Ogólna mechanika muda
Re: Ogólna mechanika muda
Stanno, może niech zgłosi to jako błąd na arce?
Za czasów żółtka też mi się coś takiego zdarzyło, ale przeszło "samo".
Za czasów żółtka też mi się coś takiego zdarzyło, ale przeszło "samo".
Dobranoc - powiedział diabeł.
Dzień dobry, nie wiem czy to dobre miejsce, ale... jak się teraz rozdziela komendy? Średnik nie działa.
Umiejętność: walka w ciemności
Co tak naprawdę daje ta umiejętność? Wydawać by się mogło, że im wyżej tym bardziej niweluje premie negatywne do walki po ciemku.
No właśnie, tylko chodzi o całkowitą ciemność (nic nie widać), arkadyjska noc (widać co się ma przy sobie, Ale np. wyjść na traktach nie), czy ciemność rozswietlona jakimś źródłem światła (widać wszystko)?
Opłaca się to trenować, i mieć jakieś realne profity z faktu jej obecności, czy zostawić ją sobie na szary koniec, a monety przeznaczyć na coś innego?
PS. Podejrzewam, że chodzi o całkowitą ciemność (nie widać nic - są to jednak jedynie moje przypuszczenia), jeżeli tak to czy odpowiednio wysoka umiejętność umożliwia skuteczna walkę bez lampy lub innego źródła światła?
Co tak naprawdę daje ta umiejętność? Wydawać by się mogło, że im wyżej tym bardziej niweluje premie negatywne do walki po ciemku.
No właśnie, tylko chodzi o całkowitą ciemność (nic nie widać), arkadyjska noc (widać co się ma przy sobie, Ale np. wyjść na traktach nie), czy ciemność rozswietlona jakimś źródłem światła (widać wszystko)?
Opłaca się to trenować, i mieć jakieś realne profity z faktu jej obecności, czy zostawić ją sobie na szary koniec, a monety przeznaczyć na coś innego?
PS. Podejrzewam, że chodzi o całkowitą ciemność (nie widać nic - są to jednak jedynie moje przypuszczenia), jeżeli tak to czy odpowiednio wysoka umiejętność umożliwia skuteczna walkę bez lampy lub innego źródła światła?
Z moich spostrzeżeń wynika, ze po prostu w zupełnej ciemności walczysz troche lepiej, jednak jeżeli przez "skuteczna walke" masz na mysli tak jak przy świetle, to z pewnością nie.
-
Tak jak podejrzewasz, ten um zmniejsza minusy przy walce w kompletnej ciemności. Dodatkowo istotne jest, że ten sam mechanizm jest używany, gdy zostajesz ogłuszony.
Umy mobow na expowiskach sa z pewnoscia tak dobrane, zeby walka po ciemku byla nieoplacalna. Przypominam sobie jakiś przypadek, gdzie było na odwrót i szybko naprawiono to jako bład - pewnie wiz zapomniał dodać stworkom tę własnie umiejetność.
Umy mobow na expowiskach sa z pewnoscia tak dobrane, zeby walka po ciemku byla nieoplacalna. Przypominam sobie jakiś przypadek, gdzie było na odwrót i szybko naprawiono to jako bład - pewnie wiz zapomniał dodać stworkom tę własnie umiejetność.
A to rzeczywiście dosyć istotne, nie wiedziałem. Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że ten aspekt działania tego uma jest najbardziej użyteczny i choćby z tego powodu warto to trenować.Gleanevall pisze: Dodatkowo istotne jest, że ten sam mechanizm jest używany, gdy zostajesz ogłuszony.
Umiejętność "Ocena Przeciwnika"
Czy warto to trenować?
Służy tylko do tego bym mógł coraz lepiej porównywać się z innymi osobami (siła, zręczność itp)? Czy ma też jakiś wpływ na walkę?
Czy warto to trenować?
Służy tylko do tego bym mógł coraz lepiej porównywać się z innymi osobami (siła, zręczność itp)? Czy ma też jakiś wpływ na walkę?
Nie trenuj, nie warto. Sluzy tylko do porownywania.