Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Forum techniczne Arkadii.
Gleanevall
Posty: 258
Rejestracja: 13 sie 2011 21:08

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Gleanevall » 13 lip 2014 16:36

A nie lepiej ustawić na arce 'kolor tekst szary'?

Belmaras
Posty: 7
Rejestracja: 29 maja 2009 08:54

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Belmaras » 24 lip 2014 12:55

Witam.
Czy jest możliwość zgrania sobie do jakiegoś pliku całej konfiguracji klienta, tak aby np. można go sobie otworzyć i przejrzeć w jakimś notatniku?
Czy jest jakiś sposób importowania ustawień do klienta?

Awatar użytkownika
Merkava
Posty: 258
Rejestracja: 28 lis 2011 15:09

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Merkava » 05 sie 2014 11:52

Czy jest możliwość sprawienia by wklejanie do pola tekstowego znaku końca linii nie powodowało automatycznej wysyłki do MUDa? Czy może to jest celowe? :)

Czy w kliencie www jest, a jeśli nie to czy było by problemem jego wprowadzenie, okno edytora tekstu? Ułatwiło by to estetyczne formatowanie listów.

Deval
Posty: 42
Rejestracja: 04 mar 2011 19:38
Lokalizacja: Carbon

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Deval » 07 sie 2014 11:11

W jaki sposób można oddzielić w linii komend dwie różne komendy?

Zurwen
Posty: 755
Rejestracja: 13 lut 2009 09:37

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Zurwen » 07 sie 2014 11:59

Domyślnie, przez użycie średnika (;). Znak ten można też sobie zmienić w opcjach klienta.
Do kontaktów z czarodziejami służy komenda ‚zglos’ (błąd/pomysl/mg).

Awatar użytkownika
Vae
Posty: 62
Rejestracja: 07 sie 2011 04:25

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Vae » 07 sie 2014 12:28

Post do usunięcia.

V.
Ostatnio zmieniony 07 sie 2014 14:59 przez Vae, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lylly
Posty: 26
Rejestracja: 27 cze 2014 17:47

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Lylly » 07 sie 2014 13:04

Na górze ekranu klienta wejdź w <Konfiguracja>, dalej w <Klient>.
Przy <Znak rozdzielający komendy> ustaw sobie taki jaki chcesz (np. średnik lub krzyżyk) i dokładnie ten znak będzie oddzielał komendy.

Ja mam z kolei pytanie, ale najpierw przedstawię problem. Otóż, gdy mam alias klientowy - przykładowo z (zabij %%) i wpiszę go normalnie to wszystko działa. Jeśli natomiast wstukam do klienta taką sekwencję (Zakładając że ; oddziela komendy): <wschod;z goblina;podskocz> to wtedy alias nie działa, bo klient nawet go nie zauważa. Najpewniej chodzi o to, że klient wyszukuje, czy coś jest aliasem tylko na początku linijki, a nie na początku każdej komendy po średniku. Dało by się tak zrobić, żeby aliasy były tak rozpatrywane?

Awatar użytkownika
Rafgart
Posty: 950
Rejestracja: 09 lut 2009 10:10

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Rafgart » 07 sie 2014 15:00

Czy idzie ustawic jakos zeby po wykonaniu komendy komenda znikala z paska? Bo czytajac np list, jak nie skasuje tego co jest na pasku to ciagle cisne prz 1. Czy "tak ma byc"?
Specjalnie zostalo to wprowadzone, zeby mozna bylo szybko ponownie uzyc komendy. W przyszlosci klient bedzie rozpoznawal, kiedys gracz jest w 'trybie pisania', wiec bedzie mozliwosc wylaczenia tego.
I czy da sie wylaczyc echo komend w kliencie?
Teraz nie, mozna to latwo dodac.
Chcialbym aby caly tekst domyslnie nie byl bialy a szary. Jesli dodaje kolor dla '.*' to niestety ale kazdy enter przychodzacy jest podwójny. Jak tego uniknac? Albo jak inaczej zmienic kolor domyslny.
Tylko z poziomu kolorow Arkadii.
Witam.
Czy jest mozliwosc zgrania sobie do jakiegos pliku calej konfiguracji klienta, tak aby np. mozna go sobie otworzyc i przejrzec w jakims notatniku?
Czy jest jakis sposób importowania ustawien do klienta?
Nie jest mozliwe (przynajmniej z GUI), wymagaloby wprowadzenia procesu dokladnej walidacji importowanych ustawien, co zawsze jest upierdliwe.
Czy jest mozliwosc sprawienia by wklejanie do pola tekstowego znaku konca linii nie powodowalo automatycznej wysylki do MUDa? Czy moze to jest celowe? :)
Specjalnie zostalo to wprowadzone, zeby dalo sie wysylac wiele komend naraz.
Czy w kliencie www jest, a jesli nie to czy bylo by problemem jego wprowadzenie, okno edytora tekstu? Ulatwilo by to estetyczne formatowanie listów.
Mozesz sformatowac list w edytorze tekstu i wkleic do klienta. Powinien zostac przeslany do muda bez zmian.
Ja mam z kolei pytanie, ale najpierw przedstawie problem. Otóz, gdy mam alias klientowy - przykladowo z (zabij %%) i wpisze go normalnie to wszystko dziala. Jesli natomiast wstukam do klienta taka sekwencje (Zakladajac ze ; oddziela komendy): [wschod;z goblina;podskocz] to wtedy alias nie dziala, bo klient nawet go nie zauwaza. Najpewniej chodzi o to, ze klient wyszukuje, czy cos jest aliasem tylko na poczatku linijki, a nie na poczatku kazdej komendy po sredniku. Dalo by sie tak zrobic, zeby aliasy byly tak rozpatrywane?
Jak klient bedzie mial znowu swoje '5 minut', to sie takie rzeczy wprowadzi. Na razie dosc czasu zostalo juz na niego zmarnowane.

Awatar użytkownika
Werbat
Posty: 1356
Rejestracja: 12 lut 2009 21:25
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Werbat » 07 sie 2014 15:10

'Zmarnowane'? Ostro, bo generalnie tak zwani 'ludzie' uważają, że jest świetny, mega pomaga to nowym i w ogóle bardzo na plus ;-)

A dałoby się jakiegoś beepa dołożyć temu klientowi? Pewnie kawałek .wav trzebaby odtwarzać z poziomu kodu, ale zawsze coś.
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.

Awatar użytkownika
Rafgart
Posty: 950
Rejestracja: 09 lut 2009 10:10

Re: Oficjalny klient - skargi wnioski zazalenia

Post autor: Rafgart » 07 sie 2014 15:34

Problem w tym, ze to powinno zajac jedna trzecia poswieconego czasu.
Rafgart pisze:Javascript nie jest w stanie uruchomic zadnego pliku na komputerze, dlatego tez klient moglby korzystac wylacznie z wlasnej biblioteki dzwiekow.
Trzeba by zebrac jakies odpowiednie dzwieki ze stron, gdzie sa one udostepniane za darmo z odpowiednia licencja i przygotowac w formatach ogg i mpg.
Ja nie mam w tej chwili czasu sie tym zajmowac, wiec zrobie to najwczesniej za kilka tygodni. Jak ktos pomoze, to bedzie pewnie szybciej.
Tu nic sie nie zmienilo. Nie ma tez niestety gwarancji, ze dzwieki zadzialaja na wszystkich urzadzeniach mobilnych.

ODPOWIEDZ