CMUD

Forum techniczne Arkadii.
Awatar użytkownika
Ilane
Posty: 371
Rejestracja: 11 mar 2010 19:15
Lokalizacja: Z krainy jednoroszcuf

Re: CMUD

Post autor: Ilane » 25 paź 2012 11:57

Hejo,
ma ktoś może jakiś prosty licznik zabitych i chciałby się podzielić? Przeszukałem już temat i nic podobnego nie znalazłem.

Pozdrawiam
She dealt her pretty words like Blades —
How glittering they shone —
And every One unbared a Nerve
Or wantoned with a Bone —
Emily Dickinson 479

Awatar użytkownika
Foresti
Posty: 15
Rejestracja: 18 sie 2012 09:19
Lokalizacja: Warszawa

Re: CMUD

Post autor: Foresti » 25 paź 2012 23:35

Spokojnie możesz użyć tych zMudowych, tu są linki do kilku:
http://twoj.net/viewtopic.php?f=69&t=196

Awatar użytkownika
Havelock
Posty: 8
Rejestracja: 19 paź 2012 22:14
Lokalizacja: Włocławek

Re: CMUD

Post autor: Havelock » 13 lis 2012 11:25

Mały problem. Otóż do pewnego czasu wszystko działało dobrze i jak należy, aż nagle cMUD przestał mi zapisywać zmiany jakich dokonuję. Jakikolwiek trigger czy alias zrobię, po ponownym uruchomieniu programu go nie ma i muszę robić od nowa. Mam nieco roztrzęsione ręce, więc przynajmniej raz dziennie "przypadkiem" strzelę jakiś skrót klawiszowy, otworzę okno opcji, strzelę z głupa enter i zamknę - zwykle mgliście zdając sobie z tego sprawę. No i efekt mam taki a nie inny. Wie ktoś co mogłem zmienić?
"Ludzie, którzy nie pot­rze­bują in­nych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie pot­rze­bują in­nych ludzi. "

"Wewnątrz każdego starego człowieka tkwi młody człowiek i dziwi się, co się stało. "

Amirez
Posty: 68
Rejestracja: 25 lut 2011 21:32

Re: CMUD

Post autor: Amirez » 25 lis 2012 17:46

Mam pytanie jak zrobic w cmud zeby zapisywalo mi logi po kazdym zalogowaniu?

Haern
Posty: 756
Rejestracja: 13 lut 2009 14:03

Re: CMUD

Post autor: Haern » 25 lis 2012 20:03

Który CMUD? Bo w 3.x można to zrobić bardzo ładnie systemowo za pomocą eventu OnConnect (tam wrzucić komendę #LOG). A jak starszy, to utwórz trigger np. na tekst powitalny przy łączeniu się do Arkadii, i w jego treści użyj komendy

#LOG ścieżkadopliku

gdzie ścieżkadopliku to pełna ścieżka do pliku z logiem/logami (CMUD sam tworzy nowy plik jeśli potrzeba).

Hint 1: dobrze, żeby ścieżka do pliku nie zawierała spacji (czyli jednowyrazowe nazwy folderów)
Hint 2: jesli używasz Windowsa nowszego niż XP, to na folder z logami lepiej obrać lokalizację pozasystemową (czyli żadne Program Files itd.), bo winda czasem nie pozwala cmudowi tworzyć nowych plików (chyba). Że niby to takie zabezpieczenie windowsowskie, czy coś ;)
Hint 3: jeśli chcesz mieć logi z datą w nazwie, osobne na każdy dzień, w nazwie pliku użyj funkcji %time, tutaj przykład:
#LOG D:/LOGI/Amirez/Amirez%time("ddmmmmyyyy")
co zaowocuje utworzeniem pliku o nazwie
Amirez25listopad2012.txt

Rennz
Posty: 546
Rejestracja: 12 sty 2010 17:09
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: CMUD

Post autor: Rennz » 25 lis 2012 20:28

Haern:

Nie ma problemów ze spacjami w nazwach. Przykład:

Kod: Zaznacz cały

#lo "E:\MOJE DOKUMENTY\ARKADIA\Logs\-"%time(yyyy-mm-dd-hh-nn-ss)".html"

Haern
Posty: 756
Rejestracja: 13 lut 2009 14:03

Re: CMUD

Post autor: Haern » 25 lis 2012 20:42

Wiem o tym Rennz. Hinty były dla opcji 'beginner' ;)

Awatar użytkownika
Eve
Posty: 270
Rejestracja: 24 lut 2009 18:39

Re: CMUD

Post autor: Eve » 26 lis 2012 08:24

A żeby do tego łapało imię postaci z "Witaj Eve, podaj hasło" ? :) (Nie, Renzz, wciąż nie działa :roll: ). Jakis pomysł macie?

Haern
Posty: 756
Rejestracja: 13 lut 2009 14:03

Re: CMUD

Post autor: Haern » 26 lis 2012 11:00

Tam nie wyskakuje prompt i cmud jakos nie lubi tej linijki, kiedys tez probowalem z tym wygrac ale w koncu sobie odpuscilem. Jak ktos wie o co tu chodzi i czemu sa problemy z ta linia chetnie sie dowiem:)

Amirez
Posty: 68
Rejestracja: 25 lut 2011 21:32

Re: CMUD

Post autor: Amirez » 26 lis 2012 13:19

A jak zrobic zeby to co sie mowi czy ktos mowi wyswietlalo na kolorowo w glownym oknie i w drugim malym oknie?

ODPOWIEDZ