Wbudowane kolory ASCII

Wszelkie pomysły dotyczące Arkadii.
Rakoth
Posty: 16
Rejestracja: 01 maja 2011 00:39

Wbudowane kolory ASCII

Post autor: Rakoth » 21 sty 2013 21:03

Pytanie do wizów:

Czy jest możliwość zaimplementowania kolorów ASCII z poziomu kodu arkadii? Chodzi o podstawowe rzeczy typu kierunki wyjść, kondycja i teksty wypowiadane przez inne postacie? Ewentualnie jeszcze kolorowanie ciosów ale w sumie te trzy pierwsze, jeśli chodzi o mnie, by wystarczyły.

Dlaczego?

Po pierwsze, osoby które mają pierwszy kontakt z arkadią nie maja kolorujących skryptów. A takie ułatwienie na pewno by im pomogło.(Nie ma grafiki ale przynajmniej jest kolorowo;)

Po drugie(ważniejsze;), dużo ostatnio gram w arkadie używając tabletu i mój klient niestety nie pozwala zrobić kolorujących trigów.
Rakoth, Ten Ktorego Kopyta Rozgarniaja Szczatki Wrogow, wielblad.

Haern
Posty: 756
Rejestracja: 13 lut 2009 14:03

Re: Wbudowane kolory ASCII

Post autor: Haern » 21 sty 2013 21:45

Technicznie wykonalne, bo na innym mudzie to widziałem.

Rakoth
Posty: 16
Rejestracja: 01 maja 2011 00:39

Re: Wbudowane kolory ASCII

Post autor: Rakoth » 21 sty 2013 22:10

Czy w takim razie jest szansa na zrealizowanie?
Rakoth, Ten Ktorego Kopyta Rozgarniaja Szczatki Wrogow, wielblad.

Ajka

Re: Wbudowane kolory ASCII

Post autor: Ajka » 22 sty 2013 12:00

O, tak tak!
Byloby świetnie, ja gram przez Mudwalkera, udaje mi się na nim w jakiś dziwny sposób wymusić jeden kolor...
Jakby się dało pokolorować wyjścia, mówienie i emoty skierowane w moją postać oraz kondycje to będę szczęśliwa :)

Zurwen
Posty: 755
Rejestracja: 13 lut 2009 09:37

Re: Wbudowane kolory ASCII

Post autor: Zurwen » 22 sty 2013 16:24

Z tego co się orientuję, w javowym kliencie dedykowanym są już porobione podstawowe kolorki.
Do kontaktów z czarodziejami służy komenda ‚zglos’ (błąd/pomysl/mg).

Rakoth
Posty: 16
Rejestracja: 01 maja 2011 00:39

Re: Wbudowane kolory ASCII

Post autor: Rakoth » 22 sty 2013 17:40

Tak, są wbudowane w klienta na stronie. Ale mi chodzi tutaj o wprowadzenia ich do kodu arki tak by w każdym kliencie który obsługuje kolory ASCII były widoczne.
Rakoth, Ten Ktorego Kopyta Rozgarniaja Szczatki Wrogow, wielblad.

Awatar użytkownika
Rafgart
Posty: 950
Rejestracja: 09 lut 2009 10:10

Re: Wbudowane kolory ASCII

Post autor: Rafgart » 22 sty 2013 17:51

Kolorowanie mozna wlaczyc, tyle ze na mudzie, ktory nie byl od poczatku pod to projektowany, ciezko bedzie oznaczyc odpowiednie miejsca.

Jesli komus zalezy, to niech przygotuje kompletna liste co powinno byc kolorowane. Nic jednak nie moge obiecac.

Rakoth
Posty: 16
Rejestracja: 01 maja 2011 00:39

Re: Wbudowane kolory ASCII

Post autor: Rakoth » 23 sty 2013 00:03

Moje propozycje to:

tekst wypowiadany przez postacie i npc w taki sposób:

Wielki zły ogr dudni:Moja byc glodna!

Wyjścia z lokacji:

Sa tutaj trzy widoczne wyjscia: polnocny-zachod, polnoc i poludnie.

Kondycja:

Jestes w swietnej kondycji.
Ogr jest w swietnej kondycji.
Troll jest w jest ledwo zywy.

Kolorowanie ciosów:

Koscisty zdenerwowany goblin rani cie dluga czarna dzida, trafiajac cie w korpus.

Lekko ranisz koscistego zdenerwowanego goblina dlugim masywnym korbaczem, trafiajac go w glowe.


I to chyba tyle. Kolory oczywiście podałem przykładowo na tak "mniej, więcej"

[Edit]
Jeszcze mi przyszlo do glowy, że fajnie jakby pokolorowane były postacie których imiona znamy.

Przykład:
Sa tutaj trzy widoczne wyjscia: polnocny-zachod, polnoc i poludnie.
Wielki zły ogr, Szturmix, Gandalf, Niesmiala pocztowa elfka.

Emoty skierowane do postaci.
Żeby było w jednym poście.

Deli spoglada na ciebie z niepokojem.
.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2013 09:28 przez Rakoth, łącznie zmieniany 1 raz.
Rakoth, Ten Ktorego Kopyta Rozgarniaja Szczatki Wrogow, wielblad.

Awatar użytkownika
Herenvarno
Posty: 809
Rejestracja: 09 mar 2010 11:22

Re: Wbudowane kolory ASCII

Post autor: Herenvarno » 23 sty 2013 05:36

Short lokacji:

Sypialnia kaznodziei.
Nie każdy jest mile widziany w moim domu. Gdybym wszystkich traktował jednakowo, nikogo nie wyróżniłbym!

Awatar użytkownika
Jellidifor
Posty: 6
Rejestracja: 21 sty 2013 11:56

Re: Wbudowane kolory ASCII

Post autor: Jellidifor » 23 sty 2013 11:51

I oczywiście w opcjach +/- ASCII. :)
Jellidifor Gluepar, halfling

ODPOWIEDZ