TF - pomocy!

Forum techniczne Arkadii.
Awatar użytkownika
Werbat
Posty: 1357
Rejestracja: 12 lut 2009 21:25
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: TF - pomocy!

Post autor: Werbat » 28 sty 2012 15:27

A dlaczego próbujesz to otwierać przeglądarką? ;-) To jest repozytorium Subversion, wystawione po svnserve, a nie svn+http (co przecież jasno sugeruje URI zapisem svn://). Musisz użyć klienta SVN. Pod Windowsa podobno ok jest Tortoise SVN, ale to tylko zasłyszane, ja nie używam.
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.

Awatar użytkownika
Perwig
Posty: 9
Rejestracja: 24 kwie 2009 23:38

Re: TF - pomocy!

Post autor: Perwig » 07 lut 2012 07:50

Ja mam problem z zupelnymi podstawami :/

Otoz posiadam konto shell i na nim zainstalowanego tf-a.
Sciagnalem ze strony ingwara skrytpy w wersji lite.
Rozpakowalem itd. wszystko wedlug instrukcji.
w pliku tfrc mam kod:

Kod: Zaznacz cały

/cd %{HOME}/tf/arkadia
no i w glownym katalogu mam wszystkie pliki tak jak podane w tej sciezce
(czyli /tf/arkadia).
W tf-ie komenda setenv zwraca mi:

Kod: Zaznacz cały

/setenv HOME/home/moj_nick
Jednak zadne skrypty nie chca sie ladowac. Po wydaniu komendy
/load arkadia.tf dostaje komunikat, ze nie ma takiego pliku lub katalogu.

Mysle, ze to problem ze sciezkami, ale szukam i nie wiem gdzie i co mam ustawic.
Pomoze, ktos?

Deval
Posty: 42
Rejestracja: 04 mar 2011 19:38
Lokalizacja: Carbon

Re: TF - pomocy!

Post autor: Deval » 07 lut 2012 09:22

Perwig pisze:Ja mam problem z zupelnymi podstawami :/

Kod: Zaznacz cały

/cd %{HOME}/tf/arkadia
A jak podmienisz to na:

Kod: Zaznacz cały

/cd /home/twoja_nazwa_usera/tf/arkadia
to działa?

Awatar użytkownika
Perwig
Posty: 9
Rejestracja: 24 kwie 2009 23:38

Re: TF - pomocy!

Post autor: Perwig » 07 lut 2012 09:28

Deval pisze:
A jak podmienisz to na:

Kod: Zaznacz cały

/cd /home/twoja_nazwa_usera/tf/arkadia
to działa?
Tego tez probowalem i nie dziala.

Awatar użytkownika
Werbat
Posty: 1357
Rejestracja: 12 lut 2009 21:25
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: TF - pomocy!

Post autor: Werbat » 07 lut 2012 10:58

A pokaż /pwd przed /load?

No i czy jesteś _pewny_, że w tej ścieżce rzeczywiście są skrypty?
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.

Awatar użytkownika
Perwig
Posty: 9
Rejestracja: 24 kwie 2009 23:38

Re: TF - pomocy!

Post autor: Perwig » 07 lut 2012 11:10

Werbat pisze:A pokaż /pwd przed /load?

No i czy jesteś _pewny_, że w tej ścieżce rzeczywiście są skrypty?
/pwd zwraca mi:
/home/moj_nick

Tak w tej sciezce sa skrypty.

Jezeli wydam komende /load /home/moj_nick/tf/arkadia/arkadia.tf to znajduje go i chce ladowac, ale nie widzi reszty, ktora jest zadeklarowana w arkadia.tf, a znajduje sie rowniez w tym katalogu.


Edit: ok, zadzialalo chyba brakowalo mi '/' przed home. Teraz wszystko gra. Dziekuje Wam za pomoc.

Fonklin
Posty: 56
Rejestracja: 31 gru 2011 13:17
Lokalizacja: Białystok

Re: TF - pomocy!

Post autor: Fonklin » 20 lut 2012 13:02

Ściągnąłem skrypty Werbata ale nie bardzo wiem jak je podłączyć do klienta...
Mam więc prośbę czy mógłby ktoś jakiś mały tutorial po polsku wrzucić? Ew. jakaś wskazówka by się przydała.

Awatar użytkownika
Werbat
Posty: 1357
Rejestracja: 12 lut 2009 21:25
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: TF - pomocy!

Post autor: Werbat » 20 lut 2012 14:42

http://svnbook.opensys.pl/

A w skrócie, na koncie:

svn co svn://svn.insomniac.pl/ftpd/mud/scripts tf
cp tf/_tfrc ~/.tfrc

I tyle.
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.

Fonklin
Posty: 56
Rejestracja: 31 gru 2011 13:17
Lokalizacja: Białystok

Re: TF - pomocy!

Post autor: Fonklin » 20 lut 2012 16:37

Hmm zupełnie nie idzie w ten sposób. Kompiluje ze źródeł tf dostaje katalog z share gdzie są biblioteki i wykonywalny w jakimś bin. kopiowanie na twardo tych plików nic mi nie dało. Co robie źle?

Awatar użytkownika
Werbat
Posty: 1357
Rejestracja: 12 lut 2009 21:25
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: TF - pomocy!

Post autor: Werbat » 20 lut 2012 17:11

No ale co ma piernik do wiatraka? To, co dostajesz po kombilacji to binarka samego TinyFugue + jakieśtam jego podstawowe/wymagane (upraszam, bo nie wszystkie) liby. Moje skrypty mają leżeć w zupełnie innej lokalizacji, to nie ma nic wspólnego.

Dałem Ci instrukcję krok po kroku. Są _oba_ polecenia do wpisania. No nie przesadzaj już.
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.

ODPOWIEDZ