Nowe, lepsze placze na Magów

Archiwum zamkniętych tematów.
Awatar użytkownika
Ralandil
Posty: 229
Rejestracja: 02 sty 2012 13:07
Lokalizacja: Athel Loren

Re: Nowe, lepsze placze na Magów

Post autor: Ralandil » 30 lip 2013 20:04

Opisywany problem występował również u mnie, na łączu z UPC. Rozwiązaniem pod linuksem jest odpowiednie ustawienie trzech "parametrów".

Kod: Zaznacz cały

/proc/sys/net/ipv4/tcp_keepalive_time
/proc/sys/net/ipv4/tcp_keepalive_intvl
/proc/sys/net/ipv4/tcp_keepalive_probes
Wartości ustawić można np. poprzez dopisanie do skryptów startowych:

Kod: Zaznacz cały

echo "120" > /proc/sys/net/ipv4/tcp_keepalive_time
echo "60" > /proc/sys/net/ipv4/tcp_keepalive_intvl
echo "3" > /proc/sys/net/ipv4/tcp_keepalive_probes
Manual do poczytania jest tutaj.
Athel Loren shall not suffer the presence of Men, nor Orcs, nor Dwarfs, nor Beastmen. If a foe takes a single step upon such sacred soil, they shall not take another.

TinTin++ Mud Client Manual

Awatar użytkownika
Aomi
Posty: 44
Rejestracja: 12 lut 2009 23:56
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowe, lepsze placze na Magów

Post autor: Aomi » 30 lip 2013 20:11

Faktycznie tylko grając przez putty nic takiego się nie dzieje.
Ja już się do tego przyzwyczaiłam, chociaż wkurza niemiłosiernie.
Jeśli nie ma innej opcji niż zmiana routera, bądź klienta, to nie poidluję :P

Awatar użytkownika
Wend
Posty: 22
Rejestracja: 29 cze 2013 13:54

Re: Nowe, lepsze placze na Magów

Post autor: Wend » 30 lip 2013 20:19

Ewentualnie można spróbować Bitvise Tunnelier i łączyć się przez jakiegoś shella, ja akurat stosuje to w pracy bo mam porty blokowane ale i na Twój problem pomoże. ;)

Zurwen
Posty: 756
Rejestracja: 13 lut 2009 09:37

Re: Nowe, lepsze placze na Magów

Post autor: Zurwen » 30 lip 2013 21:32

CMUD również obsługuje KeepAlive. Trzeba pewnie tylko zmienić ustawienia windowsowe, bo default to jakieś 2h :)

W.g. forum zuggsoft, podobno działa także wysyłanie w alarmie znaku %char(8) - ale nie wiem czy nie utrzyma to sesji na mudzie w nieskończoność (co jest oczywiście zakazane). Postaram się sprawdzić i dam znać.
Sprawdziłem, nie można tak tego stosować.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2013 22:27 przez Zurwen, łącznie zmieniany 1 raz.
Do kontaktów z czarodziejami służy komenda ‚zglos’ (błąd/pomysl/mg).

Awatar użytkownika
Ulik
Posty: 267
Rejestracja: 21 mar 2009 21:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowe, lepsze placze na Magów

Post autor: Ulik » 30 lip 2013 22:05

Osobiście mam ten sam problem.. jako KeepAlive uzywam poglaskanego gwarka ;]

Awatar użytkownika
Miuosh
Posty: 408
Rejestracja: 16 maja 2009 18:31
Lokalizacja: JaworznoCity

Re: Nowe, lepsze placze na Magów

Post autor: Miuosh » 31 lip 2013 12:54

Ze swojej strony potwierdzam ten sam problem - również dostawcą jest UPC.
Ogre!

Awatar użytkownika
Wend
Posty: 22
Rejestracja: 29 cze 2013 13:54

Re: Nowe, lepsze placze na Magów

Post autor: Wend » 31 lip 2013 13:01

Też mam UPC i też miałem ten problem, używałem w pracy Bitvise Tunnelier do łączenia się przez tunel, a że pliki konfiguracyjne od cmuda trzymam w chmurze żeby mieć takie same w domu i w pracy to i w domu zacząłem używać połączenia przez tunel. I od tej pory problem z rozłączaniem zniknął, mało tego, router UPC jest do kitu i czasami przestaje działać net wraca dopiero po restarcie routera, mimo że wifi w komputerze i w komórce pokazywało brak dostępu do internetu (strony itd nie działały) to byłem nadal połączony z mudem i mogłem grać. ;D

PS. Na sprawach sieciowych się nie znam, opisałem tylko co u mnie pomogło.

Awatar użytkownika
Khristoff
Posty: 191
Rejestracja: 13 lut 2011 09:30
Lokalizacja: Inis Ard Skellig

Re: Nowe, lepsze placze na Magów

Post autor: Khristoff » 31 lip 2013 14:38

Tez mam UPC, ale router mam swój i problemów nie mam.
Może nie zrobimy więcej niż jesteśmy w stanie, ale postarajmy się, żeby to nie było dużo mniej.
— Andrzej Sapkowski "Pani Jeziora"

Awatar użytkownika
Werbat
Posty: 1357
Rejestracja: 12 lut 2009 21:25
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Nowe, lepsze placze na Magów

Post autor: Werbat » 02 sie 2013 16:15

Na linuksie to się robi w /etc/sysctl.conf, a nie pisząc na chama do /proc ;-)
Na maku, jakby ktoś potrzebował, też przez sysctl.conf się robi, regułki:

~❯ cat /etc/sysctl.conf
net.inet.tcp.always_keepalive=1
net.inet.tcp.keepidle=60000

Na windowsie rzeczywiście powinno się ustawiać w rejestrze, ale jak kiedyś próbowałem kilku osobom pomóc z tym, to czasami działało, a czasami nie. Najlepiej mieć to w kliencie, chociaż niestety nie wszystkie wspierają.
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.

Awatar użytkownika
Einholt
Posty: 157
Rejestracja: 15 lut 2009 15:29

Re: Nowe, lepsze placze na Magów

Post autor: Einholt » 02 sie 2013 17:32

Co sie stalo z jasniejacym mlotem z Bogenhafen?

Zablokowany