Mudlet Mapper

Forum techniczne Arkadii.
Gleanevall
Posty: 258
Rejestracja: 13 sie 2011 21:08

Re: Mudlet Mapper

Post autor: Gleanevall » 01 maja 2014 20:25

Znajdowanie położenia wg twojego opisu zrobiłem w ostatnich dniach w cmudzie i działa bardzo fajnie. :)

Ta graficzna prezentacja mapy jest tworzona na podstawie tych mapek tekstowych zrobionych jakiś czas temu przez graczy: http://arkadia.rpg.pl/klient/web_client/maps/
A pozycja to nr wiersza i kolumny.

Elkas
Posty: 11
Rejestracja: 07 sty 2014 22:16

Re: Mudlet Mapper

Post autor: Elkas » 02 maja 2014 20:50

Gleanevall pisze:Znajdowanie położenia wg twojego opisu zrobiłem w ostatnich dniach w cmudzie i działa bardzo fajnie. :)

Ta graficzna prezentacja mapy jest tworzona na podstawie tych mapek tekstowych zrobionych jakiś czas temu przez graczy: http://arkadia.rpg.pl/klient/web_client/maps/
A pozycja to nr wiersza i kolumny.
Mógłbyś to pokrótce przybliżyć w temacie o Cmudzie?

Sam sobie i innym podpowiem:
#SHOW %gmcp.Room

Brombur
Posty: 40
Rejestracja: 28 lut 2013 17:35

Re: Mudlet Mapper

Post autor: Brombur » 07 sie 2014 18:43

Przy dodawaniu niestandardowych wyjść coś mi się totalnie pokrzaczyło. Pokazało się białe okno "No map" i to by było na tyle. Usunięcie strefy i zaczęcie wszystkiego od początku nic nie dało. Nie wiem jak to naprawić.

Doryn
Posty: 26
Rejestracja: 30 paź 2014 11:55

Re: Mudlet Mapper

Post autor: Doryn » 01 gru 2014 15:45

Czy istnieje jakis polski manual do Mudleta? Chodzi mi o skladnie uzywana przy pisaniu skryptow. :)

Awatar użytkownika
Lylly
Posty: 26
Rejestracja: 27 cze 2014 17:47

Re: Mudlet Mapper

Post autor: Lylly » 27 gru 2014 23:06

Ktoś mógłby odświeżyć linki, bo te już wygasły?

Yves
Posty: 121
Rejestracja: 04 sty 2015 16:47
Lokalizacja: Przypupek, peryferie Zadupia

Re: Mudlet Mapper

Post autor: Yves » 04 sty 2015 16:58

Już trochę ogarnąłem mappera, pomimo moich braków w programowaniu, ale żeby automatycznie tworzył wyjścia z lokacji potrzebuję jednej rzeczy.
Stworzyłem trigger, który "wyłapuje" gmcp.room.info.exits, ale nie wiem jak sprawić, żeby zapisał mi wyjścia w tabeli.

Edit:
Wiem, że w triggerze trzeba ustawić pattern 'Lua function' i wpisać 'return isPrompt()'.
Dalej można pozyskać z gmcp np. dane o hp, wpisując w dolnym, dużym oknie:
moje_zdrowie = tonumber(gmcp.char.state.hp)
maksymalne_zdrowie = 6
echo(string.format("[%d/%dh]", moje_zdrowie, maksymalne_zdrowie))

Za każdym razem kiedy są wysyłane jakieś dane gmcp wyświetli się nasze hp.
Dane z gmcp muszą być w jakiś sposób przetworzone, żeby mogły być pobrane. Tutaj, ponieważ mamy wartość liczbową służy temu funkcja tonumber(). Jest też funkcja tostring(). Niestety nie ma czegoś takiego jak totable(), stąd nie wiem jak zapisać kierunki w tabeli. Proszę, pomóżcie.

PS. Proszę o prostowanie wszelkich błędów powyżej, jeśli są takowe.
Po cóż Ci jad z ust sączyć? Czyż serce to nakazało?
Oczyść swe myśli dziecko, byś martwym za życia nie było.

Pulp
Posty: 273
Rejestracja: 21 maja 2009 00:44

Re: Mudlet Mapper

Post autor: Pulp » 19 lut 2015 16:14

Zastanawiam sie nad przesiadka z zMUDa na mudleta, ale nie wiem czy da sie w nim osiągnąć konfiguracje do ktorej przywyklem. Może ktoś będzie potrafił mi odpowiedzieć na kilka pytań.

1. Czy w mudlecie da się przewijać mapę, tak po prostu myszką lub wycentrować widok na miejscu gdzie nie ma zadnej lokacji?

2. Czy da sie zapamietać layout - mapper wydokowany, w określonym miejscu ekranu?

3. Czy da się zwiększyć prędkość zoom in/out mouse scrollem? Przy pewnym oddaleniu mozna kręcić i kręcić i nie wiele sie zmienia. (tylko bez dodatkowego softu typu autohotkey)

Yves
Posty: 121
Rejestracja: 04 sty 2015 16:47
Lokalizacja: Przypupek, peryferie Zadupia

Re: Mudlet Mapper

Post autor: Yves » 20 lut 2015 00:02

1. Można myszką, bądź wbudowanymi strzałkami-przyciskami, nawet w trybie 3D.
Niestety funkcją centerview() da się tylko wycentrować mapę na lokacji o danym ID. Najprawdopodobniej nie istnieją inne funkcje służące do tego.

2. Owszem.

3. Nie wiem. Nie zauważyłem, żeby gdziekolwiek była możliwość zoom in/out, być może dlatego że używam laptopa.
Po cóż Ci jad z ust sączyć? Czyż serce to nakazało?
Oczyść swe myśli dziecko, byś martwym za życia nie było.

Pulp
Posty: 273
Rejestracja: 21 maja 2009 00:44

Re: Mudlet Mapper

Post autor: Pulp » 20 lut 2015 01:30

1. Jak to zrobić myszą? Mój coś nie wspolpracuje...

2. Jak zapamietać layout? U mnie po wlaczeniu mudleta mapper jest niewidoczny, jak go "ujawnie" pojawia sie zadokowany po prawej stronie glownego okna...

Yves
Posty: 121
Rejestracja: 04 sty 2015 16:47
Lokalizacja: Przypupek, peryferie Zadupia

Re: Mudlet Mapper

Post autor: Yves » 20 lut 2015 22:32

1. Alt + kliknij i przytrzymaj na mapie, żeby przesunąć.

2. Takie jest domyślne ustawienie mapy, ale można ją też ręcznie odpiąć od klienta (przycisk w prawym górnym rogu) i wstawić po lewej/prawej/górnej/dolnej jego stronie, albo trzymać w oddzielnym oknie.

Natomiast żeby ustawić go w odpowiedniej pozycji-widzimisię trzeba napisać skrypt.
Znajduje się on w Manualu Mappera w sekcji "Placing mapper into a corner":
local main = Geyser.Container:new({x=0,y=0,width="100%",height="100%",name="mapper container"})

local mapper = Geyser.Mapper:new({
name = "mapper",
x = "70%", y = 0, -- edit here if you want to move it
width = "30%", height = "50%"
}, main)
Po cóż Ci jad z ust sączyć? Czyż serce to nakazało?
Oczyść swe myśli dziecko, byś martwym za życia nie było.

ODPOWIEDZ