Obrazy w Arkadii?

Wszelkie pomysły dotyczące Arkadii.

Czy chciałbyś obrazki w Arkadii?

Tak
0
Brak głosów
Nie
31
97%
Jest mi to obojętne
1
3%
 
Liczba głosów: 32

Awatar użytkownika
Werbat
Posty: 1356
Rejestracja: 12 lut 2009 21:25
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Obrazy w Arkadii?

Post autor: Werbat » 04 lis 2014 22:01

Nie oczekujemy od Ciebie wróżbiarstwa, ale z drugiej strony zrozum: to Ty przyszłaś do naszej społeczności, zaczęłaś grać w grę istniejącą kilkanaście lat i od razu, zanim w jakimkolwiek stopniu sensownie poznałaś ową grę, graczy, mentalność, zasady i cele jej przyświecające, próbujesz robić rewolucje. Masz prawo nie wiedzieć, że one już były, ale a) na przyszłość lepiej znaj środowisko, które chcesz zacząć zmieniać; b) skoro widzisz zdecydowane, szybkie i proste 'nie' absolutnie wszystkich wypowiadających się reprezentantów społeczności, w dodatkowo poparte argumentem 'zawsze tak było, o to tu chodzi', to może jednak nie ciśnij na siłę, nie użalaj się na sobą 'ojej, miałam pomysł i mnie zjedli', tylko ZROZUM.
Bez tego ani rusz. Nikt Ci nie odbiera prawa do kreatywności, po prostu Twoje pomysły są absurdalne, ale za mało wiesz o Arkadii, żeby zdawać sobie z tego sprawę ;-)
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.

Awatar użytkownika
Aleksa
Posty: 193
Rejestracja: 02 lis 2014 09:59

Re: Obrazy w Arkadii?

Post autor: Aleksa » 05 lis 2014 00:33

Ja płaczę? To Wy macie spinę z serii "JAK ONA ŚMIAŁA ZAPROPONOWAĆ COŚ DO ŚWIATA ARKADII?!" A no śmiałam! Chyba po to powstał ten dział?
What eva, kończę swoją dyskusję.
Wilki zawsze wyją przed burzą...

Awatar użytkownika
Herenvarno
Posty: 809
Rejestracja: 09 mar 2010 11:22

Re: Obrazy w Arkadii?

Post autor: Herenvarno » 05 lis 2014 01:21

To przykre, kiedy cierpliwe odpowiedzi sa traktowane jako "spiny".
Az mnie zaczelo zastanawiac, kto faktycznie sie tu "spina".
Ktos zarzucil ze "nie powinno sie poruszyc tego tematu"? Czy tylko pomyslodawczyni, dziwnym trafem to w ten sposob odbiera?
Nie każdy jest mile widziany w moim domu. Gdybym wszystkich traktował jednakowo, nikogo nie wyróżniłbym!

Awatar użytkownika
Denea
Posty: 242
Rejestracja: 16 mar 2010 01:30
Lokalizacja: Legionowo

Re: Obrazy w Arkadii?

Post autor: Denea » 05 lis 2014 01:46

Oj przesadzacie...
Moim zdaniem obie strony maja swoje racje. My, ktorzy gramy - juz gramy sporo czasu i widzimy Arkadie taka jaka znamy. Nowe osoby, ktorym sie to spodobalo, a nie maja doswiadczenia duzego widza to w nieco inny sposob i chcialyby, by wygladala nieco inaczej. Co znowu nie znaczy - jak sadze - zupelnie inczaej i w oderwaniu od owej naszej starej, dobrej Arki. Tyle, ze troche za duzo by chcieli... Co ni jak nie znaczy, ze ich pomysly sa zle, ble, i w ogole fuj.

A tak, czy inaczej zdrowie czarodziei i graczy! Chlup!
Ble... Ble? Ble!

Awatar użytkownika
Rafgart
Posty: 950
Rejestracja: 09 lut 2009 10:10

Re: Obrazy w Arkadii?

Post autor: Rafgart » 05 lis 2014 08:16

Hmm, a kto mialby robic te obrazki? Na Arkadii mamy tysiece lokacji, nawet jesli dotyczyloby to co 10, to stworzenie tak licznej biblioteki wymagaloby lat pracy grupy grafikow.

Torn
Posty: 80
Rejestracja: 18 lis 2013 10:16

Re: Obrazy w Arkadii?

Post autor: Torn » 05 lis 2014 10:22

W starym projekcie "Arkadisk" na podstawie Mudmastera był skrypcik z ASCII obrazami wszystkich ras. Pojawiały się one bodajże w chwili postępów doświadczenia. Myśle, że jest to jedyna sensowna droga wprowadzenia grafiki do Arkadii. Jeśli ktoś chce może porobic obrazki w ASCII-ART edytorach, podpiąć ich wyświetlanie pod odpowiednie triggery lub GMCP i cieszyć oczy.

Nie można też zapominać o fakcie, iż w Arkadię grają ludzie niewidomi. W sytucji gdy obrazy miałyby być wysyłane tym samym kanałem co reszta tekstu zainteresowani mieliby zapewne problem.
Tintin++ mud client

Gleanevall
Posty: 258
Rejestracja: 13 sie 2011 21:08

Re: Obrazy w Arkadii?

Post autor: Gleanevall » 05 lis 2014 12:01

Nie było czegoś takiego w Arkdisku. Wyświetlany był zawsze krasnal ze statystyką ciosów co godzinę.

Awatar użytkownika
Aleksa
Posty: 193
Rejestracja: 02 lis 2014 09:59

Re: Obrazy w Arkadii?

Post autor: Aleksa » 05 lis 2014 12:59

Jak by ktos czytal od poczatku wiedzialby ze kazda wypowiedz jest dla mnie cenna, nawet ta ktora jest sprzeczna z moim odczuciem. Nie proboje wcisnac wam czegos na sile, wiem ze jest to wasz swiat i uwielbiacie go takim jakim jest.
To nie musza byc obrazy wszystkich lokacji a tych wazniejszych. Moga byc symboliczne.Przeciez macie dzial w ktorym ludzie rysuja. Wstawcie temat i opis lokacji i niech rysuja. Przeciez z jakiegos powodu ten temat ma tyle wyswietlen-ludzie chca widziec jak wygladaja postacie.
Co do tego ze graja ludzie niewidomi... przeciez nikt nie usunie tekstu opisow! To obraz bedzie dodatkiem, a tekst nadal bylby glownym bodzcem.
Mowicie tez o kodowaniu - fakt nie znam sie na tym. Ale czy sa np. Inne programy na ktore mozna by przelozyc Arkadie zeby umozliwilo inny rodzaj kodowania, ktory by was nie blokowal? Po prostu zastanawiam sie nad tym.
Wilki zawsze wyją przed burzą...

Torn
Posty: 80
Rejestracja: 18 lis 2013 10:16

Re: Obrazy w Arkadii?

Post autor: Torn » 05 lis 2014 13:21

Były to lata temu, kiedy sam miałem postać krasnoluda i musiałem coś pokręcić ;) Tak czy inaczej, chodzi mi o sam pomysł wyświetlania obrazków w wersji ASCII zachowanych przy własnym kliencie a nie wysyłanych przez internet.

Do Aleksy.
Piszę o czymś zupełnie innym. Ty masz na myśli obrazy w formacie graficznym np. jpg, ja natomiast w postaci tekstowej (ASCII-ART). Te możesz podziwiać czasem w notkach na tablicach ogloszeniowych. Są one częścią outputu i podejrzewam, że w bardziej zaawansowanej formie mogą stanowić jakiś problem dla niewidomych.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2014 13:40 przez Torn, łącznie zmieniany 1 raz.
Tintin++ mud client

Awatar użytkownika
Esterle
Posty: 27
Rejestracja: 03 sie 2014 01:01

Re: Obrazy w Arkadii?

Post autor: Esterle » 05 lis 2014 13:30

Witam

Zapytam Ci Alekso wprost pytanie które mi się nasunęło.
Tobie chodzi o zwykła grafikę czy ASCII-ART?

Arkadia jest gra opartą na trybie tekstowym, a całość jest wysyłana w trybie telnetu (wyłącznie tekstowym, bo taki tylko obsługuje telnet)

Do obsługi innych form danych (jak grafiki typ np .GIF) wymagane są dostosowane do tego klienty.

Nie neguję Twoich pomysłów, lecz zastanawiałam się czy o tym myślałaś.
Dlatego właśnie sugerowałam Ci powyżej przerzucić się na klienta, który daje możliwość o która Ci chodzi (pracochłonną - myślę o latach pracy)

Pozdrawiam
Żyj życiem, dając żyć innym :)

ODPOWIEDZ