CMUD

Forum techniczne Arkadii.
Awatar użytkownika
Wend
Posty: 22
Rejestracja: 29 cze 2013 13:54

Re: CMUD

Post autor: Wend » 15 sie 2013 20:06

Na fast mode można zrobić to inaczej, robisz zmienna w której zapisujesz ostatni wybrany kierunek (starczy do numerycznej oprócz kierunku dodać zapisywanie do tej zmiennej), robisz triggery które wywołują:

Kod: Zaznacz cały

#mo %reversedir(@ostatniKierunek)

Awatar użytkownika
Ilane
Posty: 370
Rejestracja: 11 mar 2010 19:15
Lokalizacja: Z krainy jednoroszcuf

Re: CMUD

Post autor: Ilane » 04 paź 2013 16:06

Mam problem z logowaniem. Loguję w ten sposób:

Kod: Zaznacz cały

#LOG C:\Logi\%time(yyyy-mm-dd-hh-mm).html
I niby wszystko jest w porządku, tylko tło mam zawsze białe. Z pozostałymi kolorami nie ma problemu. Ktoś ma jakiś pomysł, co można z tym zrobić?

[edit]: Już mi udzielono pomocy, dziękuję :)
She dealt her pretty words like Blades —
How glittering they shone —
And every One unbared a Nerve
Or wantoned with a Bone —
Emily Dickinson 479

Gość

Re: CMUD

Post autor: Gość » 04 paź 2013 22:57

OK a mi proszę podpowiedzieć, czy jest jakiś myk, żeby nie zmieniało wielu spacji w jedna przy logowaniu, jak wyżej.

Gleanevall
Posty: 258
Rejestracja: 13 sie 2011 21:08

Re: CMUD

Post autor: Gleanevall » 05 paź 2013 01:22

Np. zamień wszystkie [spacja][spacja] na [spacja] 

Cortranna
Posty: 27
Rejestracja: 31 maja 2011 02:29

Re: CMUD

Post autor: Cortranna » 09 paź 2013 23:31

Krotka pilka, DIRsy normalnie skonfigurowalam, ze nawet sie na mapperze ladnie pokazuja (i automatycznie). Natomiast do pelni szczescia brakuje mi, ze przy tworzeniu nowego pokojum auto-mapper lapie poludniowy-zachod, jako... poludniowy-zachod i zachod i rysuje za duzo wyjsc, ktore potem recznie trzeba usuwac.
Czy trzeba jakiejs wildcard uzyc, czy zdefiniowac ten nieszczesny myslnik pomiedzy (bo po angielsku problemu nie ma east, south, southeast... bleee).
Czy musze tez uzyc triggera z #TAG?

Edit: Jestem genialna! Prosty fix, zdefiniowalam DIR np.
east jako:
e| wschod|przemknij itd.... ta mala spacja wszystko zalatwia. W rysowaniu mapy przynajmniej. Na razie nie znalazlam powodu dlaczego ta spacja by mi miala rozwalic cos innego, jesli poruszam sie na numpadzie z macrami na n,s,w,e itd, zamiast pelnych nazw.

Haern
Posty: 756
Rejestracja: 13 lut 2009 14:03

Re: CMUD

Post autor: Haern » 09 paź 2013 23:45

Mi osobiscie, mimo dlugich walk, nie udalo sie tego osiagnac. Natomiast zrezygnowalem zupelnie z lapania wyjsc - te sterczace 'polowki' i tak za chwile polaczysz z kolejnymi lokacjami, wiec w sumie po co one. A jeszcze czasem sie dubluja (robi 'polowke' a potem pokrywa zwyklym wyjsciem jak pojdziesz w tym kierunku, i w lokacji sa dwa), to juz w ogole bylo bardzo niedopracowane. (ostatni raz probowalem jednak sie z tym uporac jeszcze gdzies tam na zmudzie 7.x, w cmudzie juz nie, moze cos sie usprawnilo w tej kwestii)

Cortranna
Posty: 27
Rejestracja: 31 maja 2011 02:29

Re: CMUD

Post autor: Cortranna » 10 paź 2013 00:10

no wlasnie teraz nie pokazuje wyjsc na wschod w ogole. I przez nie chce isc, albo rysuje dodatkowy pokoj. Ale w zabawach z wildcardami w Directions (tak tak glupio) wywolalam blad, ktory pokazal mi skladnie triggera na to wyjscie w automapperze, bylo to mniej wiecej tak %p~polnocny-wschod%/p (tylda to byl moj pomysl) - jesli to jest LUA albo cos to moze istnieja odpowiednia wildcardy do tego...

Eidur
Posty: 21
Rejestracja: 26 gru 2011 19:46

Re: CMUD

Post autor: Eidur » 10 paź 2013 00:17

Osobiscie uzywam tagowania, bez tego mozliwe ze sie dawalo ale nie pamietam juz jak ;)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/3057521/wyjscia.xml

Haern
Posty: 756
Rejestracja: 13 lut 2009 14:03

Re: CMUD

Post autor: Haern » 10 paź 2013 07:13

Istnieja wildcardy oznaczajace white space, any non-letter-character, itd. W niektorych triggerach przydatne. Poszukaj %p, %q i chyba %s. Jak cos wymyslisz daj znac;)

Awatar użytkownika
Merkava
Posty: 258
Rejestracja: 28 lis 2011 15:09

Re: CMUD

Post autor: Merkava » 10 paź 2013 11:11

To może ktoś mi wymyśli co się u mnie zepsło z mapperem.

Gdy daje reconfigure i robie krok 'konfigurujący' wszystko pięknie. Rysuje lokacje, nazywa ją, rysuje wyjścia... Ale potem przestaje. Mapper nie reaguje na kolejne ruchy (rysowanie, śledzi mnie na mapie poprawnie), nie rysuje lokacji, nic nie robi. Tak jakbym nie był w trybie edycji.

ODPOWIEDZ