scourge that has sullied our hopes and our dreams

ODPOWIEDZ