RPGowo proste rozwiązanie to płacę jakiejś organizacji za istotne informacje, większe wpływy, sławę, treningi. Właściwie nie jest to pomysł rewolucyjny, bo w obecnym systemie Arkadii największy wpływ na rozwój postaci mają treningi za monety, a nie rzeczywisty exp. Cały pomysł można by rozszerzyć mechanicznie o wiele rzeczy, ale prostota wydaje mi się tu istotna, bo ta jedna w rzeczywistości mała zmiana otwiera wszystkim graczom drogę do odgrywania i rozwijania postaci niebojowych, które mogą nawet nigdy miecza nie dobyć.
Zalety rozwiązania:
- Prostota i mały nakład pracy czarodziei
- Jedna zmienna do zbalansowania - przelicznik monet na expa.
- Zawody niebojowe oraz wszelkie inne czynności w grze dające monety realnie wpływają na rozwój naszej postaci, bez konieczności grindowania inteligencji na potworach.
- Stały i ogromny odpływ monet ze świata, pieniądz będzie miał większą wartość.
- Możliwość zdobywania doświadczenia postaci za RPG!
Exp dokładnie taki sam jak za potwory, również z istniejącymi dławikami, skokami na odpowiednim poziomie itp. Nie znam się na tym jak wygląda sprawa na wysokich poziomach gdzie zarabia się ogromne sumy, więc powiem tylko że raczej spoko by było na niskich poziomach gdyby równowartość tego co można zdobyć z najlepszych paczek (1 - 2 mithryle na godzinę jak nie ma ruchu i posiadając dalekie paczki we wszystkich miejscach?) równało się biciu goblinów. Czyli coś tam można ugrać na paczkach, może podexpić do wiele przeszedł (albo nie, bo będzie jeszcze większy ruch), a potem trzeba kombinować coś lepszego. Podejrzewam, że największy zysk był by z wartościowych usług dla innych graczy, czyli RPG, wiedza o świecie itp.
Pomysł jest prosty i drastycznie zmienił by Arkadię. Pewnie są jakieś zagrożenia o których nie pomyślałem, więc zachęcam do dyskusji.

Edit: Usunąłem zdanie o legendach, bo triggeruje niektórych graczy.