Forum techniczne Arkadii.
-
Ysar
Poprawka w tej linii - klamrowe nawiasy doszly przy %1. Powinno działać poprawnie.
-
Morpen
Mam pytanie odnośnie mapera. Jak zrobić linka z lokacji - poziom 0 do lokacji - poziom inny niż zero? I drugie pytanie - co zrobić, żeby automaper działał poprawnie? Obecnie nawet prosty trakt muszę dodawać ręcznie
-
Dahed
Morpen pisze:Mam pytanie odnośnie mapera. Jak zrobić linka z lokacji - poziom 0 do lokacji - poziom inny niż zero? I drugie pytanie - co zrobić, żeby automaper działał poprawnie? Obecnie nawet prosty trakt muszę dodawać ręcznie
Co do linka: wchodzisz w tryb edycji mapy, taki ołówek w górnej części okienka. Następnie prawym kliknięciem myszy w interesującą Cię lokacje i wybierasz: Properties>Exits. Na białym polu wybierasz "New link". W prawej górnej części okienka klikasz kratkę i wpisujesz tam ID lokacji do której ma prowadzić (z dowolnego poziomu). Niżej na dwóch różach wiatru zaznaczasz w jakim kierunku ma przebiegać link, odpowiednio od pierwszej lokacji do drugiej.
Drugi problem powinna rozwiązać re-konfiguracja: Config > Reconfigure... W otwartym okienku podajesz istniejący kierunek na Twojej lokacji, next, next, finish.
-
Morpen
Dziękuję za odpowiedź.
W pierwszym przypadku jest super. W drugim nie do końca. Myślałem, że da się rysować mapę po prostu wciskając kierunki. Czasami na mudzie nie widać ścieżki, ale można tam pójść. Czy da się to jakoś rozwiązać?
-
Sadriviel
Trochę na około: normalnie na numerycznej masz kierunki, ale zrób makra na kombinacje np. ctrl+klawisze numerycznej, które będą wysyłały komendę #makeroom kierunek.
Polecam też obszerny help w ZMUDzie
Cierpliwość i spokój nie są moimi cnotami.
-
Sindil
Poszukuję skryptu, który stworzyłby kilka list postaci (np. Mutanci, Korsarze, Gladiatorzy), a następnie koło opisu/imienia postaci wyswietlał informacje do jakiej gildii należy, np.
[MC]Mala grozna mutantka i [OK]duzy zly ogr przybywaja.
Bardzo ułatwiłoby mi to życie!
-
Gromowlad
Nie dam rady przebić się przez wszystkie tematy, dobrnąłem przez chyba 20 i nie zbliżyłem się do odpowiedzi.
Jaki jest teraz pomysł na płynne przechodzenie przez bramy miast?
Trueno de Karak Varn fortaleza.
Niechaj broda twej matki długo ogląda piękno tego świata,
a kilof twój zgniata skałę przez długie lata.
-
Derdhang
Odpowiedzi umieszczono w sekcji Cmud.
他に方法はありません