tf-mapper

Forum techniczne Arkadii.
Haern
Posty: 756
Rejestracja: 13 lut 2009 14:03

Re: tf-mapper

Post autor: Haern » 15 lip 2014 19:31

Jeśli chodzi o lokacje, to wysyłane są tylko widoczne dla postaci wyjścia, więc mapper tylko na tym może skorzystać.

Awatar użytkownika
Werbat
Posty: 1338
Rejestracja: 12 lut 2009 21:25
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: tf-mapper

Post autor: Werbat » 16 lip 2014 00:19

Dzięki, Przemek, podciąłeś mi skrzydła.

A na poważnie: jest gdzieś lista tego, co w ogóle jest wysyłane?
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.

Elkas
Posty: 11
Rejestracja: 07 sty 2014 22:16

Re: tf-mapper

Post autor: Elkas » 16 lip 2014 08:03

Z tego co czytałem nie ma, ale...

Tutaj masz przykład:

Kod: Zaznacz cały

data="soaked=2|intox=3|improve=1|fatigue=1|mana=8|panic=0|headache=0|hp=6|
stuffed=3|encumberance=2"|olddata="soaked=2|intox=3|improve=1|fatigue=1|mana=8|
panic=0|headache=0|hp=6|stuffed=3|encumberance=3"|module=char|package|message=state|
char="info=""guild_lay=Stowarzyszenie Kupcow Novigradu|guild_race=Pochodzeniowka z Doliny Kwiatow|id=57801|gender=male|guild_occ=Miecznik|zoltodziob=0|name=elkas|race=polelf""|
state=""soaked=2|intox=3|improve=1|fatigue=1|mana=8|panic=0|headache=0|hp=6|stuffed=3|
encumberance=2"""|room="info=""exits=""""poludniowy-wschod|polnoc|zachod""""|
map=""""name=Wschodnia Redania|y=69|domain=Ishtar|x=102"""""""

Awatar użytkownika
Merja
Posty: 13
Rejestracja: 05 lis 2011 06:39

Re: tf-mapper

Post autor: Merja » 17 lip 2014 08:00

Na pewno wysyłane są char.info, char.state i room.info. Trochę szkoda, że w room.info nie ma krótkiego opisu lokacji, mógłby okazać się przydatny. No i tf słabo sobie radzi z jsonem. Ktoś ma na to jakiś fajny sposób? Jakiś lib? Coś? :)

Awatar użytkownika
Werbat
Posty: 1338
Rejestracja: 12 lut 2009 21:25
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: tf-mapper

Post autor: Werbat » 17 lip 2014 14:42

Ingwar napisał patcha do TF-a, który pozwala skryptować w lua: https://github.com/ingwarsw/tinyfugue

Może w ten sposób gryźć jsony?
Zawsze możesz sobie parsować też czymś zewnętrznym przez /sh albo /quote -S ;-) Ja akurat jak gdzieś mam kawałki jsona to je zawsze traktuję pythonem, bo mi najłatwiej.
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.

Dhogrin
Posty: 166
Rejestracja: 16 lut 2009 00:34
Lokalizacja: Konin / Poznań

Re: tf-mapper

Post autor: Dhogrin » 17 lip 2014 21:55

Z GMCP ja działam tak:

Kod: Zaznacz cały

/set _gmcp_echo=1

/def -hGMCP _gmcp_received = \
  /_gmcp_handle %{*}
  
/def _gmcp_handle = \
  /if (_gmcp_echo == "1") \
    /echo -p @{BCmagenta}GMCP: %{*} %; \
  /endif%; \
  /if ({1} =~ "char.state") \
    /_gmcp_handle_char_state %-1 %; \
  /elseif ({1} =~ "room.info") \
    /_gmcp_handle_room_info %-1 %; \
  /endif
  
/def _gmcp_handle_char_state = \
  /if (regmatch("\"fatigue\":\"([0-9])\"",%{*})) /_gmcp_update_fatigue %P1 %; /endif%; \
  /if (regmatch("\"hp\":\"([0-9])\"",%{*})) /_gmcp_update_hp %P1 %; /endif

/def _gmcp_handle_room_info =
;  ...
  

/def _gmcp_update_fatigue = \
  /test _update_statusbar_st($[10-{*}], "Cyellow")
  
/def _gmcp_update_hp = \
  /test _update_statusbar_hp($[{*}+1])

; ...
(A z dyskusją w razie co można by do pobocznego się tematu przenieść, bo się od mappera trochę oddaliła. :) )

Awatar użytkownika
Merja
Posty: 13
Rejestracja: 05 lis 2011 06:39

Re: tf-mapper

Post autor: Merja » 18 lip 2014 07:53

Skrypt TF do obsługi GMCP jest np. tutaj:
http://mikeride.chaosnet.org/abelinc/scripts/telopt.tf
Patche są tutaj:
http://mikeride.chaosnet.org/abelinc/sc ... tpatch.txt
http://mikeride.chaosnet.org/abelinc/sc ... cpatch.txt
Całe źródło z już wrzuconymi łatkami:
http://mikeride.chaosnet.org/abelinc/sc ... atched.tgz
I w ogóle trochę przydatnych rzeczy:
http://mikeride.chaosnet.org/abelinc/scripts/index.html

Faktycznie, można się przenieść z powrotem do tematu o tfie. ;)
viewtopic.php?f=15&t=281&p=37353

Thornag
Posty: 115
Rejestracja: 22 sty 2013 12:52

Re: tf-mapper

Post autor: Thornag » 20 lip 2014 22:34

Dorzucilem kilka zeczy tam do repo ingwara, wisi PR z supportem dla pytonga, wiec i JSON to nie probelm.

Co do mappera, to jest kupa lockow startowych (w impie) gdzie ciezko o unikalnego shorta, tutaj room.info pomaga robic teleporty. Sprawa podobnie sie ma z portami, nie trzeba ustawiac defow na to co kapitan mowi tylko mozna teleportowac po room.info.

Awatar użytkownika
Werbat
Posty: 1338
Rejestracja: 12 lut 2009 21:25
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: tf-mapper

Post autor: Werbat » 05 sie 2014 21:54

Jak odpalić mappera w modelu klient-serwer na linuksie? Odpalam main.py, to nie ma serwera, do którego mogę podpiąć się z TF-a. Odpalam server_standalone.py, łączę się z muda, ale nie mam klienta ;-) Odpalam to i to, jestem połączony, mamy klienta, ale kropka się nie rusza ;-)
I aim to misbehave.
Systematycznie dążę do wyrugowania hejtu z arsenału swoich środków wyrazu.

Thornag
Posty: 115
Rejestracja: 22 sty 2013 12:52

Re: tf-mapper

Post autor: Thornag » 06 sie 2014 09:17

Reverse tunnel 23923:localhost:23923

ODPOWIEDZ